Eskişehir Gezilecek Yerler

Eskişehir Gezilecek Yerler yazımızda daha önce Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde okumanın avantajı ile rehber oluşturduk. Bu nedenle en iyi mekanlar bu içerikte olacak. Keşfetmeye hazırsanız başlayalım!

Pek güzel bir şehir!

Gitmeden Önce Hazırlıklarımızı Tamamlayalım

  • Tren ile geliyorsanız sadece gidiş değil, dönüş biletinizi de önceden alın.
  • Gezeceğiniz yerlerin listesini aşağıdaki harita konumlarına göre sıralayın. Böylece vakit kaybetmezsiniz.
  • Mümkün mertebe aç gelmekte fayda var.
  • Devrim Arabaları filmini izleyin.
  • Eskişehir sokaklarında yürüyerek gezmek daha keyifli olduğu için ayağınızda rahat ayakkabılar olsun.
  • Karasal iklime sahip olduğu için Gündüz ve gece sıcaklık farkı fazla. Giyim seçiminizi dikkatli yapın.
  • Yazın gidiyorsanız yanınıza mayonuzu alın. Mayo mu? Eskişehir’de mi? Cevabımız aşağıda Kent Park başlığı altında.

Sanat, Kültür ve Modernliğin Buluştuğu Güzellik: Eskişehir

Durup önce düşünelim… Anadolu’nun ortasında bir yerleşim yeri. Coğrafi olarak pek avantajlı bir yerde değil. Avantajdan kastımız turizm bakımından tabii ki. Buna ragmen uzun yıllardır belediyenin doğru hamleleri ile giderek güzelleşmiş, marka haline gelmiş, insanları kendine çeken bir şehir haline gelmek kolay iş değil. Burada Yılmaz Büyükerşen’i bu “eserinden” dolayı tebrik etmek lazım.

Odunpazarı Belediyesi bölgeye çok iyi bakmış. Kaynak: Belediye sayfası.

Eskişehir Nerede?

Öncelikle konumdan bahsedelim. Eskişehir, Porsuk Çayı’nı merkezine alan bir şehir. Konum olarak Ankara, Bilecik, Bolu, Kütahya, Konya ve Afyon ile komşu.

Eskişehir’in Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

Eskişehir’e Nasıl Gidebiliriz?

Eskişehir’e Ankara ve İstanbul’dan hızlı tren ile gitmek en mantıklı ulaşım tercihi.

İstanbul Eskişehir arası hızlı tren ile yaklaşık 3 saat sürüyor.

Ankara Eskişehir arası ise hızlı tren ile yaklaşık 1,5 saat sürmekte.

Hızlı tren ile Eskişehir’e geldiğinizde, TCDD garından şehir merkezine yürüyerek ulaşmak mümkün. Hatta gar zaten şehir merkezinde diyebiliriz.

Diğer şehirlerde olduğu gibi özel araç, otobüs seçimi yine sizlere ait. Örneğin İstanbul Eskişehir arası araba ile yaklaşık 4 saat sürüyor.

Eskişehir’de Günübirlik Gezilir mi?

Bu sorunun cevabı eğer belirli şartlara uyarsanız evet. Ancak yorucu olma ihtimali de var. Hızlı tren ile geliyorsanız sabah ilk sefere binip akşam son sefer ile dönerseniz kısa bir Eskişehir turu yapabilirsiniz. Ancak bu yeterli olur mu şehri gezmeye derseniz, cevabımız kesinlikle hayır.

Hızlı Tren Sefer Saatleri

2021 yılı Eskişehir hızlı tren sefer saatleri için tıklayın.

Eskişehir’de Hangi Oteller Var? Nerede Kalınır?

Eskişehir hem yoğun öğrenci nüfusu ile hem de turizm potansiyeli bakımından sirkülasyonun yoğun olduğu bir cazibe merkezi.

İbis otelleri gibi gecelik 200 TL bandında olan oteller mevcut. Ayrıca 240-300 TL bandında olan Annemon, Hilton Garden Inn, Park Dedeman ve Ramada gibi otel zincileri de var. Daha üst fiyat segmentinde ise termal oteller var. İsmini saydığımız tüm zincir oteller şehir merkezinde yer alıyor ve yürüme mesafesinde. Tabii bunların haricinde yerel oteller de mevcut.

En Uygun Fiyata Otel Bulun

Eskişehir’deki en güzel otellerden çok uygun fiyata rezervasyon yaptırmak için buraya tıklayın!

