Büyükada Gezilecek Yerler

Büyükada Gezilecek Yerler yazımızda İstanbul’un en güzel yerlerinden olan Büyükada’nın hem popüler yerlerini, hem de az bilinen yerlerini size anlatacağız. Emin olun ki önünden geçmenize rağmen fark etmediğiniz yerler var!

Gitmeden Önce Hazırlıklarımızı Yapalım

Büyükada’ya yazın gidiyorsanız uzun yürüyüşler yapacağınız için güneş alacak yerlerinize güneş kremi sürmenizi öneririz.

Adanın her tarafı fotoğraflık ayrı güzel kadrajlar sunmakta. Yanınızda fotoğraf makinenizi almayı unutmayın.

Hafta sonu kalabalık olduğu için erken saatlerdeki vapurları tercih etmek daha mantıklı olacaktır.

Büyükada’ya Nasıl Gidilir?

Büyükada’ya gitmek için vapur ya da motora binmeniz gerekiyor. Vapur ve motorların kalktığı yerler ise farklı konumdalar.

Güzel İstanbul ve vapular…

Adalar Vapur Seferleri ve Saatleri

Üç farklı hat çalışıyor.

Kabataş – Adalar hattı. Bu hat Kabataş’tan başlayıp sırasıyla Kadıköy, Kınalıada, Burgazada, Heybeliada ve Büyükada’ya uğruyor.

Beşiktaş – Adalar hattı. Bu hat Beşiktaş’tan başlayıp Kadıköy’e uğramadan direkt Adalar’a gidiyor.

Bostancı – Adalar hattı. Bu hat ise Bostancı’dan başlayıp direkt yine Adalar’ın tamamına uğrayan bir hat.

Büyükada’ya gitmek için pek de uygun bir gün seçmediğimizi anladığımızda artık vapur hareket etmişti Kadıköy’den. Ancak yine de güzel bir gündü.

Bostancı – Adalar Hattı’nın diğer iki hatta göre farkı ise, buradan kalkan vapurun ilk önce Büyükada’ya uğraması. Diğerlerinde ise son durak Büyükada.

7 Haziran 2021 ile 12 Eylül 2021 arasındaki Şehir Hatları Vapurları Yaz tarifesinde tüm kalkış saatleri detayları yer alıyor. Vapur kalkış saatleri tarifesi için tıklayın.

Adalar Motor Seferleri ve Saatleri

Adalar’a vapur haricinde çalışan diğer alternatif ise motorlar. Mavi Marmara firmasının çalıştırdığı bu motorlar da Beşiktaş / Kabataş – Adalar ve Bostancı – Adalar seferleri yapıyor.

Mavi Marmara adalar sefer saatleri için tıklayın.

Büyükada’da Ulaşım Nasıl Yapılıyor?

Bildiğiniz gibi 2020 yılından itibaren Büyükada’daki atlı faytonlar yok artık. Bunların yerine elektrikli araçlar kondu. Artık bu araçlarla adada tur ve geziler yapılıyor.

Adalar’da yaşayanlar için ücret 3,5 TL, İstanbul’dan gelenler için ise 12 TL. Bu araçlar ile adanın neredeyse tamamını gezme şansınız var. Tarife ise aşağıda.

Büyükada’yı elektrikli araçlar ile gezmek atlı faytonlarla gezmek gibi nostaljik olmuyor tabii. Ancak atların çektiği eziyetin son bulması nedeniyle güzel bir gelişme oldu bu.

Büyükada’yı hızlıca görmek için öncelikle bu elektrikli araçlarla ada turu yapmanızı öneririz. Dilerseniz istediğiniz yerde inip, sonra tekrar gelen araç ile başlangıç noktasına dönebilirsiniz.

Büyükada’da Gezilecek Yerler

Dilburu Tabiat Parkı

Büyükada’da piknik yapılacak yerler nereler acaba diye arıyorsanız, işte burası sorunuzun cevabı olan yer. Hem kendi malzemelerinizi götürüp piknik yapabilirsiniz, hem de işletmenin yemeklerinden yiyebilirsiniz.

Restoran kısmında kişi başı serpme kahvaltı ücreti 60 TL. Büyükada’nın girişindeki yerlerde kalabalıkta kahvaltı yapmak yerine elektrikli araçlarla buraya gelip nefis manzara eşliğinde kahvaltı yapmak daha keyifli geldi bize.

