Isparta Gezilecek Yerler

Isparta Gezilecek Yerler yazımızda Isparta’nın merkezinde ve etrafında gezilecek yerlerin tamamı ile lezzet keşiflerimizi size anlatıyoruz. Keyifli bir gezi için hazırsanız başlayalım!

Gitmeden Önce Hazırlıklarımızı Yapalım

Isparta’da bol bol yürüyerek gezeceğiniz yerler olacak. Bu nedenle rahat ayakkabı tercih edin.

Fotoğraf ve video için çok fazla manzaralı yer var. Depolama alanınız boş olsun.

Isparta 1000 metre civarı bir rakıma kurulmuş. Ortalama sıcaklığı bu nedenle çoğu yerden serin. Giyime dikkat edin.

Isparta Nerede?

Isparta, Akdeniz Bölgesi’nin iç kısmında, Göller Yöresi denen bölgede yer alıyor. Şehrin etrafında çok sayıda göl bulunmakta. Bu da gezmek için birçok yer var anlamına geliyor bizim için.

Antalya – Isparta arası yaklaşık 1 saat mesafede.

İzmir – Isparta arası yaklaşık 4 saat mesafede.

Isparta’da Gezilecek Yerler

Gül Bahçeleri

Ne Zaman Gitmek Gerekir?

Mayıs ayının genelde 10-20 günleri arasında en yoğun olarak görebileceğiniz gül bahçeleri ölmeden önce görülmesi gereken yerler. Özellikle de tam güllerin açtığı 10-20 Mayıs civarında giderseniz gül bahçelerinin görüntüsü ve kokusu tek kelimeyle büyüleyici!

Peki tam olarak gül bahçesi ne zaman görülmeli?

Fotoğraflar çok az şey anlatıyor. Gidip o koku içinde gezmeniz gerekli.

Mayıs ayında gül hasat zamanını yakaladınız. Burada asıl detay burada başlıyor. Güllerin en yoğun koktuğu saat dilimi sabah 6 ile 10 arasında. Güneş yükselip güllerin yağı kurudukça kokuları da gidiyor. Bu nedenle güllerin o nefis kokusunu da hissetmek istiyorsanız sabah saatlerinde ziyaret etmenizi öneririz.

Gül Bahçeleri Nerede?

İki ana bölgesi var. Burada da kritik bir ayrım var. Şöyle ki; bölgelerden biri göl kenarında olduğu için güller daha erken olgunlaşıyor. Ayrımın nedeni ise karasal alandakine gittiğinizde güller olgunlaşmamış ise göl kenarındaki bölgeye geçip daha erken olgunlaşan gülleri görme şansınızın olması.

Güneykent Gül Bahçeleri

Biraz daha yüksek rakımda olduğu için güllerin yaklaşık 1-2 hafta daha geç olduğu yer burası. Turlar genelde bu bölgeye getiriyor ziyaretçileri. Her yer güllerle dolu ve ziyaret edebileceğiniz bir gül suyu üretim fabrikası da var. Aynı zamanda gül ürünleri üzerine çok sayıda ürünü olan Rosense markasının fabrikası da burada ve ziyarete açık. Ziyaret haricinde ürünlerin satıldığı bölümü de var.

Güneykent’in Google Maps konumu için tıklayın.

Güneykent’e gittiğinizde Gül Müzesi’ni de gezmenizi öneririz. Bir ev müze haline getirilmiş ve oldukça başarılı bir çalışma olmuş.

Gül Müzesi’ni Google Maps konumu için tıklayın.

Ardıçlı Köyü Gül Bahçeleri

Burdur Gölü kıyısında bulunan Senir Köyü’ne yaklaşırken gül bahçeleri başlıyor. Asıl olarak köyü yaklaşık 7-8 kilometre geçince bahçeler yoğunlukta. Burası da Ardıçlı Köyü oluyor.

