Bergama Gezilecek Yerler

Bergama Gezilecek Yerler yazımız ile birçok gezilecek yer ve tarihi eser barındıran İzmir’in güzel ilçesi Bergama’yı anlatacağız size. Biz Bergama’ya her gittiğimizde hem tarihi hem de turistik özellikleri ile buraya tekrar geliriz bir ara deyip öyle döndük, sizin de seveceğinizi düşünüyoruz.

Bergama Nerede?

Bergama, İzmir’in en kuzeyinde yer alan ilçesi. Öyle ki, Bergama İzmir’in merkezinden ziyade diğer popüler turizm noktası olan Balıkesir’e bağlı Ayvalık’a daha yakın konumda.

İzmir – Bergama arası 108 kilometre ve 1 saat 20 dakika sürüyor.

Ayvalık – Bergama arası 62 kilometre ve 50 dakika sürüyor.

Soma – Bergama arası 43 kilometre ve 40 dakika sürüyor.

Dikili – Bergama arası 28 kilometre ve 30 dakika sürüyor.

Bergama’ya Nasıl Gidilir?

Karayolu ile Ulaşım

İzmir otogarından dolmuşlar ile ulaşmanız mümkün Bu dolmuşlar 20 dakikada bir hareket ediyorlar. Bu şekilde yolculuk yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Firmalar şunlar:

İzmir-Bergama Metro Otobüs İşletmesi

0232 472 06 66 (İzmir), 0232 631 35 35 (Bergama)

Bergamalılar Kooperatifi

0232 472 15 55 (İzmir) , 0232 472 15 95 (İzmir)

0232 633 22 22 (Bergama), 0232 631 34 35 (Bergama), 0232 667 22 67 (Bergama)

Havayolu ve Raylı Sistem ile Ulaşım

Adnan Menderes Havalimanı’nın içindeki İZBAN banliyö treni ile Aliağa’ya gidip, Aliağa İZBAN istasyonundan Bergama’ya Büyükşehir Belediyesi’nin 835 sefer numaralı ESHOT otobüsleriyle veya Bergama-İzmir özel dolmuşlarla ulaşabilirsiniz.

Ayrıca tren hatlarına baktığımızda da, Bergama’ya en yakın tren hattının Soma’dan geçtiğini belirtelim. Soma’da trenden indikten sonra Soma- Bergama dolmuşlarını kullanarak 45 dakikada Bergama’ya ulaşabilirsiniz. Soma Kınık garajından kalkıyor bu dolmuşlar.

Bergama Nasıl Bir Yer?

Bergama, ağırlıklı olarak tarım ile geçimin sağlandığı bir ilçe. Tarım haricinde ise tarihi yerlerden dolayı turizm ilçenin diğer önemli geçim kaynağı. Ayvalık ve Dikili gibi popüler tatil mekanlarına ise ortalama 35 dakika mesafede. Hafta sonu kaçamakları için günübirlik bile gidip gelebilirsiniz böyle yerlere. İzmir’in kuzeyinde yer almasına rağmen yaz sıcaklıklarının 35 derecelere olduğunu da eklemek gerekiyor.

Bergama’da Gezilecek Yerler

Bergama’da özellikle tarihi alanlar gezilecek yerlerin başında gelmekte. Şimdi de sırasıyla anlatalım sizlere.

Pergamon Antik Kenti

Akropolis

Asıl önemli bölümü Berlin’de yer alan Bergama Müzesi’nde sergilenmekte. Müze kart geçerli.

Bergama Müzesi, Berlin’deki Müzeler Adası’nda bulunan beş müzeden biri. Bergama’dan parçaların taşınarak Almanya’ya götürülmesi akabinde, müzenin inşaatı 1910’da başlamış ve 1930’da bitmiş.

Bergama Gezi Rehberi’ne Akropolis ile açılış yapalım istedik.

Müzede Bergama Zeus Sunağı, Milet’in Market Kapısı, İştar Kapısı ve Mshatta Alınlığı gibi yapılar var. Ayrıca bu yapılara ait eserler, gerçek yerlerinden ayrıntılı bir şekilde toplanarak bu müzede yeniden biraraya gelmiş durumda. Böylece Bergama Müzesi’nin adını dünya genelinde meşhur etmiştir. Sergilenen diğer eserlerin başlıcaları; Bergama Athena Tapınağının Girişi, Bergama’dan Athena Heykeli, Halep Odası’dır.

Maalesef Pergamon Antik Kenti’ni anlatmadan önce bu duruma dair bilgiyi de vermeden geçemedik. Bir gün Berlin’deki eserlerin ana vatanına dönmesini diliyoruz.

Akropolis’teki tiyatronun oldukça dik olduğunu gösterir yandan çekim fotoğraf.