Eskişehir Gezilecek Yerler Rehberi Önemli Bölüm: Ne Yenir?

Her gezmeye gidilen yeni bir şehir demek, oraya özgü yemeklerin olması ihtimali demektir. Bu nedenle şimdi lezzet keşfi zamanı.

1.Karakedi Bozacısı

İlk olarak genelde yemek alternatifleri ne diye bakmak lazım. Ancak biz boza içmeyi (ya da kaşıkla yemeyi) çok seviyoruz. Bu nedenle ilk sırayı buraya verdik. Eskişehir Gezilecek Yerler yazımızın kritik noktalarından biri bizce.

Karakedi (artık birleşmiş ve özel isim olmuş, bu nedenle böyle yazdık), bozayı diğer bildiğiniz bozacılardan farklı üretiyor. İstanbul’un meşhur Vefa Bozacısı vardır bilirsiniz, orası ile Karakedi’nin yapımda kullandığı malzeme farklı. Genelde darıdan yapılan boza, burada ise mısır, arpa, kara buğday, bulgur ve ekmekten mayalandırılarak yapılıyor.

Bozayı direkt bardakta sunan Karakedi Bozacısı, bardakların içine de bir adet tatlı kaşığı atıyor. Çünkü dibini sıyırmak isteyeceğiniz bir lezzeti var. Soğuk Eskişehir kış gecelerinde bozayı içip oradan belki kar yağışı altında eve doğru gitmenin keyfini hatırlatırız. 1955’ten beri açık olan Karakedi Bozacısı’na uğramadan Eskişehir’den dönmek büyük eksiklik olacaktır. Eskişehir gidilecek yerler listenize ekleyin deriz.

Karakedi Bozacısı’nın Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın.

Boza sevenler burada mutlak tadım yapmalı.

2.Tatlıdil Köftecisi

1932’den beri hizmet veren Tatlıdil Köftecisi Eskişehir yemek kültürü adına temel direklerden biri haline gelmiş.

Tek çeşit standart köftesi olan mekanda, köfteyi kaburgadan ayırarak elde edilen etin çekilmesi ile yapmaktalar. Kalitesi yüksek diyebiliriz. Köftenin yanında şıra alabilirsiniz, ikisi güzel bir ikili olabiliyor. Tatlı olarak ise kaymaklı kadayıf ve kemalpaşa gibi alternatifler var. Ayrıca köftelerden pek baharat tadı da alamayacaksınız, gitmeden önce bunu bilerek gitmekte fayda var.  Fiyatlar 20-25 TL civarında.

Tatlıdil Köftecisi’nin Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın.

Esnaf lokantası ve demir tabak. Lezzet için spoiler bizce.

3.Abdüsselam Balaban Köftecisi

Eskişehir’in yine eski esnaf lokantası tarzında işletmelerinden biri olan Abdüsselam Balaban Köftecisi, merkezde yer alıyor.  Sadece köfte değil, şiş kebap, karışık köfte ve et de yiyebilirsiniz. Tüm tatlara bakmak için karışık denemek daha mantıklı açıkçası (sade, yoğurtlu, tamekli ve tereyağlı çeşitleri var menünün). Fiyatları 25-45 TL arasında değişiyor.

Aile işletmesi olan mekanda yoğun günlerde kuyruk olabiliyor. 5-10 dakika bekleme ihtimaliniz var baştan söyleyelim. Ayrıca 1 porsiyon ile genelde doymak mümkün ancak gitmişken 1,5 porsiyon da yenir mi? Neden olmasın…

Abdüsselam Balaban Köftecisi’nin Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın.

Özellikle soslu tüketmeyi sevenlere tavsiye edilir.

4.Fahrettin Usta Balaban Kebap Salonu

Burası da tam bir esnaf lokantası formatında. Zaten bir yer esnaf lokantası ile genelde yemekleri lezzetli olur bilirsiniz.

Eskişehir merkezde yer alan Fahrettin Usta Balaban Kebap Salonu, 1 porsiyon köfte aldığınızda tabağa diğer yerler gibi 6 adet köfte koyuyor. Doyurucu mu? Evet yeterli. Yazıyı hazırladığım sırada pandemic döneminde alınan kilolar nedeniyle diyette olduğum için genelde bu porsiyonlar mı bana yeterli geldi diye düşündük ancak hayır, yerken de doymuştuk zamanında.