Burası göl kenarında olduğu için havası Güneykent’e göre nispeten daha ılıman ve bu nedenle güller daha erken olgunlaşıyor. Güneykent’e gidip açmış gül göremezseniz rotayı buraya çevirin ya da direkt buraya gelin.

Google Maps konumu için tıklayın.

Ardıçlı Köyü Lavanta Bahçeleri

Bu bölgenin diğer özelliği de Isparta lavanta bahçelerinin burada olması. Lavanta bahçelerini de Temmuz başında ziyaret ederseniz mor renkli hallerini görebilirsiniz. Güle göre 1,5 ay geç olgunlaşıyorlar kısacası.

Lavanta balı için biraz daha toplamak lazım…

Sagalassos Antik Kenti

Isparta Gezilecek Yerler yazımızın en kritik yerlerinden birine geldi sıra. Isparta şehir merkezine yarım saat mesafede bulunuyor. Aslında Burdur Ağlasun sınırlarında yer alıyor. Ancak Isparta’ya çok yakın olduğu için listemize dahil ettik. Şehrin kurulduğu rakım yaklaşık 1100 metre. Ana yoldan yaklaşık 10 kilometre boyunca yukarı çıkarak takip ediyorsunuz ve Sagalassos karşınızda.

Sagalassos Antik Kenti, Türkiye’de gördüğümüz en “güzel” yerleşim yerlerinden biri hiç kuşkusuz.

Isparta’ya geldiğinizde burayı gezmeden kesinlikle dönmeyin diyoruz. Şehirde hala aktif durumda bulunan iki adet çeşme bulunuyor. Zamanında şehrin aslında ne kadar güzel olduğuna dair az çok fikir veriyorlar. Ayrıca şehrin en üst kısmındaki tiyatronun da hem kendisi hem de manzarası mükemmel. Biz en son gittiğimizde tiyatro yıkılma tehlikesi nedeniyle girişi kapatılmıştı.

Sagalassos Antik Kenti’nin giriş ücreti 14 TL, müze kart da geçerli. Oldukça yüksek bir konumda yer aldığı için Isparta’ya göre hava çok daha serin oluyor.

Google Maps konumu için tıklayın.

En Uygun Fiyata Otel Bulun

Isparta’daki otellerden harika fiyatlarla rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Davraz Kayak Merkezi

Isparta’nın en önemli turistik merkezi olan Davraz’a sadece kışın değil, diğer mevsimlerde de çıkıp gezmek keyifli oluyor. Tertemiz dağ havasında gezmek, piknik yapmak ya da teleferik ile turlamak her mevsim güzel.

Google Maps konumu için tıklayın.

Eğridir Gölü

Eğridir Gölü olarak geçse de, göl kenarına gittiğinizde neredeyse bir deniz gibi büyüklüğü var. Aynı zamanda bir deniz gibi plajlara da sahip. Burada göle girmek haricinde nefis balıklar pişiren göl kenarındaki balık restoranlarına özellikle gitmenizi tavsiye ederiz.

Ayrıca yine göl kenarında bulunan Ertokuş Kervansarayı da ziyaret edilmesi gereken yerler arasında.

Ertokuş Kervansarayı’nın Google Maps konumu için tıklayın.

Kovada Gölü

Isparta Eğridir’de yer alan Kovada Gölü, etrafının ormanlarla kaplı olmasından dolayı bizde Abant Gölü hissi uyandırdı. Özellikle Ekim ortası ile Kasım sonu arasında giderseniz rengarenk bir manzara eşliğinde piknik ve doğa yürüyüşü yapmak için ideal bir yer.

Kovada Gölü’nün Google Maps konumu için tıklayın.

Yazılı Kanyon

Isparta Sütçüler’de yer alan Yazılı Kanyon’a ulaşmak pek kolay değil. Isparta – Antalya yolunda devam ederken Yazılı Kanyon’a saptıktan sonra yaklaşık 45 dakika daha devam ediyorsunuz. Ancak son zamanlarda kanyonun yolu sıcak asfalt ve bisiklet yolu ile tekrar yapıldığı için yol uzun olsa da manzaralı ve konforlu.

