Edirne Gezilecek Yerler

Edirne Gezilecek Yerler yazımız ile Edirne’de gezilecek yerler, neler yenir, alışveriş alanları ve etrafta gezecek başka yerlere dair tüm bilgileri size anlatıyoruz. Sakin ve güzel bir şehir olan Edirne’yi gezmeye başlayalım.

Gitmeden Önce Hazırlıklarımızı Yapalım

Edirne, yazları sıcak, kışları ise soğuk bir yer. Yani yazın 35-40 dereceleri rahatlıkla görüyorken, kışın ise -10 dereceleri görürseniz şaşırmayın. Bu nedenle gittiğiniz mevsime göre dikkatli giyinmekte fayda var.

Edirne’de bol bol yürüyeceksiniz, bu nedenle rahat ayakkabı giyin.

Edirne’de yemekler oldukça lezzetli. Bu nedenle karnınız aç gidin.

Edirne Nerede?

Edirne, Türkiye’nin en batısında kalan, Yunanistan ile Bulgaristan’a ile sınır konumunda olan bir şehir

İstanbul – Edirne arası 239 kilometre ve 2,5 saat sürüyor.

Çanakkale – Edirne arası 228 kilometre ve 3 saat 15 dakika sürüyor. Ayrıca 1915 Çanakkale köprüsü trafiğe açıldığı zaman bu bilgiyi güncelleyeceğiz. Çünkü yolu çok kısaltacaktır. 2022’de açılması bekleniyor bu arada.

İzmir – Edirne arası 537 kilometre ve 6,5 saat sürüyor.

Edirne Gezi Rehberi’ni Selimiye Camii fotoğrafı ile açıyoruz.

Edirne’ye Nasıl Gidilir?

Edirne’ye son zamanlarda özellikle Bulgaristan ve Yunanistan tarafından çok sayıda ziyaretçi geliyor. Yalnız o taraftan otobüs ve özel aracı ile gelenler bu yazımızın konusunu oluşturmuyor. Biz Türkiye içindeki kısmı anlatalım sizlere.

Edirne’ye gelmeniz için sebeplerden birini başlara ekleyelim istedik. Fotoğraf: Tarihi Ciğerci Bahri Bey.

Özel Araç ile Ulaşım

İstanbul – Edirne arasını özel aracınız ile gidecekseniz TEM otoyolunu kullanmanızı tavsiye ederiz. Zira D100 karayolu hem şehir içi trafiğe çok giriyor, hem de İstanbul’dan çıksanız bile diğer yerlerde yol iki şerit ve trafik ışığı çok fazla var. TEM otoyolu Edirne’nin merkezine kadar götürecektir sizi.

Tren ile Ulaşım

İstanbul – Edirne arasında TCDD’nin bölgesel hatlarından 1. bölge trenleri sefer yapıyor. Peki tren ile Edirne’ye nasıl gidebiliriz? Öncelikle, Edirne’ya kalkan trenin İstanbul’da Halkalı’dan hareket ettiğini bilmelisiniz. Halkalı’ya ulaşmak için ise Marmaray’ı kullanmanız gerekli. Bu nedenle önce Marmaray, ardından Halkalı’dan Edirne trenine aktarma yapılıyor şeklinde özetleyelim.

İstanbul – Edirne bilet fiyatları 29,5 TL. Bu tam bile fiyatı. Yolculuk 4 saat sürüyor. Günde tek sefer olarak düzenlenen seferlerin Edirne’den kalkış saati 07:25, Halkalı’dan kalkış saati ise 18:00.

Bilet almak için ise TCDD’nin web sitesini kullanabilirsin. Tıklayın.

Ya da TCDD’nin satış noktalarına gidip bilet almanız gerekiyor. TCCD tren bileti satış noktaları için tıklayın.

Edirne’de Alışveriş Yapılacak Yerler

Yazımızın bu kısmı şehre özellikle alışveriş yapmak için gelenlere hitap ediyor. Eğer Bulgaristan tarafından gelip Edirne’de alışveriş yapacaksanız Edirne Alışveriş Yerleri aşağıdaki gibi. Öncelikle AVM’leri yazalım. Edirne’de ucuz alışveriş yapılacak yer sayısı oldukça fazla.

Erasta Edirne AVM

Margi Outlet Edirne AVM

Erasta AVM Migros

Edirne Park AVM

Bunlar ise açık pazar formatındaki alışveriş yerleri Edirne’de

Ulus Pazaryeri

Cuma Pazarı

Edirne’de Gezilecek Yerler

Edirne Gezilecek Yerler yazımızda bizim gezip gördüğümüz tüm yerleri aşağıda sıralıyoruz. Hepsini görmenizi tavsiye ederiz.