Fahrettin Usta’nnı özel tekniği ile ütüde pişen köfteler ve dana bonfile şişler pek lezzetli doğrusu. Ütü ile mi pişen dediniz diye sorar gibi oldunuz. Evet ütü ile pişiyor. Enteresan ama lezzetli, biz sonuca bakalım.

Köfte fiyatı 27 TL, bonfile şiş ise 37 TL. Karışık isterseniz 32 TL. Burada da karışık porsiyonu tavsiye ederiz. Daha uygun fiyata ise 22 TL’ye ekmek arası köfte de mevcut.

Fahrettin Usta’nın Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın.

Ütü ile köfte ve şiş pişirmek… Sonuç pek lezzetli.

5.Kör Kamil Restoran

Sıra geldi meyhaneyok mu oralarda sorusunun cevabına. Meyhane var, hem de eski usulü koruyan bir yer olarak.

Kör Kamil Restoran, Eskişehir merkezdeki diğer bir leezet durağı.

İlgi alaka, fiyatlar, mezeler ve mekanın kendisi diye uzayıp giden liste için komple gayet başarılı demek doğru olur. Alkol fiyatlarından dolayı tabii ki seçeceğiniz ürünlere göre fiyat artacaktır.

Meyhane formatında olduğu için de çocuklu ailelere uygun değil.

Kör Kamil’in Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

6.Mezze House Kızılcıklı

Merkezde yer alan diğer mekan olan Mezze House, adından da anlaşılacağı gibi mezelerinin lezzeti ve çeşit fazlalığı ile ön plana çıkan bir yer. 71 çeşit meze var desek yeterli olur herhalde.

Susamlı karides, tarhana soslu dil balığı, şevket-i bostan denenmesi gereken lezzetlerden bizce.

Hafta sonu gidecekseniz rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz. Zira kalabalık oluyor. Çocuklu rezervasyonu da Kabul ediyorlar.

Mezze House’un Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

7.Ayten Usta Gurme Restoran

Ayten Usta Gurme Restoran, Eskişehir – Bursa yolunun çıkışına yakın konumda.

Burayı özellikle serpme kahvalıtısı için tavsiye ediyoruz. Kişi başı 65 TL. Fiyat pahalı gelebilir. Ancak ürünlerin kalitesi ve masada biten her yemeği ücretsiz yeniletme şansınız da olunca denemeye değer bir mekan.

Kahvaltı haricinde tatlı yemeyi seven biriyseniz Kardelen isimli tatlıyı denemenizde fayda var.

Buraya yapılan genel eleştiriler tek bir noktada, o da fiyatlar. Evet bizce de biraz yüksek kalıyor. Ancak biz genelde bir yemeğe yüksek para verip tat ve kaliteyi yakaladıysak gözümüze batmıyor. Yüksek fiyat, düşük kalite olur ise de yıllarca unutmuyoruz.

Ayten Usta Gurme Kahvaltı Restoran’ın Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

Serpme kahvaltıda ürünlerin kalitesi önemli.

11.Kırım Tatar Kültür Çiğ Börek Evi

Eskişehirde çibörek (çiğ börek diyen de var) yemeden buradan dönmemek lazım. Bilirsiniz, her şehrin kendine özgü farklı bir yemeği vardır. Balaban Köftesi haricinde çibörek de Eskişehir için özel yemeklerden biri bu nedenle.

Şehirde bizce iki farklı “en iyi yer” var. Biri Papağan Çiğ Börek. Dİğeri de bu başlıktaki Kırım Tatar Kültür Çiğ Börek Evi. İkisini de denemenizi, kararı kendiniz vermenizi tavsiye ederiz.

Kırım Tatar Çiğ Börek ismi ile çok sayıda dükkan var. Peki hangisi orijinali?

Aşağıdaki Google Maps konumuna tıklayıp sokağa girdiğinizde, orijinal Kırım Tatar Çiğ Börekçisi Yeşil konak olan yer oluyor. Gidince rahatlıkla görürsünüz zaten.

Çibörek porsiyonunda 5 tane oluyor. Kıymalı ve peynirli çeşitleri var. Eşim kıymalı sever, ben peynirli seviyorum. Tercih sizin. 1 porsiyon çibörek 15 TL.

Kırım Tatar Kültür Çiğ Börek Evi’nin Google Maps konumu için buraya tıklayın lütfen.

Çibörek için alternatif çok olsa da, burası bizde daha iyiydi. Ancak yine de zevkle ve renkler tartışılmaz.