Yazılı Kanyon’da dereye girebileceğiniz suyun bir göl gibi sakin olduğu bölgeler var. Bu nedenle yanınızda mayo bulunsun. Kanyonun etrafında ve özellikle giriş kısmında çok sayıda piknik masası bulunuyor. Bir adet de yiyecek ve içecek temin edebileceğiniz kafe var. Tuvalet de mevcut.

Ayrıca kanyonun sağ tarafından devam eden patika yolda da doğa yürüyüşü yapıp kanyonu seyredebilirsiniz. Patika yol boyunca kayalık alanlarda yer alan tarihi eserleri de kaçırmamanızı öneririz.

Yazılı Kanyon’un Google Maps konumu için tıklayın.

Yaka Kanyonu

Yenişarbademli’de yer alan Yaka Kanyonu, Yazılı Kanyon kadar popüler olmasa da, burası da harika bir doğal güzellik sunuyor. Buraya özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında gitmenizi öneriyoruz çünkü diğer zamanlarda su seviyesi çok yüksek, riskli olabilir bu nedenle.

Dere boyunca yürümeyi düşünüyorsanız yanınızda suya dayanıklı malzeme ile özellikle kaygan zeminde kaymayan ayakkabı olması önemli.

Google Maps konumu için tıklayın.

İnsuyu Mağarası

Burası da yine Burdur sınırları içerisinde olmasına rağmen Isparta’ya yakın olması nedeniyle listemize aldığımız yerlerden. Özellikle Sagalassos’a gidiyorsanız buraya da gidin çünkü birbirine çok yakınlar.

Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası burası. Açılış yılı ise 1965. Mağaranın rakımı 900 metre. Gezilecek alanı ise 540 metre uzunluğunda.

Biz gittiğimizde dışarısı 33 derece iken, mağaranın içinin 14 dereceydi. Ciddi sıcaklık farkı olması nedeniyle mağaraya girmeden önce sıkı giyinmenizi öneririz.

Giriş ücreti tam 10 TL, öğrenci 7 TL. Konum olarak Burdur – Antalya karayoluna çok yakın mesafede.

Google Maps konumu için tıklayın.

Isparta Etnografya Halı ve Kilim Müzesi

Isparta Gezilecek Yerler yazımızı hazırlarken burası için de mutlaka gezilmeli notumuzu almıştık. Bir halının ya da kilimin güzelliğini, nasıl yapıldığını en güzel ve nadide örnekleri ile görmek adına bu müzeyi mutlaka gezmenizi öneriyoruz.

Burayı gezerken binanın 10. katına asansör ile çıkıp katları ine ine gezmek çok çok keyifliydi. Giriş ücretsiz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi

İslamköy Isparta’da yer alıyor. Konum olarak Isparta’nın merkezinde 20 dakika mesafede. Özellikle yakın siyasi tarihimizde yolculuk yapmak adına görülmesi gereken bir müze. Pandemi sürecinde Cuma, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri açıktı biz gittiğimizde. Bu notu da ekleyelim. Buraya 1 kilometre mesafedeki Çalcatepe’de de Süleyman Demirel’in anıt mezarı yer alıyor.

Google Maps konumu için tıklayın.

Kızıldağ Milli Parkı

Isparta’da nerede kamp yapabiliriz diye arıyorsanız direkt burayı tavsiye ederiz. Hem Beyşehir Gölü manzarası, hem nefis sedir ormanı havası ile ortam harika. Kamp haricinde konaklama için otel de bulunuyor. Özellikle sabah saatlerinde oksijen sarhoşu olabilirsiniz, inanılmaz çarpıcı bir havaydı deneyimlediğimiz. Isparta Gezilecek Yerler yazımızın kamp için uygun yeri olarak notlarımızı alıyoruz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Isparta’da Ne Yenir?

