Horma Kanyonu Gezi Rehberi

Horma Kanyonu Gezi Rehberi makalemizde kanyonun içi, dışı, etrafında gezilecek yerler ve ulaşıma dair tüm bilgileri sizler için derledik. Hazırsanız gezmeye başlayalım!

Horma Kanyonu’nda heyecana hazır mısınız?

Gitmeden Önce Hazırlıklarımızı Yapalım

Burası 900 metre rakımda bulunuyor. Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer almakta. Dağ havasını bizzat hisettirdiği için yanınıza ortalama 5-6 derece daha soğuk hava için uygun kıyafet almalısınız.

Kanyonu tek yönde yürümek 3 kilometre sürdüğü için rahat bir spor ayakkabı tercih ederseniz rahat edersiniz.

Cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi elden düşebilecek eşyalar için ya derin bir cep ya da çanta gerekiyor. Biz yürürken iki kişi cep telefonunu kanyona düşürdü ve inip alma imkanınız bulunmuyor.

Kanyonun ana giriş kısmında herhangi bir yiyecek içecek satan yer olmadığı için yanınıza su ve yemek almak iyi olabilir.

Fiziksel bir probleminiz var ise ya da kondisyonunuz iyi değil ise gidiş dönüş toplamda 6 kilometre yol yürümek gerektiğini unutmayın.

Yanınızda nakit bulundurmakta fayda var. Kredi kartı geçmiyor çoğunlukla kafelerde.

Horma Kanyonu Nerede?

Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan Horma Kanyonu, sınır olarak Kastamonu sınırları içerisinde. Kanyonun giriş kısmı Pınarbaşı tarafından, çıkış tarafı ile Ilıca köyü tarafında.

Horma Kanyonu Girişleri

Ilıca Şelalesi Tarafından

Kanyonun 2 girişi bulunuyor bu nedenle. Sadece Kanyonun sonundaki yani Ilıca Köyü tarafındaki Ilıca Şelalesi’ni görmek istiyorsanız Ilıca Köyü tarafından giriş yapmanız gerekiyor. Aynı zamanda Pınarbaşı Şelalesi olarak da geçiyor ismi ama ikisini de aynı yer.

Ilıca Köyü tarafındaki giriş kısmının Google Maps konumu için tıklayın.

Ilıca Şelalesi’ne giden yolun güzelliği…

Kanyon Ana Giriş Tarafından

Horma Kanyonu’nun asıl giriş kısmı olan yerin Google Maps konumu için ise buraya tıklayın. Buradan girerseniz Ilıca Şelalesi’ni de görmek için 3 kilometre boyunca vadi içindeki yürüyüş yolundan yürümeniz gerekli.

Horma Kanyonu Gezisi

Horma Kanyonu 2021 Giriş Ücreti

Tam 6 TL, öğrenci 3 TL ücreti var. Otopark alanı ise ücretsiz. Bu ücrete Ilıca Şelalesi’ni gezmek de dahil ve alacağınız bilet 24 saat geçerli.

Gidiş Dönüş Yürüyerek

Kanyona ana girişten ya da Ilıca Şelalesi tarafından girmek arasında bazı farklar var. Eğer ana girişten girerseniz Ilıca Şelalesi’ne kadar hafif aşağı doğru eğim ile daha kolay bir yürüyüş yapıyorsunuz. Ancak aracınızı bıraktığınız noktaya dönme işini kanyondan yürüyerek yaparsanız hafif yokuş çıkarak 3 kilometre daha yürümeniz gerekiyor.

Kanyonun daraldığı yerlerden.

Gidişte Yürüyerek Dönüşte Taksi Tutarak

Burada kritik bilgi ise, Ilıca Şelalesi’nin olduğu taraftaki Ilıca Köyü’nden diğer taraftaki ana girişine sefer yapan taksiler var. 60 TL’ye aracınızı park ettiğiniz ana giriş kısmına gidiyorlar. Geldiğiniz yolu tekrar ve daha zor olarak yürümek istemiyorsanız bu alternatifi değerlendirebilirsiniz.

Taksi ile dönüş imkanı için sağa köyü doğru 200 metre kadar yürümeniz gerekli.

Horma Kanyonu Nasıl Bir Yer?

Detaylar

Ana giriş kısmından giriş yapmak için geldiğinizde yaklaşık 150 araçlık ücretsiz otoparkı göreceksiniz. Otoparka aracınızı park ettikten sonra piknik masaları ve mangal yapılacak alanlar çıkıyor karşınıza. Yani buraya gelmişken piknik ve mangal da yapabilirsiniz.

Sonrasında giriş kısmından vadi alanına geçiyorsunuz. Yürüyüş parkuru boyunca 1 defa çelik asma köprüden geçiliyor. 8-10 metrelik ufak bir asma köprü burası ve hemen vadinin girişinde. Ahşap yürüyüş yolu vadi boyunca kayalıklara çakılmış çelik hatlar üzerine inşa edilmiş. Ilıca Şelalesi’ne yaklaştıkça daha da yüksekte olan bu yürüyüş yolunda heyecan dozu giderek artıyor diyebiliriz.

Yürüyüş yolunun en yüksek noktası burası.

Bebek arabaları ile gitmek isteyenler için de şu notu ekleyelim, yürüyüş parkurunun son 100 metresinde kayalık kısmın altında eğilerek geçmek gerekiyor ve bu nedenle bebek arabanız yüksek ise problem yaşayabilirsiniz. Ayrıca yolun sağ ve solundaki ahşap kısımlara da yaslanmamanız tavsiye ediliyor girişte.