Kanatlı Ekmek Fırını

Eskişehir’den dönerken yanınızda buraya özel bir şeyler götürmek isterseniz cevizli haşhaşlı ekmeğini tavsiye ederiz.

Kanatlı Ekmek Fırını’nın Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

Kahve Molası

Eskişehir’de çok sayıda üçüncü nesil kahveci mevcut. Yemek sonrası ya da gezerken araya kahve molası sıkıştırmak güzel bir fikir.

Black Cat Coffee, Sukha Coffee, Ordinarius Coffee, Kedd Coffee, Walker’s Coffee House bunlar arasından öne çıkanlar. Eskişehir Gezilecek Yerler içeriğimizi yeme içme kısmı böylece burada bitti. Hadi biraz gezelim!

Eskişehir’deki üçüncü nesil kahvecilerin çoğu gayet mekan olarak nezihler ve lezzetli kahveler yapan mekanlar.

Türkiye’deki en güzel bungalov ve dağ evleri bu yazımızda.

Eskişehir Gezilecek Yerler

1.Tülomsaş Müzesi – Devrim Arabası

Açıkçası müzeyi gezerken 50’li 60’lı yıllara gideceksiniz ve biraz da üzüleceksiniz. Büyük fırsatların kaçtığını gözlerinizle görmek, gelecek için ders almak için bazen iyi bir şeydir.

Devrim’in kısa hikayesi şöyle:

Eskişehir Demiryolu Fabrikaları’nda Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatıyla üretilen 4 “Devrim” otomobili, 1961 yılında trenle Ankara’ya götürülmüş. Demiryolu kanunları gereği deposuna az akaryakıt konulan Devrim, Gürsel’in test amacıyla kullandığı sırada benzini bitip durdu. Bunun ardından trenle Ankara’dan Eskişehir’e gönderilen Devrim, bir süre fabrika içinde kullanıldı ve artık Tülomsaş Müzesi’nde.

Sergilenen 0002 şasi ve 0002 motor numaralı Devrim, lastikleri ile ön ve arka camı dışında tamamen yerli olarak 4,5 ayda üretildi. Uzun ve kısa farları ayakla çalışan, kontak anahtarı ve manuel olarak da çalıştırılabilen Devrim, bu özellikleriyle de dikkati çekiyor. Bin 250 kilogram ağırlığında ve saatte maksimum 140 kilometre hız göstergesine sahip Devrim’e güvenlik gerekçesiyle benzin konulmamış. Böylece otomobilin aküsü sökülü halde kalarak hikayesi bitmiş maalesef.

Müze ufak ama gezmesi ve Devrim’i yakından görme şansı vermesi bakımından özel. Bu nedenle ilk sıraya aldık. Eskişehir Gezilecek Yerler listesinde bu sırayı hak ediyor bizce.

Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

Hüzünlü bir hikayesi: Devrim.

2.Eskişehir Arkeoloji Müzesi

Genelde diğer müzelere göre daha az ziyaret edilen ama içindeki tarihi eserler ile görülmesi gereken yerlerden biri bizce.

Müzenin giriş ücreti 10 TL, müze kart geçerli.

Paleolitik çağdan Osmanlı dönemine kadar Eskişehir’de “iz bırakanları” burada göreceksiniz. Bu tip müzelere ne zaman gezsek, yıllar öncesinde yaşamış olanlar hala eserleri ile yaşıyorlar, acaba bizden ne kalacak ki diye düşünmeden edemiyoruz.

Müzenin bizce en enteresan yeri kral tümülüsünden çıkartılan lahit kısmıydı. Konuya uygun olarak dekoru da çok güzel tasarlamışlar. Ayrıca at arabası simülasyonu ile Roma şehirlerinde tur atabilirsiniz.

Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

Müzede çok iyi korunmuş eserler ve fotoğraftaki gibi kalıntılar mevcut.

3.Kent Park

Gitmeden önce hazırlık başlığımızın son maddesinde yanınıza mayo alın demiştik. Çünkü Kent Park, Türkiye’nin ilk yapay plajı. İçinde yüzme havuzu, çocuk oyun alanı, ata biniş yapılan park alanı mevcut.

Ve bir insan bir kenti nasıl bu kadar güzelleştirir sorusuna burası verilebilecek en güzel cevaplardan biri.

Giriş ücreti 18 TL.  Özellikle çocuklu aileler için ideal.

Google Maps konumu için buraya tıklayın lütfen.

Bir şehir nasıl güzelleştirilir? Örneklerden sadece biri.

