Sardes Antik Kenti ve Artemis Tapınağı

Sardes Antik Kenti ve Artemis Tapınağı gezi yazımızda Salihli Manisa’da yer alan bu tarihi yerleri ve etrafındaki diğer yerleri anlatıyoruz. Bu bölgede çok sayıda güzel yer olduğu için muhteşem bir keşif yazısı okumaya hazır olun!

Gitmeden Önce Hazırlıklarımızı Yapalım

Sardes ve Artemis Tapınağı Manisa’da yer alıyor. Bu bölge yazın genelde 35-40 derece civarında oluyor. Ve bu bölgedeki antik kentlerde gölgelik alan pek yok. Bu nedenle şapka, güneş kremi ve 1 adet ufak su yanınızda olursa daha rahat gezersiniz.

Yakınlarda güzel yemek alternatifleri olduğu için bizce tok gelmeyin!

Sardes Gymnasium Antik Kenti

İzmir merkezden 1 saatte ulaşabilirsiniz. Manisa merkezden de 45 dakika civarında sürüyor yol.

Şehir Detayları

Sardes, Lidya Krallığı’nın başkenti. Lidya Devleti çoğunlukla Batı Anadolu’yu hakimiyeti altına almış bir devlet. Buranın şu anda bile hayatımızda direkt etkisi olan bazı kritik özellikleri var. Şaşırmaya hazır olun: Sikkenin doğum yeri burası. Yani paranın. Aynı zamanda zenginliği ile ünlü Karun da burada yaşamış, yani Lidya Kralı Kroisos. Hani derler ya Karun gibi zengin oldun diye. Heh işte, Karun burada.

Tüm görkemiyle Sardes Antik Kenti.

Sardes, şehir planlaması olarak son derece gelişmiş yapıda. Mezopotamya’daki uygarlıklar haricide en büyük savunma duvarları ile çevrili olan şehrin bu yapısı hala ayakta duruyor ve gezmeye açık.

Gymnasium ve detaylar.

Lidyalıların ilk parayı bastığı darphane benzeri yapı ve Lidyalıların en büyük tapınaklarından birisi olan Artemis Tapınağı da burada (burayı aşağıda ayrı başlıkta yazacağız).

Google Maps konumu için tıklayın.

Giriş Ücreti ve Otopark

Normalde giriş ücreti 14 TL. Müze kart ise geçerli. Hemen dışarıda ücretsiz otopark var.

Artemis Tapınağı

Tapınak

Sardes Antik Kenti ve Artemis Tapınağı yazımızın ikinci kısmına geldik. Artemis Tapınağı, Sardes’e 5 dakika uzaklıkta araç ile. Bu nedenle Sardes’i gezmeye geldiğinizde buraya uğramazsanız yazık olur, güzel bir yeri kaçırırsınız.

Burada da müze kart geçerli ve otopark ücretsiz.

Artemis Tapınağı’nı yıkılmamış haliyle hayal edin…

Artemis Tapınağı Helenistik Dönem’de yapımına başlanan bir yapı. İon tarzında inşa edilen bu bina tanrıça Artemis adına yapıldığı söylenmekte. M.S. 17 yılında büyük bir depremle yıkılmış bu yapı, İmparator Tiberius zamanında eski planına göre yeniden inşa edilmiş.

Artemis Tapınağı’nın bir sütununun alt kısmı bu. İşçilik detaylarına dikkat.

Günümüzde ise ilk yapım yılından bugüne tamamen korunarak gelmiş olan 2 adet sütunu yerinde görme şansınız var. Ayrıca gezerken eski halini hayal edip, kim bilir ne hayatlar yaşandı diye düşünerek yarı hayal yarı gerçek bir gezinti yapmak çok keyifliydi.

Google Maps konumu için tıklayın.

En Uygun Fiyata Otel Bulun

Harika fiyatlarla otel rezervasyonu için buraya tıklayın. Fırsatları kaçırmayın!