Burada özellikle manzaranın güzelliğine vurgu yapmak gerekiyor. Harika bir deniz manzarası var. Gün batımı zamanında da nefis bir görüntü oluyor. Piknik ve kahvaltınızı gün batımına kadar uzatır mısınız bilemeyiz ama sadece gün batımını seyretmek için bile gelinebilir.

Giriş ücreti 8 TL.

Google Maps konumu için tıklayın.

Reşat Nuri Güntekin Evi

Türkiye’nin en önemli yazarlarından olan Reşat Nuri Güntekin’i okumayan yoktur diye tahmin ediyoruz. Çalıkuşu, Akşam Güneşi, Yaprak Dökümü, Dudaktan Kalbe ve daha nice romanın yazarının bu romanlarını da okumadıysanız Büyükada’ya gitmeden önce ya da giderken vapurda okumanızı öneririz.

Reşat Nuri Güntekin’in hayranı iseniz burada en azından bir fotoğrafınız olmalı.

1889 yılında doğan Reşat Nuri Güntekin, 1956 yılında 67 yaşında vefat etti. Büyükada’daki evinin içi henüz ziyarete açık değil ancak yapım aşamasında olduğu söyleniyor. Umarız bu büyük yazarımızın evini ve eşyalarını, romanlarını yazarken seyrettiği manzarasını gezme şansımız yakında olur. Bu kadar yaratıcı ve usta bir kişinin evini gezebilmek büyük bir şans olurdu açıkçası.

Tüm bu nedenlerden ötürü şu anda evini sadece dışarıdan görebiliyorsunuz. Ancak gitmişken buraya kadar gidip evin ve manzaranın fotoğrafını çekmenizi öneririz. Ustalar saygı kuşağı resmen…

Google Maps konumu için tıklayın.

Adalar Müzesi

Büyükada’ya gelip bu müzeyi gezmeden dönmemeniz gerekiyor. Çünkü buranın yakın tarihine ilişkin bildiğimiz, okuduğumuz olayların vücut bulmuş hallerini göreceksiniz.

Müzeyi gezmek aşağı yukarı 1 saat sürüyor. Müzede arkeolojik eserler değil, burada yaşamış insanlardan kalma eşyalar sergileniyor. Bu eşyalar kimi zaman bir mektup, kimi zaman ise bir kayık.

Adalar’ın tarihi ve coğrafi gelişimini öğrenmek adına gezmenizi öneririz. Giriş ücreti 10 TL ve müze kart geçerli değil.

Google Maps konumu için tıklayın.

Büyükada Yangın Gözetleme Kulesi

Büyükada’nın nefis manzarasını en üst noktadan seyretmek ister misiniz? Kondisyonunu ve macera sever bir ruhunuz varsa buraya kadar çıkıp manzarayı kesinlikle görmelisiniz!

Yangın gözletme kulesi binasının mimarisi de ayrı güzellikle. Buraya gelmeden önce buranın bir turistik yer olmadığını, binanın gezilemeyeceğimi ve binanın bulunduğu araziye girememe ihtimaliniz olduğunu da unutmayın.

Büyükada’nın en yüksek noktasındasınız.

Ancak biz gittiğimizde binanın yanına kadar gidip buradaki hoş sohbet görevlilerle konuşma şansına erişmiştik. Büyükada’nın kalabalık noktalarından sıyrılın ve sessizlik içinde manzaranın tadını çıkartın… Büyükada Gezilecek Yerler listemizin bizce en farklı yeriydi burası.

Google Maps konumu için tıklayın.

Aya Yorgi Kilisesi

Merkezden yürüyerek 45 dakikada ulaşabileceğiniz ya da elektrikli araçlarla 12 TL’ye gidebileceğiniz Aya Yorgi Kilisesi bu kadar yol gitmeyi kesinlikle hak eden bir yer.

Aya Yorgi Kilisesi’nin hem iç ve dış bina güzelliği, hem de manzarasının harika olması nedeniyle iyi i buraya geldik ve gördük dedik biz. Eğer yürümekte sıkıntı çekmeyecekseniz buraya yürüyerek gitmenizi öneririz. Çünkü gelene kadar hem doğa ile iç içe oluyorsunuz, hem de tarihi konakları ve evleri daha yakından inceleme şansınız oluyor. Böylece Büyükada’nın ruhunu daha net hissediyorsunuz.

