Kastamonu Gezilecek Yerler

Kastamonu Gezilecek Yerler makalemizde doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleri ile Kastamonu’yu baştan aşağı keşfe çıkacağız. Ormanları, kanyonları, tarihi konakları, dereleri ve tertemiz havası ile Kastamonu mükemmel bir gezi rotası.

Gitmeden Önce Hazırlıklarımızı Yapalım

Kastamonu, Küre Dağları’na sırtını dayamış ormanlar ve dağlar arasında bir yer olduğu için ortalama yağış miktarı yüksek bir şehir. Bu nedenle yola çıkmadan önce kalacağınız günlerin hava durumuna mutlaka bakmanızı öneririz.

Doğa yürüyüşü yapmaya müsait çok sayıda yer olduğu için buna uygun ayakkabıları yanınıza almanızda fayda var. Özellikle ıslak zeminle de karşılaşma ihtimaliniz yüksek olduğundan ıslak zeminde yere tutunma oranı yüksek bir ayakkabı ideal seçim olacaktır.

Kastamonu, yüksek gezi alanlarına sahip bir şehir. Örneğin Valla Kanyonu Seyir Terası’na çıktığınızda keşke yanımda kalın bir kıyafet olsaydı dememek için dikkatli giyinmekte fayda var.

Yer yer cep telefonlarının çekmediği bölgeler olabiliyor. Size ulaşamadığında panik yapacak yakınlarınıza bunu önceden haber vermenizi öneririz.

Yemekler pek lezzetli olduğundan gitmeden 1-2 gün önce dengeyi korumak adına az yemenizi öneririz.

Bol bol manzara karşınıza çıkacağı için yanınızda mutlaka fotoğraf makinesi bulunsun.

Kastamonu Nerede?

Kastamonu, Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz kısmında yer alıyor. Şehir merkezinin yüksekliği 774 metre. Bu nedenle yukarıda giyim ve hava durumuna dikkat etmenizi söylemek istedik. Her 200 metre yükseğe çıkıldıkça hava sıcaklığının 1 derece düştüğünü hatırlatmakta fayda var.

Ankara – Kastamonu arası 239 kilometre ve yaklaşık 3 saat sürüyor.

İstanbul – Kastamonu arası 512 kilometre ve yaklaşık 5 saat 45 dakika sürüyor.

Kastamonu’da Gezilecek Yerler

Öncelikle Kastamonu’ya gittik ama nasıl bir gezi planı yapmalıyız sorusunu cevaplamak gerekiyor. Çünkü sadece güzel yerleri sıralayınca vakti iyi kullanmak için plan da yapmak gerekli. Çünkü aksi halde daha az yer görme ihtimali doğuyor.

Küre Dağları’nda sonbahar.

Kastamonu’ya gittiğinizde kalacağınız güne göre hesap yapmakta fayda var. Bölgeye yakın olan ve birçok yerden girişi olan Küre Dağları Milli Parkı’nda nereye gitmek istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Çünkü tamamını kısıtlı zamanda gezmek pek olası değil. Bu nedenle Küre Dağları’nda yer alan gezilmesi gereken kanyonlar ve mağaraların listesini alıp, aradaki mesafeleri iyi hesaplamanız gerekiyor çünkü birbirinden uzak konumda birçoğu.

Ayrıca konaklama yapacaksanız gezeceğiniz yerlere daha yakın konumda olanları seçmek mantıklı. Ya da orta noktalarda yer alan bir yerde kalmayı da tercih edebilirsiniz.

Kastamonu Merkezde Gezilecek Yerler

Kastamonu Kalesi

Kastamonu’yu 12. yüzyılda inşa edilen bu kale üzerinden seyretmek ve kalenin kendisi gezmek adına çıkmanızı tavsiye ederiz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Ev Kaya Mezarları

Kastamonu merkezdeki Ev Kaya Mezarları enteresan bir şekilde ufacık bir tabela yönlendirmesine sahip. Bu kadar güzel ve önemli bir tarihi alanın daha iyi tanıtılması gerekir bizce. Bu alan MÖ 7. Yüzyılın başlarında Pafyagonlalılar tarafından kutsal açık hava tapınım alanı olarak inşa edilmiş. 8 adet kaya mezarı bulunan bölgede, bunların 3 adeti anıtsal kaya mezarı şeklinde.

Google Maps konumu için tıklayın.

Şapka Müzesi

Neredeyse bütün ünlü kişilerin şapkalarının bulunduğu Türkiye’de bir benzeri daha olmayan bir müze. Gezmek yarım saat sürüyor. Tavisye ederiz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Kastamonu Saat Kulesi

Kastamonu şehir merkezine yukarıdan bakmak ve fotoğraf çekmek için ideal bir yer. Buraya kadar gelmişken uğrayın deriz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Kastamonu Arkeoloji Müzesi

Ufak bir müze olan arkeoloji müzesine giriş ücretsiz. Özellikle kaya mezarlarından çıkanları görmek için gitmenizi öneririz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Kastamonu’da Gezilecek Kanyonlar

Kastamonu Gezilecek Yerler yazımızın bizce en görülesi yerlerinin olduğu kısma geldik.