Pergamon Antik Kenti’ne iki adet ulaşım imkanı var. İlki özel araç ile çıkabileceğiniz kara yolu. Antik kente yaklaşırken iki tabela göreceksiniz, araç işareti olandan giderseniz karayolu ile antik şehre yaklaşık 5 dakikada çıkıyorsunuz. Yol yer yer tek aracın geçebileceği genişlikte ve kaçış noktası maalesef yok. Diğer ve bizim tavsiye ettiğimiz yol ise teleferik ile yukarıya çıkmak. Evet, Pergamon Antik Kenti oldukça yüksek bir noktada!

Teleferik ile ulaşım daha rahat olduğundan tavsiye etsek de fiyatlar görünce acaba araba ile mi devam etsek diye de düşünebilirsiniz. Pergamon Antik Kenti teleferik fiyatı tam 50 TL, öğrenci ise 35 TL. Yaklaşık 6-7 dakika süren yolculuk fiyatlar bizce fazla. Diğer not ise Covid nedeniyle de biz gittiğimizde teleferik kapalıydı. Gitmeden önce aklınızda bulunsun.

Akropolis’in alt katından düz devam edip, yol bitiminden sağa dönün. Tam orada evet. Binlerce önceki yol tarifi böyle miydi acaba?

Akropol’e bir şekilde çıkmayı başardıktan sonra, burada gezerken çok etkileneceğinize eminiz. Çünkü yüksekte olması, buna rağmen mimarisinin mükemmel ve sürprizlerle dolu olması, belki de Türkiye’deki en dik tiyatroya sahip olması (yukarıdan bakınca gerçekten çok dik geldi bize) ve İskenderiye’den sonraki en büyük kütüphaneye sahip olması enteresan özellikleri.

Google Maps konumu için tıklayın.

Bergama Otelleri

Bergama ve civarındaki en iyi otellerden harika indirimlerle rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Kızılavlu – Red Hall Basilica

Akropol’ün aşağı tarafında yol üzerinde bulunan Kızılavlu’da da müze kart geçerli. Bergama Gezi Rehberi yazımızın enteresan yerlerinden biri. Neden mi? Şöyle açıklayalım:

Kızılavlu, Türkiye’nin tarihi zenginliği için en önemli yerlerden biri aslında. Çünkü burası M.S 2. yy’da İmparator Hadrian döneminde inşa edilen bir yer. Ayrıca muhtemelen Mısır tanrıları Serapis, Harpokrates, ve İsis için yapıldığı söylenmekte.

Döneminde Mısır kültürüne duyulan hayranlık sebebi ile tapınak Roma Dönemi aşağı Bergama kentinin tam merkezinde inşa edilmiştir. Böylece Türkiye’de de Mısır kültürü için inşa edilen bir alanı gezme şansına kavuşmuş oluyorsunuz.

Yapıyı gezmek 20 dakikanızı alır. Aslında bina çok büyük ve görkemli ancak sadece tek bir yer gezeceğiniz için uzun yürüyüşler yapmayacaksınız. Bergama’ya geldiğinizde burayı kesinlikle pas geçmeyin deriz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Asklepion

Bergama’daki tarih yolculuğunuza “Ölümün girmesinin yasak olduğu yer” yani Asklepion’u da dahil etmezseniz Bergama’yı eksik gezmiş olursunuz. Çünkü yukarıdaki Akropol ile bağlantıları var. Müze kart geçerli.

9 yüzyıl boyunca hizmet veren Bergama Asklepion, Antik çağın en önemli sağlık merkezlerinden biri. Asklepion, sağlık tanrısı Asklepios’a adanan kutsal ve insanları tedavi etme amaçlı kullanılan alanlara verilen isim oluyor. Asklepion adını Apollon’un oğlu olan ve Sağlık Tanrısı olarak bilinen Asklepios’tan almış.

Birçok antik şehirde yıkık durumda olan dehlizler burada sağlam durumda. Ayrıca burada genel kanının aksine, sadece su sesi ve şifalı bitkiler ile değil zamanında rüyalar üzerinden ruhsal tedavi ve telkin uygulamışlar. Sonuç olarak tarihi şifa merkezi olarak görülmesi gereken bir yer.

Google Maps konumu için tıklayın.

Hacı Hekim Hamamı

Yapım yılı 1513 olan bu tarihi hamam hala faal durumda. Bu nedenle Bergama gezinizde güzel bir mola vermek adına buraya uğrayıp hamam v kese keyfi yapmanızı tavsiye ederiz.

Hamam ücreti 35 TL. Kese ve masaj da isterseniz 50 TL.

Google Maps konumu için tıklayın.

