Mersin Gezilecek Yerler

Mersin Gezilecek Yerler yazımızda şehre geldiğinizde mutlaka görülmesi gerektiğini düşündüğümüz yerler odaklı bir yazı hazırladık. Ayrıca tüm plaj ve koylarını da ayrıca anlatacağız. Deniz, kum, güneş ve güzel bir tatil için hazırsanız başlayalım!

Gitmeden Önce Hazırlıklarımızı Yapalım

Mersin özellikle yazın “çok sıcak” bir şehir. Bunu abartmadan söylüyoruz, ciddiye almanızı öneririz. Gezerken mutlaka şapka, güneş kremi ve ufak su önemli ihtiyaçlar olacaktır.

Plajların çoğu kumsal ancak taşlık olanlar da var. Gideceğiniz yere göre deniz ayakkabısı gerekecektir.

Antik kentler ve trekking yolları özellikle ilkbaharda ve sonbaharda gezmek için son derece idealler. Ancak uzun yürüyüşler için rahat spor ayakkabısı gerektiğini de ekleyelim.

Mersin Nerede?

Mersin, Akdeniz Bölgesi’nde bir şehir. Batısında Antalya, doğusunda Adana var. Kuzey tarafta ise Konya, Niğde ve Karaman ile komşu durumda. Özellikle Konya’ya yakın denize girilecek yerler, Niğde’ye yakın denize girilecek yerler ve Karaman’a yakın denize girilecek yerler arıyorsanız Mersin’deki plajlar size göre diyebiliriz.

Mersin’i Kaç Günde Gezebiliriz?

Hem denize girmek, hem de gezilecek yerlerin çoğunu görmek istiyorsanız en az 4-5 güne ihtiyacınız var. Çünkü Mersin büyük bir şehir ve mekanlar dağınık durumda. Gezi planınızı bölgelere bölüp yapmak iyi fikir olacaktır.

Mersin’de Gezilecek Yerler

Geldik yazımızın en kritik bölümüne! Burada görülesi yerler listesi oldukça fazla ve şehre geldiğinizde kafanız nereden başlamalı diye düşünmeye sevk edecek sizi. Vakti iyi kullanmak için plan yapmakta fayda var.

Mersin’de Denize Girilecek Yerler

Merkezde ve Merkeze Yakın Olanlar

Soli Sahili

Mersin şehir merkezinde yer alıyor. Ankara’dan gelenler için en kısa mesafedeki plajlardan biri burası. Diğerlerine göre suyu ve kumsalı daha iyi olduğu için merkezde direkt burayı tavsiye ediyoruz.

Merkeze yakın yer arayanlara…

Şehir merkezine en yakın kum plaj olup, şezlong ve şemsiye de var. Fiyat ise kişi başı 30 TL. Girişte ilk 5 metrede taşlık yoğun olduğu için deniz ayakkabısı giymenizi tavsiye ederiz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Arpaçbahşiş Halk Plajı

Yazlıkların yoğun olduğu bir plaj burası. Tabii haliyle turistler de gelince kalabalık oluyor. Şemsiye, şezlong, duş, tuvalet ve kafe mevcut. Yüksek beklenti İle gelmezseniz beğenirsiniz ancak çok daha iyileri de var.

Google Maps konumu için tıklayın.

Sultanköy Halk Plajı

Mersin’de en sevdiğimiz plajlardan birisi burası oldu. Öncelikle manzarası güzel. Belediye pek güzel ilgileniyor işin doğrusu. Bu nedenle bakımlı ve temiz.

Sanki Ege’de bir koy gibi.

Deniz çok sığ olduğu için çocuklu ailelerin direkt burayı tercih etmesini öneririz. Tertemiz suyu ile biz buraya bayıldık. Şemsiye ve şezlong toplamda 30 TL. Duş ve tuvalet mevcut ve ücretsiz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Susanoğlu Halk Plajı

Mersin’deki diğer favorimiz burası. Oldukça uzun ve geniş. Deniz genelde öğlen saatlerine kadar dalgasız ve çarşaf gibi. Su sıcaklığı ideal. Ayrıca buranın bir özelliği de çadır kurmaya ve kamp yapmaya uygun olması. Duş ve tuvalet mevcut ancak ücretli. Fiyat 3 TL.