Horma Kanyonu

Pınarbaşı tarafında yer alan Horma Kanyonu, diğer kanyonlar daha popüler olmasına rağmen bizce asıl görülmesi gereken yer.

Horma Kanyonu yürüyüş parkuru heyecan verici ve mükemmel bir manzaraya sahip.

Kanyon boyunca aşağıdan akan suyu takip eden, derin bir kanyonu yürüyerek geçme heyecanı yaşatan bir yürüyüş yolu var. Yürüyüş yolu dediğimize de bakmayın, yürüyüş yolu yerine heyecan ve manzara yolu desek daha doğru olur. Çünkü kayalara sabitlenerek yapılan yürüyüş yolunda bazen burası sağlamdır deyip nabzımızın yükseldiği yerler olmadı değil. Sonuçta o yoldan yürüyüp sonunda Ilıca Şelalesi’ne varmak muhteşem bir deneyimdi. Bizce Türkiye’de gezmek için en iyi kanyon burası.

Yürüyüş yaklaşık 3 kilometre sürüyor. 1 – 1,5 saat arasında tamamlayabilirsiniz. Her 500 metrede bir ne kadar yol geldiğinizi gösterir tabelalar var. Ayrıca parkur zor da değil, bizce herkes yürür rahatlıkla.

Burada bir taktik vermek istiyoruz. Buraya kadar yürüdünüz. Bir de bunun dönüşü var değil mi? O dönüşü yürümek istemiyorsanız, Ilıca Şelalesi’nden 450 metre kadar patika yoldan devam edip Ilıca Köyü’ne geçip, oradan taksi ile Horma Kanyonu’nun başlangıç kısmına dönmeniz mümkün. Ayrıca taksiye binmeden önce köydeki gözlemelerden de bizce deneyin, teşekkürü sonra alırız. Taksiler 60 TL talep ediyor bu dönüş için. Kalabalıksanız çok pahalı değil bizce.

Horma Kanyonu 2021 giriş ücreti tam 7 TL, öğrenci 4 TL. 18 yaşından küçüklere ve 65 yaşından büyüklere ise ücretsiz.

Horma Kanyonu’nu detaylı anlattığımız rehberimiz için tıklayın.

Valla Kanyonu Seyir Terası

Dünya’nın en derin ikinci kanyonuna hoş geldiniz. Öncelikle buraya ulaşmak Horma Kanyonu kadar kolay değil. Yolun son 13 kilometresi biraz bozuk. Ulaştıktan sonra ise seyir terasına çıkmak için orman içinden 1150 metre süren bir yolculuk yapmanız gerekiyor. 1150 metre düz değil, tırmanış yapıyorsunuz aslında. Seyir terası ise yaklaşık 150 metre yüksekliği olan bir kayanın üzerinde.

Seyir terasına çıkarken rüzgar ihtimaline karşılık iyi giyinmenizi öneririz. Çıkarken kalabalık olduğunda hafif sallantılar oluyor, heyecan dozu yüksek bir yer bu nedenle. Ayrıca terasın yanında 2012 yılında Valla Kanyonu’nda hayatını kaybeden ve bulunamayan dağcı Anıl Bakar anısına yapılmış bir eser de var.

Valla Kanyonu

1150 metrelik yürüyüş yolunda karşınıza ormandaki hayvanlardan çıkma ihtimali de var tabii. Kalabalık olunca problem yaratan bir durum olmuyor haliyle. Yalnız burada bir uyarı yapalım, 1150 metrelik yürüyüş yolu kondisyonu iyi olmayanlar ve yaşlılar için bizce uygun değil. Ayrıca eğer yağmurlu bir havada gidecekseniz yolun çoğunlukla çamur içinde olacağını da unutmayın lütfen. Macera yaşamak adına hazırlıklı olmak lazım malum…

Valla Kanyonu’nu detaylı anlattığımız rehberimiz için tıklayın.

Uygun Fiyata Otel Bulun

En güzel otellerden harika fiyatlarla rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Çatak Kanyonu

Kastamonu Gezilecek Yerler makalemizin yine güzel manzaralı bir yerine daha geldik.

Çatak Kanyonu cam teras.