Aya Yorgi’nin hemen arkasındaki restoranın dış manzarası pek güzel.

Buraya gelmeden önce bilmeniz gereken diğer bilgi ise saat 16:00’dan sonra kapanıyor olması. Gezi planınızı buna göre yaparsınız. Kilisenin dışında manzara eşliğinde yemek yenecek self servis hizmet veren bir işletme de var. Aya Yorgi Kilisesi ile yangın gözetleme kulesinin yakın konumlarda olduğunu da ekleyelim. Çıkmışken iki yer de görülebilir.

Google Maps konumu için tıklayın.

Büyükada Rum Yetimhanesi

Avrupa’nın tek, Dünya’nın ise ikinci büyük ahşap binası. Çıkana kadar birz yoruluyorsunuz ancak tarihe tanıklık etmek bu güzel eseri (bina demeye dilimiz varmadı) görmek yorgunluğa değiyor.

Bakımsız olduğu için neredeyse harabeye dönmek üzere maalesef. Ancak o görkemli zamanlarından hala izler barındırdığı için gidip görmenizi mutlaka öneririz. 130 yaşındaki bu tarihi yapı şimdiye kadar hiç restorasyon görmemiş. Bir de restore edildiğini ve içinin de gezilebildiğini hayal etmek bile keşif ruhunu canlandırıyor insanın…

Yıkılma ihtimali olduğu için yanına yaklaşmak yasak. Şansınızı çok zorlayıp kendinizi tehlikeye atmamanız gerekiyor. Umarız bir gün yıkılmadan restore edilir ve gelecek nesiller bu ahşap eseri tarih kitaplarından değil, kendi gözleri ile görürler. Büyükada Gezilecek Yerler listemizdeki hüzünlü noktalardan biriydi.

Google Maps konumu için tıklayın.

Mizzi Köşkü

Büyükada’nın simge binalarından olduğu hiç kuşkusuz bir yer burası! 16. İstanbul Bineali’ne ev sahipliği yaptığı günlerde gidip görme fırsatımız oldu. Binanın dışı ayrı, içi ayrı güzel. Binanın öyküsü ise tarihi roman gibi…

İngiliz George Mizzi tarafından yaptırılan bina, daha sonra Giovanni Mizzi’ye kalmış. Ancak sonra birkaç defa el değiştirmiş. 1930 yılından sonra San Remo Oteli ismiyle on yıl kadar faaliyetine devam etmiş. İkinci Dünya Savaşı yılları boyunca kapalı kalmış ve 1952 yılından itibaren sayfiye köşkü haline gelmiş.

Restorasyon bittiği zaman ziyarete de açılır umuyoruz.

Solda bulunan ve herkesin direkt dikkatini çeken kulesi kırmızı yığma tuğladan yapılmış. Bu nedenle de Kırmızı Kuleli Köşk olarak adlandırılmıştır. Giovanni Mizzi’nin kulenin tepesine yaptırdığı ve yaz gecelerinde teleskopla yıldızları seyrettiği döner rasathanesi bulunmakta.

Binayı gezdikçe ve özelliklerini öğrendikçe güzel bir filmden merak uyandırıcı hayatları anlatır gibi hissediyor insan… Bina şu anda restorasyon geçiriyor.

Google Maps konumu için tıklayın.

Troçki Evi

Diğer adıyla Sivastopol Köşkü, Türkiye’ye sığınan Troçki’nin 1929 – 1933 yılları arasında kaldığı binanın adı. Lenin’in ölümü sonrası Stalin ile fikir ayrılığına düşmesi Sovyet Sosyalist Cmhuriyetler Birliği’nden sürülmesine yol açınca buraya yerleşen Troçki, 17 Haziran 1933’te burayı terk etmiştir. Troçki’den miras kalan ise bu ev ve hatıraları oldu.

Troçki’nin “Dört buçuk sene oldu. Ayaklarımın Büyükada’ya iyice kök saldığına dair garip bir his var içimde.” sözü de Büyükada’yı ne kadar sevdiği ve benimsediğini gösteren meşhur cümlesi olarak tarihe geçmiş durumda.

Bu binanın eski hali gibi ayakta olduğunu ve güzelliğini hayal edin.