Uzun bir plaj olduğu için yer bulma derdiniz olmuyor.

Deniz son derece sığ olduğu için çocuklu ailelere burası da çok uygun. Yaklaşık 50 metre deniz derinleşmiyor.

Google Maps konumu için tıklayın.

Silifke ve Anamur Arası

Yanışlı Plajı ve Yanışlı Sahil Mağarası

Bu iki yer Anamur’a da, Silifke’ye de aynı uzaklıkta kalıyor. Ayrıca ikisine de pek yakın sayılmaz. Ancak plaj ve özellikle mağara o kadar güzel ki, gittiğiniz yola gerçekten de değiyor.

Mükemmel bir plaj!

Özellikle mağaranın minik kumsalında denize girmek ya da kamp yapmak ayrı bir keyif…

Kişiye özel kumsal adeta.

Silifke Tarafı

Şimdi merkezden biraz uzaklaşıyoruz. Ancak özellikle kamp yapma amacınız varsa bu kısım size hitap ediyor.

Yapraklı Koy Plajı

Bizce Mersin’deki en güzel koy açık ara burası!Çünkü adeta İtalya Positano ve Amalfi’deki koyları andırıyor. Ayrıca tam bir doğal güzellik ve bakımlı da.

Daracık bir koy ve mavinin onlarca tonunu düşünün. Genelde de pek dalga olmadığını hayal edin. Sığ bir girişi var ve çocuklu ailelere de uygun. Ayrıca etrafta işletmeler de mevcut.

Çok beğendik!
Taşucu Plajı

Silifke tarafına geldik artık. Bu nedenle az yol gelmedik, bir de oraya mı devam edeceğiz derseniz haklısınız.

Sığ bir plaj burası da. Deniz suyu ılık. Ancak merkeze 1 saat yaklaşık.

Google Maps konumu için tıklayın.

Barbaros Koyu

Sıra geldi macera sevenler için güzel bir yere. Özellikle kamp yapmak için yer arıyorsanız Mersin’de direkt buraya gelin.

Mersin’de kamp alanı arıyorsanız aklınızda bulunsun.

Tuvalet ve elektrik bulunmuyor. Herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu nedenle tüm market alışverişinizi yapıp öyle gidin. Deniz ise taşlık ve hızlı derinleşiyor. Ancak çok berrak ve masmavi. Biz çok sevdik!

Google Maps konumu için tıklayın.

Mersin’de Gezilecek Yerler

Tarsus Şelalesi

Mersin’e geldiğinizde görmeden dönmemenizi önerdiğimiz ilk yer burası. Şelaleye yaklaşırken bile gelen sesin gücü nasıl bir yere yaklaştığınızı az çok belli etmeye başlıyor. Yani sanırım ben görkemli bir şelale göreceğim diyorsunuz.

Bir tatlı huzur.

Tarsus’ta bulunan şelalede suyun sesini ve irili ufaklı şelaleleri birlikte yaşamak inanılmaz güzel bir deneyim oldu bizim için. Özellikle de şelale etrafındaki masalarda bir şeyler içmek dinlendirici olduğu kadar, keyifli de…

Google Maps konumu için tıklayın.

Tarihi Tarsus Evleri

Mersin, Tarsus’a gelip rahatça gezmek için öncelikle ilk yapmanız gereken önden araştırma yapmak olmalı. Çünkü önemli yer sayısı gerçekten de çok fazla. Eğer sıcak bir yaz günü geldiyseniz üzerinize ince bir kıyafet, kafaya şapka, elinize de su alıp tarihi evler arasında başlayın dolaşmaya…

Tarihe meraklı olanlar kaçırmamalı.

