Birgi Gezilecek Yerler

Birgi Gezilecek Yerler yazımız aslında dört mevsim geçerliliğini koruma özelliğine sahip. Çünkü Birgi dört mevsimde de güzel doğası ve iyi korunmuş tarihi yerleri her zaman gezilecek bir yer.

Birgi Gezi Rehberi’nde ilk olarak Birgi köy meydanı ile fotoğraflara başlayalım.

Gitmeden Önce Hazırlıklarımızı Yapalım

Birgi, İzmir’in kesimlerinde olduğu için özellikle havasının daha serin ya da daha sıcak olabileceğini, yani karasal iklime sahip olduğunu bilerek kıyafet alın yanınıza.

Bazı yerlerde kredi kartı geçmediği için yanınızda nakit bulundurmakta fayda var. Ayrıca sokaklarda yürüyerek çok vakit harcayacağınız için rahat ayakkabı tercih etmelisiniz.

Birgi Nerede?

Birgi, İzmir Ödemiş’e bağlı bir yer. Ödemiş’in merkezini geçtikten sonra 10,8 kilometre (yaklaşık 20 dakika) daha devam edip ulaşıyoruz. Hemen arkasında Bozdağ ve Gölcük yer alıyor. İzmir’in merkezine ne kadar uzaklıkta diye soracak olursanız, 122 kilometre ve ulaşım süresi de 1 saat 20 dakika civarında. Yoldan devam ederken de hem manzara güzel, hem de alışveriş yapacak ve gezecek çok farklı alanlar var. Bu nedenle hepsini aşağıda detayları ile anlatacağız size.

Birgi Gezi Rehberi ulaşım rotamız.

Birgi’ye Nasıl Gidebiliriz ?

Otobüs ile Ulaşım

Çok sayıda alternatif var. 795 numaralı Torbalı Ödemiş eshot otobüsleri ile Ödemiş’e ulaştıktan sonra, Ödemiş Birgi minibüsleri ile devam edebilirsiniz.

Tren ile Ulaşım

Ayrıca tren ile de ulaşma şansınız var (Basmane – Ödemiş, Ödemiş – Basmane). İzmir – Ödemiş tren seferi ile Ödemiş’e varıp, yine minibüs ile Birgi’ye devam edebilirsiniz. Hem tren yolculuğu nostaljisini yaşayıp, hem de manzarayı seyretme şansı nedeniyle keyifli bir tercih aslında.

TCDD tren rezervasyon sayfası için tıklayın lütfen.

Özel Araç ile Ulaşım

Özel araç ile gelecek ziyaretçiler için İzmir’den Torbalı’ya, oradan da Bayındır üzerinden Ödemiş’e gitmeniz, Ödemiş’ten sonra da Birgi’ye devam etmeniz gerekiyor. Eğer Bozdağ tarafından gelecekseniz de, İzmir’den Ankara yoluna girip, sonra Bozdağ’a çıkıp ardından Birgi’ye devam etmeniz gerekli.

Birgi Nasıl Bir Yer?

Birgi, 2012 yılında Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiş. Aslında Birgi için tarihi bir yerleşim yeri desek tam olarak doğru olur bizce. Çünkü sırasıyla milattan önce 750-680 yılları arasında Frig Uygarlığı, milattan önce 680-546 yılları arasında Lydia Uygarlığı, Pers Krallığı, Bergama Krallığı, ve Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında bulunmuştur.

Tarihi Birgi evleri ve sokakları.

Anadolu’da Beylikler döneminde ise Aydınoğulları Beyliği’nin hakimiyeti altında bulunan Birgi XIII. ve XIV. yüzyıl boyunca aynı beyliğe başkentlik yapmıştır. Aydınoğlu Beyliği’nin kurucu beyi de olan Aydınoğlu Mehmet Bey, beldede 1310 yılında vefat eden ve Sultan Şah ismiyle bilinen kız kardeşi için bir türbe ve Ulu Camii(Camii Kebir) ismiyle bilinen bir cami yaptırmıştır.

Birgi’de gezilecek yerler listesi.

Birgi’de bugün itibariyle 171 adet tescillenmiş tarihi eser mevcut. Ayrıca Birgi’nin sırtını verdiği yer Bozdağ etekleri oluyor. Bu nedenle Birgi, Ödemiş’e göre kısmen yüksek bir yerde diyebiliriz.

Birgi’nin tarih kokan sokaklarında gezmek ve bol bol fotoğraf çekmek için rehberimize devam edelim.

Birgi’de Gezilecek Yerler ve Birgi’de Neler Yapılır?

Birgi Gezilecek Yerler yazımızın asıl detayları burada yer alıyor. Birgi’ye geldiğinizde ilk olarak hem bölgenin koruma altında olduğunu, hem de çevre düzenlemesinin tarih ile uyumlu olduğunu göreceksiniz.

Arnavut kaldırımı taşları, tarihi yapıya uygun boya renkleri ve aydınlatmaları ile iyi keyifli bir yer izlenimini hemen veriyor. Gideceğiniz mevsime göre değişmekle beraber, eğer yağışlı dönemi seçecek olursanız Birgi’yi baştan sola dolanan derenin aktığını göreceksiniz. Dere boyu yürümek keyifli olacaktır. Kurak dönemde ise dere komple kuruyor.

Tarihi Birgi Sokaklarında Gezin

Birgi’de yapılacak ilk şey bizce tarihi sokaklarına hiç düşünmeden girmek ve sonunu tahmin etmeden yürüyüp keşfetmek olmalı. Evler ve sokaklar çok güzel ve bakımları da devam ediyor.