Bina artık yıkıntı halinde ve restore edilmesi gerekiyor. Ancak şimdiye kadar böyle bir çalışma hiç yapılmamış. Bu nedenle şu anda sadece dışarıdan fotoğrafını çekebilirsiniz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Con Paşa Köşkü

Bir zamanların en iyi dizilerinden olan Hatırla Sevgili’nin çekildiği köşk olarak nam salan Con Paşa köşkü muhteşem mimarisi ve bahçesinin güzel manzarası ile görmeniz gereken bir yer.

İçerisi ziyarete kapalı olduğu için gezme şansınız olmasa da, binayı dışarıdan görmek ve bahçesinde vakit geçirmek bile iyi hissettiriyor.

Google Maps konumu için tıklayın.

Büyükada’da Denize Girilecek Yerler

Büyükada Gezilecek Yerler yazımıza deniz, kum, güneş ile devam ediyoruz. Burada 4 farklı yerde denize girebilirsiniz. Sayıyı dört olarak verirken işletme olan yerlerin sayısı bu aslında.

Nakibey Aile Plaj Tesisleri

Büyükada’nın merkezine yakın yerlerden. Normalde bir otel ve otele ait plaj kısmı var. Ancak otelde konaklama yapmadan da plajı kullanabiliyorsunuz.

Giriş ücreti şezlong ve şemsiye dahil 60 TL. Kumsal alanı var. Temizlik bakımından temiz tutulan bir denizi ve kumsalı olduğunu söyleyebiliriz. Büyükada’daki diğer yerlere göre daha temiz geldi bize daha doğrusu.

Çocukların oynaması için de alan yapılmış. Büyükada’da çocuklu aileye uygun plaj arıyorsanız tercih edebilirsiniz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Telefon: 0216 382 45 01

Blue Beach Büyükada

Büyükada’daki en iyi beach’lerden biri. Giriş ücreti kişi başı 50 TL. Büyükada’nın merkezine en yakın denize girilecek yer burası.

Tesiste çalan müzikler, yemekler ve temizlik iyi durumda. Tek sıkıntı biraz kalabalık bir yerleşim düzeni olması.

Google Maps konumu için tıklayın.

Telefon: 0531 336 07 65

Nizam Plajı

Ulaşım bakımından en enteresan yerlerden biri burası. Çoğu defa yanından geçip görmediğinize eminiz. Ana yoldan Nizam Camii’nin oradan köprü altına dönüp, köprü altından geçip denize doğru 50 metre yürüyünce buraya ulaşıyorsunuz.

Sandalyelere oturup gün batımını sayredebilirsiniz.

Giriş ücreti 30 TL. Plajın kum kısmı var. Özellikle manzarası diğer plajlaa göre farklılaşan özelliği. Çünkü diğerlerinde İstanbul manzarası varken, burada sadece doğa manzarası ve nefis gün batımı var!

Google Maps konumu için tıklayın.

Telefon: 0545 377 63 62

Halik Koyu Aile Plajı

Büyükada’daki en geniş plaj burası. Manzarası ise tamamen doğal görüntüye sahip. Giriş ücreti kişi başı 60 TL. Fiyata şemsiye ve şezlong dahil.

Buraya ulaşım için Büyükada’nın merkezinde yer alan plajlara giden motorlara binmeniz gerekiyor. Eskibağ – Halikkoyu motoru olarak geçiyor ismi. Plaj taşlık olduğu için eğer deniz ayakkabınız yok ise girerken zorlanabilirsiniz. Ayrıca lodos estiği günlerde deniz dalgalı ve deniz anaları fazla olabiliyor.

Google Maps konumu için tıklayın.

Büyükada’da Ne Yenir?

Büyükada Gezilecek Yerler yazımızın lezzet köşesine geldi sıra. Bu kadar gezdik, yemek yemeden olmaz haliyle…

Balıkçı Süleyman

Büyükada’nın merkezine ufak bir yer. Balık çeşitleri bir hayli fazla, güzel pişiriyorlar ve fiyatlar da oldukça uygun. Özellikle merkezdeki balık ürünleri satan restoranlara kıyasla fiyat / performans bakımından çok üst düzeyde kalıyor. Ayrıca sahiplerinin ilgi alakası, samimiyetini çok sevdik. Hani derler ya yine olsa yine yaparım diye, yine Büyükada’ya gitsek yine burada balık yeriz…

Google Maps konumu için tıklayın.