4.Şehir-i Aşk Adası

Burası Porsuk Çayı üzerinde gerçekten de bir ada, daha doğrusu adacık da diyebiliriz.

Yeşillikler içinde sakin ve huzurlu, hemen yandaki kafeden çayınızı ya da limonatanızı alıp dinlenebileceğiniz ya da piknik yapabileceğiniz bir yer.

Bu adada sevdiklerinizde çimlere yatıp gökyüzündeki bulutları seyretmek ya da çayda su üstüne atlayan balıklara bakmak ayrı bir keyif.

Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

Her fotoğrafta bir sakinlik ve huzur var.

5.Şelale Park

Şehre tepeden bakan konumu ile tüm şehir manzarasına hakim bir alanda kurulu olan Şelale Park, Odunpazarı’nda yer alıyor.

Manzaranın bizce daha güzel göründüğü akşam / gece saatlerinde gitmekte fayda var. Tüm Eskişehir’i ışıl ışıl manzarası ile seyredebilirsiniz.

Çocuklar için spor alanı var. Böyle bir spor alalnı ilk defa gördük biz de. Ayrıca uzun iki adet kaydırak mevcut, biraz durup izlemek bile eğlenceli.

İçeride kafe de bulunan Şelale Park, yüksek konumu nedeniyle özellikle akşam gidenler için serin bir yer. Gitmeden dikkat etmekte fayda var.

Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

Eskişehir Gezilecek Yerler yazısının gece manzaralı nadir yerlerinden.

6.Porsuk Çayı’nda Gondol ve Bot Turu

Bütün Eskişehri tabana kuvvet gezmek yorucu geliyor ise ya da bir de Porsuk üzerinden gondol ile gezelim diyorsanız… Güzel bir fikir, hemen uygulayın deriz! Eskişehir Gezilecek Yerler listesinin su üzerinde geçen tek rotası.

Gondol ücreti toplam 45 TL, en fazla 4 kişi binebiliyorsunuz. Yani iki kişi gitseniz de binebilirsiniz ancak ücret yine toplamda 45 TL oluyor.

Bir de hızlı tekneler var, bot da diyebiliriz bunlara, onlarda da kişi başı ücret 9 TL. Ancak özellikle gondol ile gezmenizi tavsiye ederiz. Bambaşka ve keyifli bir aktivite Eskişehir için.

Eskişehir’in Avrupa şehirlerine benzemesinin en büyük nedeni de Porsuk Çayı etrafının düzenlemesi ile gondol turları bizce.

Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

7.Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

19 Mayıs 2013’te açılan ve Odunpazarı tarafından bulunan Balmumu Heykeller Müzesi’ni gezmeden önce, Odunpazara’nda çibörek ile önce midenizi şenlendirin, sonra da müzeye girin. Tok karnına gezmek keyifli oluyor malum.

Müzeye giriş ücreti 15 TL. Fotoğraf çekmek serbest. Yalnız bazı alanlarda ücretli fotoğraf çekimi de var. Devlet adamları, sanatçılar, tarihi kişilikler… Görüp de direkt tanıyacağınız çok sayıda ünlü kişinin aslına çok benzeyen balmumu heykelleri var. Ayrıca sadece birkaç kişiyi benzetemedik ama o kadar da olur diyelim.

Normal zamanlarda sıra oluyor dışarıda. Covid zamanı ise 5 dakikada bir içeriyi 3-4 kişi alınmakta. Bu nedenle gezi güvenli diyebiliriz. Müzede düzen ve büyük bir emek var, gidin gezin ve tadını çıkartın.

Balmumu Heykeller Müzesi’nin Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

Yılmaz Büyükerşen’i herhalde bu şehir hiç unutmayacaktır.

8.Sazova Parkı ve Masal Şatosu

Eskişehir Gezilecek Yerler yazımızın diğer önemli rotası burası. Eskişehir’e dair çoğu fotoğrafta buradaki masal şatosu kullanılıyor. Hem görmesi, hem de içinde gezmesi bir o kadar keyifli ve heyecanlı. Zamanında Disney’in çizgi filmlerindeki şatoları bize çok büyülü gelirdi. Şatoya yaklaşırken ve içinde keşif yaparken aynı hisleri yaşadık işin doğrusu. Şatoda üst bölümlere de çıkışa izin var. Yukarıdan Sazova Parkı kompleksini daha iyi görebilirsiniz.

Sazova Parkı’nda büyük bir göl ve etrafında oturma alanları ile bir kafe var. Ayrıca Korsan Gemisini’de ziyaret etmeyi unutmayın deriz.