Isparta Gezi Rehberi kritik bölümüne geldik. Çünkü burada pek lezzetli şeyler var!

Ferah Kebap Salonu

Isparta’nın tam merkezinde yer alıyor. Tandırı çok meşhur. Biz her gittiğimizde mutlaka tekrar gidip yemeğimizi yiyoruz. Eti çok lezzetli öncelikle. Porsiyon ise büyük geliyor. Fiyatı 50 TL. Bizce Isparta’ya geldiğinizde mutlaka burada tandırın tadına bakmalısınız.

Kısa ve net: Çok lezzetli!

Pazar günleri kapalı oluyor. Şehirde tandır yapan diğer yerlerde de gittik ama tavsiye listemize almamızı gerektirecek bir lezzet bulamadığımız için yazmıyoruz.

Telefon: 0246 218 12 70

Google Maps konumu için tıklayın.

Uğur Pide

Sanayinin içinde bir mekan. Zaten bir yer sanayi içinde ise yemekler %90 lezzetli oluyor. İşletme olarak bir pideci için oldukça lüks görünüyor. Ancak fiyatları buna rağmen normal seviyede.

Pideleri haricinde sucuk şiş ile şiş köfteyi denedik, onlar da çok başarılıydı. Tatlı olarak ise kaymaklı kadayıf diyoruz, başka bir şey demiyoruz!

Google Maps konumu için tıklayın.

Helvacı Necmi

Eğridir Gölü ya da Yalvaç taraflarındasınız diyelim. Canınız tatlı ya da kahvaltı istedi. Yine Isparta sınırlarında olmasa da, buraya çok yakın mesafede bir lezzet durağını size tavsiye etmek istedik. Helvacı Necmi yarım asırlık bir işletme. Akşehir’de yer alıyor.

Kahvaltısı, helvası ve sucuğu tek kelimeyle mükemmeldi.

Telefon: 0332 813 26 42

Google Maps konumu için tıklayın.

Uluğbey Kasabası ve Şarapçılık

Isparta’ya geldiğinizde eğer şarap seviyorsanız direkt Uluğbey’e gidin. Ev yapımı şarapları tek kelimeyle “harika”. Her yıl Ağustos ayının ilk hafta sonu festivali de yapılıyor. Burada yaşayanlar kendi şaraplarını üreten insanlar aslında ve artanı da satıyorlar. Her zaman her üreticide şarap bulma şansınız yok ancak denemeye değer mi? Kesinlikle evet.

Google Maps konumu için tıklayın.

Şarap ve üzüm. Her hali güzel.

Etrafta Gezilecek Başka Nereler Var?

İzmir’den Isparta’ya gezmeye gidiyorsanız Denizli’den geçeceksiniz demektir. Pamukkale ve Denizli’yi keşfettiğimiz rehberimizi buraya tıklayarak okumanızı tavsiye ederiz.

Isparta’ya 1 saat mesafede yer alan Salda Gölü’nü etrafındaki tüm gezilecek yerler ile keşfettiğimiz rehberimiz için tıklayın.

Yine İzmir ve Aydın’dan Isparta’ya gidiyorsanız ana yoldan biraz dışarı çıkarak Afrodisias Antik Kenti’ni gezmenizi öneririz. Çok iyi korunmuş durumda ve devasa yapılar ilk güne yakın şekilde ayaktalar. Okumak için tıklayın.

Ege Bölgesi’nde yer alan tüm antik kentleri anlattığımız dev rehberimiz ile tarihte yolculuk yapmak için tıklayın.

Böylece Isparta Gezilecek Yerler makalemizin sonuna geldik. Isparta çok güzel bir şehir. Etrafta çok sayıda keşfedilmesi gereken bölgesi bulunuyor. Gül hasadı zamanı o bahçelerde olmak, lavanta hasadı zamanı lavantaların kokusunu hissetmek insanın ömrünü uzatır diye düşünmeden edemedik… İyi gezmeler dileriz.