Telefon: 0216 382 46 31

Ve daha niceleri var. Hem de uygun fiyata.

Herman’ın Mutfağı

Hani insana bazen şimdi Ege’de olmak vardı hissi gelir ya, buraya gittiğinizde yemeklerinizi yiyip manzarayı seyrederken o hissi az da olsa yaşayacaksınız.

Kahvaltı da var, ana yemekler de var. Sahibinin ilgi alakası çok iyi. Bulunduğu mekan şirin bir tatil kasabasının en manzaralı yeri gibi adeta.

Şans vermenizi öneririz. Özellikle sadece mezeleri için bile gidilir.

Google Maps konumu için tıklayın.

Loc’ada Büyükada

Aslında burası kendi plajı da olan bir otel ancak biz yemeklerine bayıldığımız için yemeklerden bahsetmek adına bu başlık altına aldık.

Öncelikle Büyükada’nın kalabalık yerlerinden uzaklaşmak ve sakin bir ortamda yemeğinizi yemek için ideal bir yer. Fiyatlar ortalamanın üzerinde. Ancak bu kalite için normal diyebiliriz.

Mini plaj, otel ve restoran.

Saat 13’e kadar kahvaltı oluyor aklınızda bulunsun. Büyükada’da lüks ve nezih bir ortamda, denize sıfır konumda yemek yemek istiyorsanız değerlendirmenizi öneririz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Telefon: 0531 525 12 32

Eskibağ Teras Restorant

Burayı hep harika manzarası ve nefis mezeleri ile hatırlayacağız… Bulunduğu konum itibariyle sanki Ege’de tatile çıkmışsınız da, deniz sonrası güzel bir yemek molası vermişsiniz hissi yaratıyor.

Ulaşım konusu biraz zor ancak geldiğinize değiyor. İlk elektrikli araca 12 TL verip biniyorsunuz. Sonra yolun yarısında diğerine binmeniz ya da yürümeniz gerekiyor. Ancak konumu nedeniyle yürümek zor olabiliyor. Bu nedenle kişi başı 24 TL’lik gidiş maliyeti olduğunu ekleyelim.

Güzel bir koy manzarası eşliğinde nefis yemekler.

Ancak yemekler, mezeler, manzara, ilgi alaka… Her şey o kadar güzel ki buraya uğramadan Büyükada’dan dönmeyin deriz! Gün batımından 1 saat önce masanıza oturmuş olun ve manzaranın tadını çıkartın… Büyükada Gezilecek Yerler listemizin çoğunu gezip yorulduktan sonra işin keyfini burada çıkartmak gerçekten iyi bir tercih.

Google Maps konumu için tıklayın.

Telefon: 0216 382 38 20

Büyükada Otelleri

Büyükada’da tarihi köşklerde konaklama fikri bize her zaman çok cazip geliyordu. Biz Büyükada’nın merkezine yakın olan Ascot Butik Otel’de konakladık. Adanın ruhunu hissetmek, temizlik ve konfor bakımından çok keyifliydi. Ayrıca en büyük avantajlardan biri de havuzunun olmasıydı.

Uygun fiyata otel rezervasyonu yaptırmak için tıklayın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İstanbul Yemek Rehberi

İstanbul’un tarihi yarımadası içindeki en farklı ve lezzetli yemekleri keşfettik. Mardin kebabı, cağ kebabı, burgerler, dönerciler ve tarihi Osmanlı yemekleri…

İstanbul Yemek Rehberi için tıklayın.

En Ucuz Yurt Dışı Tatil Rotaları

Lviv – Ukrayna

İstanbul’dan 1,5 saatte ulaşılan Lviv’in tüm gezilecek yerlerini, yemeklerini ve gece hayatını keşfettik. Türkiye’den daha ucuza tatil yaptık!

Lviv Gezi Rehberi için tıklayın.

Batum – Gürcistan

Karadeniz’in güzelliklerini ve nefis yemeklerini farklı bir kültürün yorumlaması ile keşfedin. Çok ucuza yurt dışı tatil yapın.

Batum Gezi Rehberi için tıklayın.

Böylece Büyükada Gezilecek Yerler yazımızın sonuna geldik. İstanbul’un yanı başında olup, insanı tatile çıkmış gibi hissettiren Büyükada’yı keşfetmeniz dileğiyle.