Priene Antik Kenti

Priene Antik Kenti, Aydın Söke’de yer alan ve pek keşfedilmemiş bir yer. Ancak özellikle Bodrum yolundan devam ediyorsanız uğramanız gereken bir yer. Aynı zamanda bu bölgede gezmek için geldiğinizde çok sayıda farklı yerler ve yeme içme rotaları bulunduğunu da görmüş olacaksınız.

O zaman keşfetmeye başlayalım!

Gitmeden Önce Hazırlıklarımızı Yapalım

Aydın, Türkiye’nin en sıcak yerlerinden biri. Bu nedenle eğer yazın gezecekseniz güneş kremi, şapka ve su bulundurmanızda fayda var.

Yürüyecek geniş bir alan olduğundan yanınıza rahat ayakkabı olması gerekiyor.

Bu bölge deniz ve plajları ile de popüler olduğundan yanınızda mayo bulunması fena fikir olmaz.

Sabah saatlerinde gezecekseniz evden kahvaltı yapmadan çıkın deriz, gerekçesi aşağıda yeme içme bölümünde.

Priene Antik Kenti

Nerede ve Nasıl Gidilir?

Söke’nin merkezinden 20 dakika kadar daha araçla devam ederek ulaşılan bir yerde burası. Bulunduğu bölge coğrafi konum olarak Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın arkasındaki dağlık bölgenin tam arka tarafındaki yamaçlar oluyor aslında.

Google Maps konumu için tıklayın.

Üstte Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın plajları, aşağıda sağa doğru ise Priene Antik Kenti yer alıyor. İkisinin arasında maalesef direkt araçla ulaşım yok.

Nasıl Bir Yer?

Öncelikle şehri gezmek için çıkmanız gereken merdivenler ve yokuşlar olduğunu belirtelim. Yaşlı ziyaretçiler için zorlayıcı olma ihtimali bu nedenle.

Priene Antik Kenti

Eskiden denize kıyısı olan bu şehir, zamanla Büyük Menderes’in denizi doldurması ile denizden uzaklaşmış. Şehirde Athena Tapınağı ve ufak bir tiyatro sizleri bekliyor. Burayı gezerken özellikle taşlardaki ince işçiliğe yakından dikkatlice bakmanızı öneriyoruz. Türkiye’deki sayılı ince işçilik örneklerinden bazıları burada.

Müze kartın geçerli olduğu ören yerinde, müze kartınız yok ise giriş ücreti 10 TL. Otopark kısmı ise ücretsiz.

Daha toparlanacak çok iş var…

Çaç ağaçları altında kalmış antik dönem evlerinden oluşan mahallesi, Athena Tapınağı ve Türkiye’de Helenistik Döneme ait tek tiyatronun burada bulunması ayrıcı özelliklerinden.

En Uygun Fiyata Otel Bulun

En İyi otellerden harika fiyatlarla rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Gitmişken Başka Nereler Gezilir?

Bu bölgede henüz keşfedilmemiş ve popüler olan yerler var. Priene Antik Kenti haricinde diğer yerlere de göz atalım kısaca.

Aziz Nikalaos Kilisesi

Priene Antik Kenti’ne sapmadan 500 metre önce yolun sağından girerek ulaşılıyor. Yalnız binada yıkılma riski olduğu için girişte uyarı tabelası var. Dikkatli olmanızı öneririz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Doğanbey Köyü

Priene Antik Kenti’ne Söke tarafından gelip deniz tarafına doğru yaklaşık 20 dakika daha devam ettiğinizde Dilek Yarımadası’nın yine güney yamacında bulunan Doğanbey Köyü’ne varacaksınız. Burası eski taş Rum evlerinden oluşan bir köy. Sokakları ve evleri eksi haliyle kalmış ve gerekli yerler restore edilerek kullanılıyor.

Çay kahve ya da aperatif yemek için mola vermek adına ve gezip görmek için gitmenizi mutlaka tavsiye ederiz. Ayrıca fotoğraf için de uygun bir yer.

Google Maps konumu için tıklayın.

Karina Sahili

Doğanbey Köyü’nün içine girmeyip acaba bu yol nereye kadar gidiyor diye merak ederek keşfettiğimiz bu şirin yeri de tavsiye ediyoruz. Çünkü hem denizi çok güzel, hem de denize sıfır konumdaki salaş balık restoranlarının ürünleri lezzetli.

Keşif için gelip muhtemelen siz de bizim gibi böyle bir yer varmış da haberimiz yokmuş diyeceksiniz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Milet Ören Yeri

Priene Antik Kenti yazımızda aslında buradan daha önemli ve görülmesi gereken yer olan Milet Ören Yeri’ni de listemize aldık. Çünkü Priene ile arası araçla yaklaşık 15 dakika sürüyor. Ve şehrin görkemi ve dev tiyatrosu ile kesinlikle görülmeye değer bir yer. Müze kart geçerli.

Google Maps konumu için tıklayın.

Buralarda Neler Yenir?

Bu bölgede ağırlıklı olarak deniz ürünlerini bulacaksınız. Sırasıyla birkaç alternatifi size tavsiye edelim.

Kahvaltı

Yoğurtçu Cavit

Söke’nin merkezine yer alan Yoğurtçu Cavit’i kahvaltı için bu bölgede tek geçiyoruz. Bal kaymak ve diğer lezzetler için uğramanızı öneririz. Detaylı yazımız için tıklayın.

Öğle Yemeği ve Kafe

Gelebec Kafe

Priene Antik Kenti’nin de bulunduğu Gülbahçe’de yer alan Gelebec Kafe’yi mola vermek için tavsiye ediyoruz. Çay ya da kahve eşliğinde tatlınızı yiyip keyif yapabilirsiniz. Özellikle kabak tatlısı seviyorsanız mutlaka uğrayın.

Google Maps konumu için tıklayın.

Çakır Ağa’nın Yeri

Mis gibi kokan portakal ve mandalina ağaçlarının altında yemek yemek için doğru adres burası. Gözlemesi ve menemeni pek güzeldi biz tattığımızda.

Google Maps konumu için tıklayın.

Balık ve Diğer Deniz Ürünleri

Bafa Gölü Civarındakiler

Balık olarak alternatifler arasında sadece deniz değil, gölden çıkan balıklar da var. Bafa Gölü’nden avlanan yılan balığının tadına bakmak istiyorsanız Bafa Gölü’nün hemen yanındaki restoranları deneyebilirsiniz. Hem göl manzarası, hem de yılan balığının lezzetini deneyimlemiş olursunuz.

Bafa Gölü’nü, bölgedeki antik kenti ve lezzet duraklarını anlattığımız rehberimiz için tıklayın.

Karina Sahilindekiler

Karina sahilinde ise 3-4 tane denize sıfır balık lokantası var. Sessiz, sakin ve müthiş manzara eşliğine buradan avlanan son derece taze balıklar için tavsiye ederiz.

Böylece Priene Antik Kenti makalemizi tamamlamış bulunuyoruz. Bu güzel coğrafyayı keşfetmek için en kısa zamanda yollara düşmeniz dileğiyle.

Priene Antik Kenti içinde yer alan evlerin bulunduğu bölümde maalesef yangın çıkmış.