Edirne’ye biz gezmeye gittiğimizde öykümüz biraz komikti açıkçası. Genelde erken uyanan bir çiftiz biz. Bir Cumartesi sabahı henüz yeni uyanmış ve bugün ne yapsak diye konuşmaktaydık. Sinemaya mı gitsek acaba diye düşünüyorken, maliyet hesabı yapalım dedik.

İki kişi Akasya AVM’de IMAX salonunda film izlemek, yemek yemek ve yol yaklaşık 250 – 300 TL civarına geliyor. Sonra bir anda aydınlanma yaşayıp 300 TL ona harcayacağımız bir yerlere gitsek mi acaba diye düşünürken aklımıza Edirne geldi. Ve inanın ki alışveriş hariç gidiş dönüş yol parası 220 TL civarında tuttu. Gezip gördüklerimiz de üstüne hatıra olarak kaldı.

Selimiye Camii’ni Gezin

Büyük usta Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Selimiye Camii Edirne’nin en meşhur yeri. Ve burayı fotoğraflarda görmek ile kendi gözünüzle görmek arasında ciddi fark var. Neden mi? Caminin içine girdiğinizde yapının öncelikle akustiği sizi etkisi altına alıyor. Çıkan seslerin caminin dört bir yanına dağılıp yankılanması akustik bakımından bambaşka bir durum.

Selimiye Camii’nin içi de dışı da Mimar Sinan’a duyulan saygıyı daha arttırıyor.

Edirne’nin tam şehir merkezinde yer alan Selimiye Camii’ne bu nedenle yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Selimiye Arastası’nda Alışveriş Yapın

Selimiye Camii’nin hemen yanında bulunan ufak bir kapalı çarşı burası. Yöreye özgü hediyelik eşyalar almak için ideal bir alan.

Google Maps konumu için tıklayın.

Edirne Kent Müzesi’ni Gezin

Bizce Edirne’ye her gezmeye gelenin burayı kesinlikle görmesi gerekli. Çünkü Edirne’nin tarihine ve gelişimin ışık tutan müze çok güzel dekore edilmiş ve ilgi çekici çok sayıda içeriğe sahip. Uğrayın, pişman olmayacaksınız.

Google Maps konumu için tıklayın.

Edirne Ket Müzesi’ne mutlaka gitmenizi tavsiye ederiz.

Saatli Medrese’yi Gezin

Edirne Kent müzesine yakın konumda bulunan bu tarihi eser henüz pek keşfedilmemiş ve değeri maalesef anlaşılamamış durumda.

Sultan II.Murat’ın yaptırdığı Saatli Medrese’de Fatih Sultan Mehmet’in eğitim aldığını belirten kaynaklar bulunmaktadır.

Google Maps konumu için tıklayın.

Kırkpınar Yağlı Güreş Alanı’nı Gezin

Burası herkese hitap etmeyebileceği için, eğer ilginiz var ise gezmenizi tavsiye ederiz. Ancak yine de tarihi ve kültürel bir mirasımız olduğu için gidip görmekte fayda var. Buyurun er meydanına…

Google Maps konumu için tıklayın.

II. Bayezid Külliyesi – Sağlık Müzesi’ni Gezin

Edirne’ye geldiğiniz burayı görmeden dönerseniz Edirne’yi gezdik olarak düşünmemelisiniz. Çünkü Edirne Gezilecek Yerler yazımızın Selimiye Camii sonrası en önemli yeri. Ayrıca müzede vakti zamanında kullanımda olan alanlar o kadar güzel canlandırılmış ki, insan huzur vermekte. Buranın hikayesini okurken, zamanla Osmanlı Devleti’nin bozulan ekonomisi nedeniyle parasızlıktan önemini ve çalışma düzenini giderek kaybetmesini üzülerek okumuştuk.

Edirne Sağlık Müzesi gerçekten de çok güzel dizayn edilmiş. Keyifle gezdik.

Osmanlı’nın ilime ve tıp bilimine verdiği önem ile bu alanda aslında ne kadar gelişmiş bir hale geldiğinin en güzel ispatı olan bir yer. Ayrıca aynı yerde bulunan Bayezid II Camii’ni de gezmeden bu alandan dönmemek uygun olur. Yine incelikli ve keyifli bir eser.

Google Maps konumu için tıklayın.