Taş evlerden oluşan sokaklarda gezerken etrafınıza dikkatlice bakın. Çünkü buralar zamanında Çukurova’da yapılan o büyük işlerin depolandığı, çalışanların yaşadığı her şeyiyle yaşanmışlık kokan yerler. Biz gezerken bazı mekanların alt kartlarının tarihi yapıya aykırı kullanıldığını da gördük ama sayıları fazla artmaz diye umuyoruz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Keşbükü

Mersin’de doğa yürüyüşü yapmak ya da kamp için doğal bir ortam arıyorsanız, bu eşsiz manzaralı ve tarihi yerleri barındıran yere gelmenizi öneririz!

Doğal güzelliği ile öne çıkıyor.

Tarsus’a 15 kilometre mesafede, derin bir vadinin içinden akan nehir etrafında tarihi yerler ve nefis bir doğa… Piknik, yürüyüş, kamp için aklınızda bulunsun.

Google Maps konumu için tıklayın.

Ahsab-ı Kehf Mağarası

Geçmiş olarak bakarsak İzmir Selçuk’taki Yedi Uyurlar ile benzer bir durum burada da var. Çeşitli kültürlerde anlatılan yaşadığı halkı terk eden insanların hikayesi burada da karşımıza çıkıyor.

Keşfetme tutkusunu yaşatan bir yer.

Bununla birlikte kutsal sayılan bir mekan burası. Yani sadece doğal güzelliği olan bir mağara gibi görmeyin. Mağaradaki yazılardan detayları okursunuz ancak yaşananlar İzmir Selçuk’takine o kadar benziyor ki, insan her yerde aynı insan diye düşünmeden edemiyorsunuz…

Google Maps konumu için tıklayın.

Topaşır Milli Parkı

Torosların güzide yerlerinden biri. Aynı zamanda Mersin ve Adana’nın sıcağından bunaldıysanız bir kaçış rotası. Ayrıca Merkezden yaklaşık 45 dakika süren yolculuk sonunda buraya ulaşıldığı için bizce yol uzun da sayılmaz. Çünkü özellikle sonunda ulaşacağınız bu doğal güzelliği düşünce hele hiç sorun değil!

Keşfedilecek onlarca yeri ile dev bir alan.

Gülek Boğazı’ndan başlayıp Çakıt Vadisi’ne kadar ulaşıyor buranın büyüklüğü. Özellikle trekking yapacaksanız Çakıt Vadisi mutlaka aklınızda bulunmalı. Vadi, orman, akan suyun verdiği huzurlu ses ile iyi ki geldik dedirtecek kadar güzel bir yer…

Google Maps konumu için tıklayın.

Gülek Kalesi

Mersin Gezilecek Yerler yazımızın en manzaralı yeri… Sosyal medyada bir uçurumda ya da kaya üzerinde son derece aksiyon dolu bir fotoğraf gördüyseniz, işte o karenin burada çekilmiş olma ihtimali yüksek!

Soldaki kaya üzerinde oturup poz vermek güzel ama tehlikeli de…

Otobandan devam ederken Çamlıyayla Çamalan çıkışından çıkıp, Gülek Kalesi tarafına doğru devam ettiğinizde buraya ulaşıyorsunuz. Yol buradan sonra 5 kilometre daha devam ediyor ve son 2 kilometresi oldukça bozuk. Bu nedenle dikkatli olmanızı öneririz. Ayrıca kaleden geriye yıkıntılar kalsa da, meşhur manzarası için çıkmaya değer. Mersin’den unutulmaz bir hatıra fotoğrafınız olacak böylece!

Google Maps konumu için tıklayın.

Olba Antik Kenti

Mersin turizminin sadece deniz, kum, güneşten ibaret olmadığının en güzel örneğine geldi sıra. Ayrıca sadece antik kentin güzelliği değil, serin ve mis gibi tertemiz havası da cabası…

Girişin ücretsiz olduğu bu antik kentte özellikle su kemerleri ve kaya mezarları görülmeye değer. Bununla birlikte kazıların da hala devam ettiğini ekleyelim.

Google Maps konumu için tıklayın.