Bergama Müzesi

Bergama merkezinde yer alıyor ve müze kart geçerli. Müze 17:00’de kapanmakta yani açık antik alanlardan daha önce ziyaret etmek lazım. Bu nedenle gezi planınızda burayı sona bırakmamanızı tavsiye ederiz.

Bergama’daki tarihi alanlardan çıkartılan en kıymetli eserler burada sergilenmekte. Bu nedenle tarihi yerlerdeki geziler haricinde, detaylara önem veriyorsanız bu müzeyi ziyaret etmeniz gerekiyor. Zaten Bergama’da Pergamon Antik Kenti, Asklepion ve Kızılavlu üçlüsünü gezmezseniz geziniz eksik kalıyor. Bergama Müzesi de bunların tamamlayıcısı diyebiliriz. Bu nedenle Bergama Gezilecek Yerler yazımızın önemli duraklarından.

Google Maps konumu için tıklayın.

Bergama’da Ne Yenir?

Bergama, yemek alternatifleri olarak çok zengin bir bölge değil. Ancak yine de geldiğinizde gidebileceğiniz birkaç yer mevcut.

Yeni Gün Kahvaltı

Kahvaltıyı kim sevmez ki? Özellikle de kendine has ve lezzetli şeyler olduğunda…

Sade ve lezzetli. Yeni Gün Kahvaltı.

Yumurta, Bergama tulum peyniri, zeytin, bal kaymak ve sıcak süt. İçeride 4, dışarıda 2 adet masası var. Sahibi 90’lı yaşlarına gelmiş ve oğlu ile hala çalışmaya devam eden bir çınar. Saat 12’ye kadar kahvaltılık ürünleri bulundurmaya devam ediyorlar. Bergama’ya gittiğinizde kahvaltıda ne yesek diye düşünüyorsanız burayı denemenizi tavsiye ederiz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Özlem Lokantası

Bergama’da tavsiye edeceğimiz ilk esnaf lokantası burası. Kısaca söylemek gerekirse güven, pilav ve cacık üçlüsünü deneyin deriz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Altınkepçe Bergama Köfte

Bergama’daki ikinci tavsiye edeceğimiz esnaf lokantası da burası. Burada beyaz renk patlıcandan yapılan çığırtma ve Bergama köftesini 200 yaşındaki çınar ağacının gölgesinde denemenizi öneririz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Bergama Etrafında Başka Nereler Gezilir?

Bergama’ya geldiniz, gezdiniz ve gezi bitti. Peki şimdi ne yapsak?

Kozak Yaylası

Bergama merkezinden 23 kilometrelik yol yaklaşık yarım saat sürüyor. Tertemiz serin bir hava eşliğinde çam ağaçlarının arasında keyif yapmak için bire bir. Ayrıca Bergama’dan Ayvalık’a hatta Çanakkale yönüne doğru gitmek için manzaralı alternatif yol arıyorsanız tavsiye ederiz.

Kozak Yaylası Zirve Kafe ya da Kozak Yaşam Vadisi gibi yerlerde hem yemek hem de çay kahve molası verebilirsiniz nefis manzara eşliğinde.

Google Maps konumu için tıklayın.

Pissa Plajı Bademli Dikili

Bergama’ya 35 dakika mesafede son zamanlarda giderek popüler hale gelen Pissa Plajı yer alıyor. Bademli’de bulunan Pissa Plajı’na biz Bozcaada’daki Ayazma Plajı’nın suyunun sıcak hali diyoruz. Giriş kişi başı 20 TL.

Maviliklere doyamadığımız yer: Pissa Plajı.

Pissa Plajı ve Bademli’yi daha detaylı anlattığımız yazımız için tıklayın.

Ayvalık

Türkiye’nin en güzel ve önemli tatil yörelerinden biri olan Ayvalık’a devam etmek isterseniz 45 dakika kadar yol gitmeniz gerekiyor. Ayvalık ve Cunda’yı gezmek için 45 dakika pek de uzun değil işin doğrusu.

Eski Foça

Bergama’yı gezdiniz, İzmir’e dönüyorsunuz. Yolda devam ederken akşam ne yesek diye düşünürken sağda Eski Foça tabelasını gördünüz. Direkt sapın ve Eski Foça’da balık yiyerek akşam güneşini seyredin. Üstüne de Niyazi Usta’dan dondurma yiyerek günü tamamlayabilirsiniz.

Eski Foça’yı daha detaylı anlattığımız yazımız için tıklayın.

Son tavsiyemiz ile Bergama Gezilecek Yerler yazımızın sonuna geldik. Umarız işinize yarar bilgiler vermişizdir. Şimdiden iyi gezmeler!

İzmir’deki en iyi yemekleri ve tatlıları anlattığımız İzmir Yemek Rehberi için tıklayın.

İzmir’in en güzel köylerini anlattığımız rehberimiz için tıklayın.