Karaağaç Tren İstasyonu’nu Gezin

Karaağaç, Lozan Antlaşması ile Yunanistan’dan savaş tazminatı olarak 15 Eylül 1923 tarihinde alınmış bir yer. Bina, Mimar Kemalettin Bey’in eseri. Tarihine bakınca, 1974 yılına kadar tren istasyonu olarak kullanılmış. Ayrıca 1998-2011 yılları arasında Trakya Üniversitesi Rektörlük Binası olarak ve bugün ise Trakya Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim ve Heykel Müzesi yerleşkesi olarak kullanılıyor.

Edirne Gezi Rehberi yazımızda Karaağaç’ın yeri ayrı.

Burası özellikle fotoğraf çekmeyi seven kişiler için birbirinden güzel kadrajlar verecek bir alan. Gerisi sizin yaratıcılığına kalmış. Türkiye ile Yunanistan’ın sınırını oluşturan Meriç Nehri’nin batısında yer alıyor.

Google Maps konumu için tıklayın.

Edirne Otelleri

Edirne’deki en iyi otellerden harika indirimlerle rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Meriç Köprüsü’nü Gezin

Yapımına 1842’de başlanıp 1847’de bitirilen ve günümüzde hala aktif kullanılan Osmanlı Devleti’nden kalma bir köprüdür. Biz bu köprüyü Diyarbakır’da bulunan On Gözlü Köprüsü’ne benzettik.

Meriç Köprüsü’nü özellikle tarihe meraklı olanlar ile fotoğraf merakı olanlar için tavsiye ediyoruz. Özellikle akşam 18-19 civarında gelirseniz, köprüyü de kullanarak çok güzel yansımalı fotoğraflar çekebilirsiniz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Hıdırlık Tabyaları’nı Gezin

1829 yılında yapımına başlanan tabyalar, Balkan Savaşıları’nda 155 gün boyunca Edirne’nin savunmasının yapıldığı yer burası oluyor. Özellikle açık hava müzesi gibi görüp bu tarihi yeri gezmenizi tavsiye ederiz. Türkiye’de benzerini henüz görmedik, farklı ve görülmesi gereken, 1 metrelik kalın duvarlarla örülü ve 30 adet tabyadan oluşan Hıdırlık Tabyaları önemli bir alan.

Google Maps konumu için tıklayın.

Burmalı (Üç Şerefeli) Camii’ni Keşfedin

Sultan II. Murad tarafından yaklaşık 10 yılda yaptırılan Üç Şerefeli Camii, Edirne’de Selimiye Camii’nden sonra görmeniz gereken diğer önemli eser. Selçuklu mimarisinin Osmanlı mimarisine geçişinin en önemli örneklerinden biridir. Ayrıca burada Beyaz isminde bir kedi yaşıyor. Çok cana yakın ve sempatik bir hayvan. Yanınıza ufak bir mama olursa çok seviniyorlar emin olun.

Google Maps konumu için tıklayın.

Minareleri de sanat eseri buranın.

Tarihi Rüstempaşa Kervansarayı’nı Gezin

Tarihi bir yerde mola verip çay ya da kahve içmek istiyorsanız Edirne’nin merkezinde yer alan bu yer mola için çok uygun. Çay 5 TL, Türk kahvesi 15 TL ile biraz yüksek fiyata sahipler.

Anadolu’da birçok şehirde kervansaraylar varken, Trakya’da ise nadir bulunuyor.

Ayrıca fotoğraf çekmeyi sevenler için de Edirne’deki en farklı yerlerden biri burası.

Google Maps konumu için tıklayın.

Kasr-ı Adalet Binası’nı Görün

Kırkpınar’a yakın konumda burası. Edirne Sarayı’nın sağlam kalan tek binası olan bu bina 1561 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş. Osmanlı zamanında Yargıtay görevi üstlenen bina mimari yönden görülmeye değer nitelikte.

Google Maps konumu için tıklayın lütfen.

Edirne’de Ne Yenir?

Edirne deyince akla yaprak ciğer ve badem ezmesi geliyor haklı olarak. Ancak başka güzellikler de var. Edirne Gezilecek Yerler yazımızın lezzetli bölümüne geldi sıra.

Tarihi Ciğerci Bahri Bey

Normalde sakatat sevmeyenler bile burada yaprak ciğer yediğinde beğendiklerini söylediler. Biz yaprak ciğerini çok beğendik. Yumuşak ve lezzetliydi. Yanında gelen yoğurt ve yeşillik ise ciğere harika eşlik ediyor. En az 1 yaşına gelmiş danalardan elde edilen ciğer, 6-7 santimlik eşit parçalara bölünmekte. Ayrıca Trakya’da yetişen ayçiçeklerinden elde edilen ayçiçek yağında 115 – 120 derece civarı sıcaklıkta pişiriliyor.