Gilindere Mağarası

Türkiye’de gezip gördüğümüz en güzel ve sürpriz sonlu mağaralardan biri. Evet iniş kolay ancak çıkışı zor. Çünkü bitmeyen merdivenler var gibi geliyor insana dönüşte çıkarken. Ancak mağaraya indiğinizde o harika göl, deniz manzarası, sarkıt ve dikitleri ile muhteşem bir yer görmüş oluyorsunuz.

Heyecan verici bir geziydi.

Mersin Gezilecek Yerler yazımızın görülmesi gereken yerlerinden biri hiç kuşku yok ki…

Google Maps konumu için tıklayın.

Kanlı Divane Ören Yeri

Mersin Gezilecek Yerler yazımızdaki görmeden dönmeyin kategorisindeki diğer yer de burası.

Görmeden dönmeyin!

Son derece geniş bir alana yayılmış durumda olan Kanlı Divane Ören Yeri, özellikle bir obruk etrafında kurulmuş olması ile enteresan bir yer. Bir tarafta Zeus Tapınağı, bir tarafta hiç bozulmadan kalmış 2 kilometrelik antik yol görülmeye değer yerlerden. Ayrıca obruk için de zamanında cezalandırmak için insanları buraya attıkları ve aşağıda vahşi hayvanlar yaşadığı söyleniyor…

Google Maps konumu için tıklayın.

Sebaste Antik Kenti

Kum tepelerinin ardında tarihi bir kent ziyaretçilerini bekliyor adeta burada. Bu tanımı yaparken biraz da masalsı bir anlatım oldu farkındayız. Ancak deniz kenarında bulunması, doğal ortam ve tarihi dokunun güzelliği ile işin doğrusu çok daha bakımlı tutulmayı hak eden bir yer burası.

Gezerken aslında daha burada yapılacak çok şey olduğunu göreceksiniz. Adeta kazı yapılmış ama her şey yarım kalmış gibi bir his veriyor insana.

Google Maps konumu için tıklayın.

Kız Kalesi

Mersin Gezilecek Yerler yazımızda güzel bir yere daha götürelim sizi. Denizin içinde adeta bir ada gibi olması en enteresan ve güzel özelliği buranın.

Karadan 250 metre uzaklıkta bulunan bu kale 1199 yılında inşa edilmiş ve sonrasında Anadolu’da hüküm süren diğer devletlerce de kullanılmış. Ayrıca kalenin ziyarete açık olduğunu da ekleyelim. Bu nedenle kıyıdan kaleye her yarım saatte bir yapılan motor seferleri ile gidebilirsiniz. Müze kart geçerli ancak tekne ücreti gidiş dönüş 20 TL.

Google Maps konumu için tıklayın.

Mamure Kalesi

Anamur’un muzu meşhur evet ama burada meşhur başka bir şey daha var: Mamure Kalesi. Burada gezerken insan kendini bir film sahnesinde gibi hissediyor desek herhalde abartmış olmayız. Çünkü devasa bir kale düşünün ve oldukça da iyi korunmuş ve restore edilmiş. İşte siz de tam burada baştan sonra nefis manzara eşliğinde geziyorsunuz!

Kalenin manzarası o kadar iyi ki, bol bol fotoğraf çekeceksiniz…

1300 yılında Karamanoğlu Mahmut Bey tarafından yaptırılan kale, daha sonra Osmanlı Devleti döneminde de kullanılmış. Ayrıca giriş ücretinin de 10 TL olduğunu belirtelim.

Google Maps konumu için tıklayın.

Cennet ve Cehennem Mağaraları

Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada bilinen bu mağaralar görülmesi gereken önemli yerler. Silifke’de bulunan bu mağaralara giriş ücreti 35 TL. Cennet mağarasının içine girilebiliyorken, Cehennem mağarasına ise yukarıdaki seyir terasından bakabiliyorsunuz. Çünkü burası mağaradan ziyade bir çökmüş alan aslında.