Piramit Mezar

Artemis Tapınağı’na giderken yolun solunda yer alan tabeladan saparak 40 dakika kadar sürecek patika yolu takip ederek ulaşabilirsiniz. Ulaştığınız yerde aynı zamanda Sardes şehrinin dış sur duvarlarını ulaşmış olacaksınız. Bu tırmanış sırasında yanınızda mutlaka su bulundurmayı unutmayın.

Etrafta Yapılacak Diğer Şeyler

Bu bölgede görülmesi gereken yerler ve tadılması gereken lezzetler oldukça fazla ve çeşit bol. Başlıklar halinde anlatalım.

Kula Volkanları ve Peri Bacaları

Manisa Kula’da volkanlar ve peri bacaları olduğunu biliyor muydunuz? Hem de volkanların ve lavların üstünde yürüme şansınız var! Aynı zamanda peri bacalarını da yakından görebiirsiniz.

Tüm bu detaylar için Kula Gezi Rehberi yazımızı okumanızı öneririz. Tıklayın!

Bağ Evleri ve Şarap Tadımı

Nif Bağları

Buyurun sürprize hoş geldiniz. Burada çok yakında Nif Bağları var. Ortam ve ambiyans ayrı güzel, şaraplar ve yemekler ayrı güzel. Sardes’ten 20 dakika civarı Ankara yönüne doğru gidip ulaşabilirsiniz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Yanık Ülke Bağları

Kula’da yer alan Yanık Ülke Bağları, eğer Sardes’e gitmişken Kula’ya gidip görelim derseniz ziyaret etmenizi ve şarap tatmanızı önerdiğimiz bir yer.

Google Maps konumu için tıklayın.

İzmir ve çevresindeki tüm bağ evlerini, butik otellerini ve şarap tadımı deneyimlerimi okumak için tıklayın.

Cağ Kebabı

Kemalpaşa, İzmir’in cağ kebabı bölgesi. Çok sayıda cağ kebabı yapan yer mevcut. Sardes’e de 25 dakika civarında buralar. Dönüşte İzmir tarafına dönecekseniz uğrayabilirsiniz. Bizim genelde gittiğimiz yer Yunus Cağ Kebap. Tavsiye ederiz!

Google Maps konumu için tıklayın.

Kurşunlu Kaplıcaları

Sardes’ten Bozdağ’a doğru devam ederken yol üzerinde burası. Piknik, konaklama ve kaplıca için öneririz. Özellikle dere ve yapay şelale yağışlı dönemlerde daha keyifli oluyor. Ayrıca yazın su debisi düştüğü için görkemli halini görmeniz biraz zor. Tesisi belediye işletiyor.

Google Maps konumu için tıklayın.

Bozdağ ve Gölcük

Kışın gittğinizde Sardes’te hava günlü güneşlikken, Bozdağ ve Gölcük’e çıkış kardan adam yapabilirsiniz!

Yazın ise Sardes 40 derece iken yine buralara çıktığınızda 27-28 derecelik keyifli bir hava ile karşılaşıyorsunuz. Yani her iki durumda da farklı ve keyifli bir deneyim sizi bekliyor.

Sardes – Bozdağ arası yaklaşık yarım saat mesafede.

Bozdağ ve Gölcük’ü anlattığımız detaylı rehberimiz için tıklayın.

Spil Dağı Milli Parkı

İzmir ve Manisa tarafından Sardes’e giderken Spil’in yanından geçiyorsunuz. Bir bakıma yolun üzerinde sayılır bu nedenle.

Spil Dağı Milli Parkı’nı, oradaki bungalov ve dağ evlerini, piknik alanlarını, yürüyüş parkurlarını anlattığımız rehberimiz için tıklayın.

Böylece Sardes Antik Kenti ve Artemis Tapınağı gezi rehberi yazımızı tamamlamış olduk. Burayı ve bölgeyi keşfetmek için en kısa sürede yola çıkmanızı tavsiye ederiz.