Ayrıca parkın hemen yanında yer alan Eskişehir Japon Bahçesi, Eskişehir Hayvanat Bahçesi ve Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri’ni gezmeden bu bölgeden ayrılmamanızı önemle tavsiye ediyoruz.

Sazova Parkı’nın Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

Masallara hoş geldiniz.

9.Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Odunpazarı tarafına gittiğinizde görün dediğimiz yerler arasına bu müzeyi de eklemek gerekli. Çünkü Türkiye’de örneğine az rastlanır içeriklere sahip ve gezmek gözlerinize bayram ettirecek cinsten keyifli.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nin Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

10.Odunpazarı Evleri

Eskişehir’in ilk yerleşim yerine hoşgeldiniz. Safranbolu, Göynük ve Beypazarı’ndaki mimari özelliklere sahip evler ve sokaklarla dolu olan Odunpazarı tarihe yolculuk yapmak için bire bir. Ayrıca yazımızdaki lezzet duraklarının bazıları Odunpazarı’nda bulunduğu için burada uzun süre vakit geçireceğiniz garanti gibi.

Kurşunlu Küliyesi, Lületaşı Müzesi gibi bu yazıda ayrıca anlatmadığımız ancak bizce gezilmesi gereken bu yerleri de keşfetmenizi öneririz.

Türkiye ve Dünya çapındaki en önemli müzelerin sanal gezi versiyonları için rehberimizi tavsiye ederiz.

Gelmişken Etrafta Gezilecek Başka Yerler Var mı?

Eskişehir Gezilecek Yerler rehberimizi tamamlamadan önce şehir merkezini gezmeyi bitirdiniz ve özel aracınızla dönüş yolundasınız. Görmeye değer başka yerler var mı diye sorduğunuzda size “mutlaka görmelisiniz” diyeceğimiz iki yer var.

1.Sivrihisar Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi

Sivrihisar’da yer alıyor bu müze. Sanatçı Metin Yurdanur tarafından yapılmış heykellerini Ermeni Sırp Yerrortutyun Kilisesi’nin bahçesinde sergilenmekte. Burayı gündüz gezmek ile akşam gün batımında gezmek arasında çok fark olduğunu da belirtelim. Gün batımına doğru ışığın kırılması ile heykellerdeki dramatik anlam değişimleri sizi farklı bir atmosfere sokuyor.

100 civarında tunç ve bronz heykelin olduğu müzenin tanıtımı pek yapılmıyor. Ancak zamanla keşfedileceğini umuyoruz. Müzenin otoparkı ve kafe’si de bulunmakta.

Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

Türkiye’deki en etkileyici müzelerden biri.

2.Midas Anıtı ve Frig Vadisi

Yazılkaya Köyü, Han’da bulunan Midas Anıtı, iyice yanına yaklaştığınız “vay be!” dedirtecek cinsten bir tarihi anıt. Milattan önce 600’lü yıllara ait. Ayrıca Yazılıkaya tarafı da hemen burada yer alıyor. Hititler’den sonra kurulan, Lidyalılar’a boyun eğip tarih sahnesinden silinen Anadolu uygarlıklarından Frigler’e ait alanı gezebileceğiniz bu bölge Anadolu Medeniyetler’i hakkında çok fazla bilgi ve görsellik sunuyor bizlere.

Etrafta turizme dair çok bir tesis olmadığı için ve gezmesi de yaklaşık 1 saat sürdüğünden yanınıza ufak su almanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca bulunduğu bölgenin rakımı 1350 metre olduğu için biraz serin, giyime dikkat.

Frig Vadisi ise bambaşka bir rota, burası da Kütahya’nın Sabuncupınar bölgesinde yer alıyor (Eskişehir – Afyon – Kütahya arası). Hem doğa, hem de tarihin buluştuğu bu özel mekan 3000 yıl önce Frigler’den kalan eserle dolu. Ayrıca enteresan bilgi ise Frigler’in Makedonya’dan buraya göçtüğü bilgisi.

Hem Midas Anıtı hem de Frig Vadisi diye ayırdık ancak aslında ikisinin bulunduğu ana bölge Frig Vadisi diye geçmekte.

Midas’ın Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

Frig Vadisi’nin Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

Frig Vadisi.

Böylece Eskişehir Gezilecek Yerler yazımızın sonuna geldik. Bu güzel yeri en kısa zamanda keşfetmeniz dileğiyle.