Cennet mağarasında bizi şaşırtan bir de kilise bulunması oldu. Çünkü girişte Meryem Ana Kilisesi bulunuyor. Gezerken mutlaka uğramanızı öneririz. Mağaraların büyüklüğünü görünce zaten etkilenmemek mümkün değilken, bir de böyle enteresan bir yerde kilise görmek hepten şaşırtıcı oldu açıkçası. Yani kısacası ülkemiz güzel olduğu kadar, özel de bir ülke…

Google Maps konumu için tıklayın.

Adamkayalar

Bakın burası çok enteresan! Çünkü gezerken vay be diye diye gezeceğinize eminiz. Kayalara oyulmuş onlarca insan figürü ve kaya mezarları ile dolu bir bölge burası. Ayrıca ulaşım biraz karmaşık. Bu nedenle size yolun kolayını yazalım hemen. Tabelaları takip edip vardığınızı sandığınızda aslında gelmemiş oluyorsunuz. Bir süre sonra kayalara sprey boya ile işaretlenen ok işaretlerini takip etmek yeterli.

Ulaştıktan sonra ise tarih ile buluşuyorsunuz. Buraya dair tek üzüntümüz herhangi bir koruma görmemek oldu bizim için. Çünkü bu kadar güzel eserlerin kaderine terk edilmiş olması çok riskli geldi bize. Her neyse, siz bu güzellikler yok olmadan mutlaka keşfedin!

Google Maps konumu için tıklayın.

Mersin’deki Müzeler

Mersin Arkeoloji Müzesi

Gaziantep ve Şanlıurfa’daki müzelere benzetti ancak onların daha ufak hali olarak düşünün. Ancak bu boyut size kötü bir ifade gibi gelmesin, içindeki eserler ile dolu dolu bir müze burası. Ayrıca hemen yanındaki Deniz Müzesi de mutlaka görülmesi gereken bir diğer müze. Yani kısacası toplamda ikisini gezmek için 2 saat civarı vakit ayırmanızı öneririz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Mersin Deniz Müzesi

Mersin Gezilecek Yerler yazımızın son yerine geldik. Hal böyle olunca, kapanışı da en güzel yerlerden biri ile yapalım istedik. Bu nedenle eğer özellikle müze gezmeyi seven biriyseniz burası ve yanındaki arkeoloji müzesi sizi iyi ki gelmişiz dedirtecek cinsten yerler diye düşünüyoruz.

Türk denizcilik tarihini harika korunmuş eserler ile gözler önüne seren bu müzeyi gezerken o kadar çok fotoğraf çektik ki, hangisini kullansak karar veremedik… Mersin merkezde gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi gereken bir yer kısacası.

Google Maps konumu için tıklayın.

Mersin’de Ne Yenir?

Buraya geldiniz ve şehre özgü farklı ve lezzetli ne yesek ve içsek diye düşünüyorsunuz… Aradığınız cevaplar burada. Size sırayla birkaç mekanı adını vereceğiz ve hepsini denemenizi öneriyoruz.

Kahve ve tatlı: Billur Kurukahvecisi, Sherbetto Künefe.

Et yemekleri ve yöresel yemekler: Tarsuslu Murat Usta, Mığçıoğlu Ocakbaşı, Şef İbo, Remzi Usta, Dede Restoran, Somuncu Baba, Yedi Kardeşler Restoran, Cadde Ocakbaşı.

Mersin’deki Oteller

Mersin’de her bütçeye uygun evler ve oteller bulunuyor. Harika fiyatlarla rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Mersin Gezilecek Yerler yazımızı bitirdik sayılır. Sırada etraftaki diğer yerler var. Keşfetmek devam edelim.

Adana

Adana’yı keşfetmek için tıklayın.

Antalya

Antalya’yı keşfetmek için tıklayın.

Konya

Konya’yı keşfetmek için tıklayın.

Isparta

Isparta’yı keşfetmek için tıklayın.

Mersin Gezilecek Yerler yazımızın sonuna geldik. En kısa zamanda keşfetmeniz dileğiyle.