Sonbahar’da giderseniz sokaklarda kuru üzüm bulabilirsiniz.

Dere boyu devam ettiğinizde ara ara dere üstünden geçen köprüler göreceksiniz. Hangisinde girerseniz girin tarihi sokaklara ulaşıyorsunuz. Bu nedenle nereden gireceğiniz çok önemli olmasa da, kendinize rota belirlemek adına Çakırağa Konakları’na kadar çıkıp, oranın karşısındaki köprüden karşıya geçerek Birgi’yi gezmeye başlayabilirsiniz. Hem böylece ilk durağınız da bölgenin en popüler yeri Çakırağa Konakları olur. Ya da aşağıdaki başlıkta yer alan rotamızı takip edebilirsiniz.

En Uygun Fiyata Otelleri Bulun

Buradaki güzel otellerde en uygun fiyata kalmak için buraya tıklayın. Fırsatları kaçırmayın!

Tarihi Eserleri Keşfedin

Birgi Gezilecek Yerler yazımızın en detay kısmına geldik. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Birgi’de tarihi ese sayısı çok fazla. Biz en önemlilerini sizler için liste olarak sıralayalım. Aşağıda Birgi’yi rahat gezmeniz adına bizim gezdiğimiz şekilde bir rota çıkardın, size de takip etmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca hepsinde tıklamanız anında Google Maps’teki konumları açılacağı için faydanıza olacağını düşünüyoruz. Bu rota özel aracı ile gelenler için takip edilebilecek bir rota çünkü mesafeler uzun. Eğer yürüyerek gezeceğiz diyorsanız direkt Çakırağa Konakları’ndan başlayın deriz.

Aydınoğlu Mehmet Bey Camii

İmam Birgivi Mehmet Türbesi

İmam-ı Birgivi Külliyesi

Ümmüşah Sultan Türbesi

Kadılar Paşazade Konağı

Aydınoğlu Mehmet Bey Camii

Ümmü Sultan Türbesi

Aydınoğlu Mehmet Bey Türbesi

Karaoğlu Camii

Derviş Ağa Medresesi ve Hamamı

Derviş Ağa Camii

Demirli Mağaza

Küp Uçuranlar Kulesi

Tarihi Meydan Kahve

Demir Baba Çeşmesi

Çakırağa Konakları

Fotoğraf Çekin

Sokakların içine ve tarihi yerlere girince elinizde teknolojik olarak hangi imkan varsa hemen fotoğraf çekmeye başlayacağınıza eminiz.

Ayrıca gelin ve damat fotoğrafları çekmek için de Birgi sokakları güzel tercih olacaktır.

Yeme İçme Molası Verin

Birgi’ye son yıllarda çok sayıda güzel kafe ve restoran işletmesi geldi. Bizim beğendiğimiz birkaç yerden bahsedelim sizlere.

Mor Fesli

Birgi Nar Danesi

Kahvaltı yapmak ya da bir şeyler içmek için tavsiye ederiz. Mekan da oldukça güzel.

Yeni Gelin Evi

Aslında burası butik otel ancak kahve molası vermek için de ideal.

Birgi Ocakbaşı Aile Restoran

Et yemeklerini ve ocakbaşı ortamını seviyorsanız burayı da listenize ekleyebilirsiniz. Yaşasın yemek yemek mottomuz malum…

Birgi Sofrası

Ev yemekleri tercih edecekseniz tavsiye edebileceğimiz bir mekan. Yemekleri oldukça lezzetli.

Yadigar Kafe Köy Kahvaltısı

Köy kahvaltısı için tercihe uygun bir yer burası.

Mor Fesli

Birgi’de en popüler olan yerlerden biri. Kafe formatında. Mola vermek için güzel tercih.

Yeni Gelin Evi

Birgi Gezi Rehberi – Başka Nereler Gezilir?

Birgi Gezilecek Yerler yazımızın son kısmına geldik.

Bozdağ ve Gölcük

Dediğimiz gibi, Birgi sırtını Bozdağ’a veriyor. Bu nedenle gelmişken Bozdağ ve Gölcük’e gitmeden eve dönmemenizi tavsiye ederiz. Çünkü bildiğimiz gibi dağ ve göl havası insana çok iyi geliyor. Ayrıca İzmir ve çevresinde yaşayanlar için buralar tamamen farklı rotalar. Çünkü bu tip dağ, göl ve ormanlık alanın birleştiği yerler bir elin parmaklarını geçmiyor.

Detaylı bilgi için Gölcük ve Bozdağ Gezi Rehberi yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Gölcük Gölü

Nif Bağları

İzmir Ankara yolundan Bozdağ’ı geçip Birgi’ye gidecekseniz ya da bu yoldan döneceksiniz bir tavsiyemiz var. Bu nedenle yolunuzun üstünde olan Nif Bağları’nda tadım yapmanızı tavsiye ederiz.

İzmir’deki tüm bağ evlerini anlattığımız bağ evi rehberimizi detaylar için okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Hayal Tadında

Eğer Birgi’ye gitmişken konaklama yapmak ve doğa ile iç içe farklı bir konseptte konaklamak isterseniz, Birgi’de tarihi konaklar haricinde bu işletmeye de şans verebilirsiniz. Son zamanlarda bu tip turizm işletmeleri hızla daha ön plana çıkmaktalar.

Bungalov ve Dağ Evleri

Türkiye’deki en iyi bungalov ve dağ evleri rehberimize göz atmak için buraya tıklayın.

İzmir Yemek Rehberi

İzmir’in en iyi yemeklerini ve tatlılarını keşfettiğimiz İzmir Yemek Rehberi yazımız için tıklayın.