Ciğerin yanında olmaz olmazlar burada.

2002 yılından beri hizmet veren işletme, Selimiye Camii’ne yürüyerek 2 dakika mesafede.

Google Maps konumu için tıklayın.

Telefon: 0539 607 39 34

Aydın Tava Ciğer

Edirne’yi gezerken burayı da denemek istedik. Bahri Bey ciğercisi ile lezzet olarak bizce aynı seviyedeler. Ancak fark olarak buradaki porsiyonlar daha büyük geliyor. Selimiye Camii’ne yürüyerek 4 dakika mesafede yer alıyor. Ciğerin yanında gelen ikramları da ayrıca beğendik. Sonuç olarak hangi ciğerci daha iyi derseniz, bizce o anda hangisine yakınsanız ona gidebilirsiniz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Telefon: 0284 214 10 46

Ciğerci İlhan Kazım Usta

Edirne’nin merkezindeki en iyi üç ciğerciden üçüncüsü de burası. Ayrıca ilk iki sırada yazdığımız ciğercilerle lezzet olarak aynı konumdalar. Biz burada ciğerin yanınca cacık söyledik ve diğer ile cacığın da iyi bir ikili olduğunu keşfettik.

Google Maps konumu için tıklayın.

Telefon: 0284 212 12 80

Köfteci Osman

Edirne’nin merkezinde gezerken sakatat sevmiyorsanız Köfteci Osman güzel bir tercih olacaktır sizin için.

Burası için tavsiyemiz köfte yedikten sonra peynir helvasından tatmanız olacak. Çünkü mideniz bayram edecek!

Google Maps konumu için tıklayın.

Telefon: 0284 212 77 25

Köfteci Niyazi

Edirne, Uzunköprü’de yer alan Köfteci Niyazi eğer yolunuz buraya düşerse mutlaka uğramanız gereken şahane köfteler yapıyor.

Yaklaşık 25 yıldır hizmet vermeye devam eden Köfteci Niyazi’nin köftesinin lezzeti bizce Türkiye’de ilk 10’a rahatlıkla girer.

Google Maps konumu için tıklayın.

Telefon: 0284 513 27 06

Öz-En Et Lokantası

Edirne’de Keşan’da yer alıyor. Ayrıca buranın özelliği eti satır ile çeken artık sayılı kalmış yerlerden biri olması. Özellikle satır köftesi bizim favorimiz. Satır köftenin porsiyonu 30 TL ve köftenin yanında ise acılı ezme ve manda yoğurdu mutlaka isteyin. Alternatif olarak hazır buraya gelmişken karışık ızgara da denenebilir.

Google Maps konumu için tıklayın.

Telefon: 0284 763 70 30

Şirin Kokoreç

Edirne, Keşan’da yer alan Şirin Kokoreç’i eğer kokoreç seviyorsanız kesinlikle tavsiye ediyoruz. Özellikle iri kıyım olanı enteresan ve lezzetli!

Google Maps konumu için tıklayın.

Telefon: 0284 715 24 08

Fazlasıyla başarılıydı.

Çamlıbel Restoran

Edirne, Keşan’da yol üzerinde yer alan Çamlıbel Restoran, özellikle güzel havalarda bahçesinde oturup yemek yemenin çok keyifli olduğu bir yer.

Biz buranın satır etini çok sevdiğimiz için ne zaman yolumuz düşse mutlaka uğruyoruz. Bu nedenle denemenizi tavsiye ediyoruz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Telefon: 0284 714 15 99

Sayınbaş Badem Ezmesi

Edirne’nin bizce en iyi badem ezmesi burada. Ayrıca dükkana girdiğinizde sahibi ile konuşurken buradaki badem ezmesinin badem oranı için %60 badem içerir diyecek size. Zaten yediğinizde tat farkını alacağınızı düşünüyoruz. Badem ezmesi seviyorsanız ya da dönerken hediye ne alsak diye düşünüyorsanız buraya uğrayın deriz. Ayrıca tereyağlı Kavala kurabiyeleri de pek leziz. Edirne Gezilecek Yerler yazımızı ağzını tatlandırarak böylece bitiriyoruz. İyi gezmeler!

Google Maps konumu için tıklayın.

Telefon: 0284 225 21 50

Dört mevsim güzel olan Safranbolu’yu anlattığımız gezi rehberimiz için tıklayın.

Kültür turu yapmayı sevenlerin en popüler yeri olan Eskişehir’i anlattığımız gezi rehberimiz için tıklayın.

Sonbahar’da gezilecek en güzel yerleri anlattığımız rehberimiz için tıklayın.