Horma Kanyonu ortalara doğru oldukça daralıyor. Etrafta yer alan bitkiler, ağaçlar, hatta komple yosun tutmuş ağaçlar muhteşem ve enteresan bir manzara oluşturuyorlar.

Biz gezerken 170 civarı fotoğraf çekmişiz, manzaranın güzelliğini oradan hayal edin!

Ilıca Şelalesi

Yürüyüş yolu boyunca devam eden akarsu, kanyon bitiminde yaklaşık 10 metrelik yüksekliği bulunan Ilıca Şelalesi’nden akıyor. Aşağıda da ufak bir göl bulunan şelale bu göle akıyor ve oradan da dere formatında ileriye doğru devam ediyor. Göle girmek ve yüzmek tehlikeli ve yasak olduğunu da ekleyelim.

Ilıca Şelalesi ve döküldüğü göl.

En Uygun Fiyata Otel Bulun

Buradaki otellerden harika fiyatlarla rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Horma Kanyonu’na Hangi Mevsimde Gidilir?

Küre Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer aldığı için biz buraya sonbahar mevsiminde, Ekim ayı sonunda gittik. Amacımız doğanın sararan renklerini de görmekti. Tam doğru zamanda gittiğimizi düşünüyoruz çünkü etraf kelimenin tam anlamıyla renk cümbüşü halindeydi. Sararan ve kızıl renge bürünen yaprakların verdiği görsel güzellik görülmeye değer açıkçası.

Ancak sonbaharda gittiğiniz zaman henüz kar erime sezonu olmadığı için vadiden akan suyun debisi düşük oluyor ve şelale de en görkemli zamanında olmuyor. Yani her şey aynı anda gerçekleşmiyor maalesef. Ancak yine de renklerin güzelliği nedeniyle sonbahar bizce doğru tercih.

Horma Kanyonu’nda Neler Yenir?

Horma Kanyonu Gezi Rehberi yazımızın yaşasın yemek yemek kısmına geldik.

Ilıca Köyü ve sonbahar.

Mekanın ana girişinde herhangi bir yemek alternatifi yok. Ancak Ilıca Köyü tarafında gözleme keyfi yapabileceğiniz ufak yerler var. Gözleme ve sıcacık çay insanı kendine getiriyor ve mutlu ediyor işin doğrusu.

Tam bu noktadan da otoparka sizi geri götürebilecek taksiler kalkıyor zaten. Burada bir not da ekleyelim, taksi bekliyor gibi durup da aslında tur otobüslerinin gelmesini bekleyen insanlar da olabildiğinden, bu taksi sırası bize hayatta gelmez diye düşünmeyin.

Gözleme ve çay keyfini bitirdikten sonra köyde gezip, vadi manzarası eşliğinde kahvenizi de içmeyi atlamayın deriz. Mekanın bir adı olmadığı için şöyle tarif edelim. Kanyonu bitirdiniz ve köye geldiniz. Soldaki ilk kafenin arka kısmında vadiyi seyredebileceğiniz manzaralı sandalyeler var ve kahvenizi orada içebilirsiniz. Yolun sağında da gözleme yapılan yer bulunuyor. Yiyecek olan alternatifler böyle kısacası.

Horma Kanyonu size fotoğraf için bol bol uygun kadraj sunacak.

Horma Kanyonu Kamp Alanı

Ilıca Köyü tarafı özellikle kamp yapmak için daha müsait çünkü yiyecek, içecek ve tuvalet imkanı var. Ayrıca çok da ıssız değil. Bölge yoğun ormanlık alan olduğu için çok ıssız yerler riskli olabilir kanaatimizce. Biz gezerken bu köyde çadır kurup kamp keyfi yapan çok sayıda insan gördük.

Uygun Fiyata Bilet Alın

İş ortağımız Pamukkale ile Türkiye’nin her yerine güvenli, konforlu ve uygun fiyatlı seyahat edebilirsiniz.

Uygun fiyata bilet almak için tıklayın.

Etrafta Başka Gezilecek Nereler Var?

Hazır buraya kadar gelmişken, 8 kilometre daha gidip Valla Kanyonu seyir terasını görmenizi öneririz. Araçla gittikten sonra 1150 metre kadar da yürümeniz gerektiğini hatırlatalım.

Horma Kanyonu içindeki yürüyüş parkurunun en yüksek noktası.

Horma Kanyonu’ndan 28 kilometre daha devam ettiğinizde ise bir diğer güzellik olan Çatak Kanyonu’na varıyorsunuz. Burada da camda yapılma seyir terası ve seyir terasına varmak için yürümeniz gereken 800 metrelik orman içi yol muhteşem manzaralar barındırıyor.

Dünya’nın en yaşı 5 ağacından biri Türkiye’de! Keşfetmek için tıklayın.

Tüm gezilecek yerleri ile Karabük’ü keşfettiğimiz yazımız için tıklayın.

Tüm Kastamonu’yu anlattığımız Kastamonu Gezi Rehberi ile keşif yapmak için rehberimizi okumanızı tavsiye ederiz. Tıklayın!

Buraya 1,5 saat mesafede bulunan Safranbolu’yu keşfetmek için tıklayın.

Kastamonu’ya yakın konumda bulunan Bolu’yu merak ediyorsanız, Bolu Gezi Rehberi yazımız buradan okumanızı tavsiye ederiz.

Sonbahar’da burası haricinde gezilmesi gereken yerleri anlattığımız dev listemiz için tıklayın.

Kışın gezilecek en güzel yerleri listelediğimiz dev rehberimiz Kışın Gezilecek Yerler için tıklayın.