Çatak Kanyonu, Azdavay’da. 2019 yılında cam seyir terası yapılması ile birlikte giderek bir cazibe noktası haline gelmeye başladı. Zaten şunu da belirtelim, Azdavay’a giderken yol manzarası o kadar güzel ki, bu kanyonlara gelene kadar manzaraya doyuyorsunuz aslında. Ancak bir dakika… Doydunuz ancak sıra tatlıya geldi değil mi? Tatlı da işte bu kanyonların manzaraları…

Çatak Kanyonu girişinden itibaren orman içinden 800 metre kadar yürüyüp cam terasa varıyorsunuz. Hele ki sonbahar mevsiminde burada olacak kadar şanslı iseniz manzara tek kelimeyle büyüleyici!

Google Maps konumu için tıklayın.

Kastamonu’da Gezilecek Şelaleler

Ilıca Şelalesi

Pınarbaşı’nda yer alan Ilıca Köyü sınırları içerisinde kalıyor. Buraya iki farklı şekilde gelebilirsiniz. İlki üstte yazdığımız Horma Kanyonu içerisindeki kanyon boyunca devam eden yürüyüş yolu, ikincisi ise araçla direkt Ilıca Köyü’ne gidip 450 metre patika yoldan yürüyerek gidilen yol.

Ilıca Şelalesi

Horma Kanyonu yürüyüş yolunu kullanarak gitmek manzara ve daha fazla yer görme bakımından avantajlı. Ancak 1,5 saat yürümek zor gelecek ise araçla Ilıca Köyü’ne gidip oradan Ilıca Şelalesi’ne geçebilirsiniz.

Şelalenin ve döküldüğü alttaki gölün manzarası ve genel çevre ortamı tam bir doğa harikası. Göle girmek de yasak. Ancak gittiğinizde girenler olduğnuu göreceksiniz. Yine de yasak olduğu aklınızda bulunsun.

Google Maps konumu için tıklayın.

Evken Şelalesi

Sizi Cide’de gizli kalmış tam bir saklı cennet ile tanıştırmak istiyoruz. Herhangi bir tabelası olmayan bu şelalenin yerini aşağıda haritada işaretledik. Yol kenarında aracınızı park edip, patika orman yolundan 15 dakika yürüyüş ile bu ufak şelale ve altındaki göle ulaşabilirsiniz. Gökçeler köyüne ulaşmadan hemen önce ayrılan patika yoldan 1 kilometre civarı orman yolundan yürümeniz gerekiyor. Bu yolun da doğa yürüyüşünü sevenler için bulunmaz nimet olduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz.

Burası sessiz, sakin ve keyifli bir nokta. Herhangi bir insanla karşılaşma olasılığınız ise oldukça düşük. Kafa dinlemek adına eşsiz yerlerden.

Google Maps konumu için tıklayın.

Kastamonu’da Neler Yenir?

Kastamonu Gezilecek Yerler yaşamsın yemek yemek bölümüne geldi sıra.

Merkez Et Lokantası

Horma Kanyonu’na ya da Ilıca – Pınarbaşı Şelalesi’ne gidiyorsanız yol üzerinde bulunan esnaf lokantası formatındaki Merkez Et Lokantası’na uğramanızı öneririz. Bu bölgedeki en tercih edilesi yerlerden biri olarak notlarımızın arasına aldık. Fiyat / performans başarılı bir yer.

Google Maps konumu için tıklayın.

Cem Sultan Bedesteni

Kastamonu’nun merkezinde yer alıyor. Kastamonu’ya gelmişken buraya özgü farklı bir şeyler denemek istiyorsanız özellikle tavsiye ediyoruz. Peki neler yemek lazım? Bizce Cem Sultan çorbası ve banduma denenmesi gerekenler. Bunların üstüne tatlı olarak saray iksirini deneyebilrisiniz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Münire Sultan Sofrası

Burası’da Kastamonu merkezde yer alıyor. Yine Kastamonu’ya özgü değişik yemekler tatmak adına tavsiye ettiğimiz yerlerden birisi.

Yöresel kahvaltı ile güne başlayabilirsiniz. Kahvaltı zamanı geçmiş ise simit tiridi, ekşili pilav ve yaprak kebabı bizim deneyip beğendiklerimiz oldu. Kastamonu Gezilecek Yerler yazımızda gidilmesi gereken yer olarak not almışız.

Google Maps konumu için tıklayın.

Yeşil Daday Etli Ekmek

Kastamonu’ya kadar gelmişken etli ekmeği buradaki usule göre yapılmış hali ile tatmadan dönmek olmaz diyorsanız Kastamonu merkezdeki Yeşil aday’ı özellikle tavsiye ediyoruz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Tabakoğlu Pastırma ve Sucuk

Pastırma deyince akla Kayseri geliyor ancak Kastamonu’da a yapılan pastırma çok lezzetli. Zaten dikkat ettiyseniz burada yemek genelde kırmızı et üzerine. Size güzel bir karışım da tavsiye edelim hemen; İzmir tulumui Kastamonu pastırması ve yumurtayı üstüne kırın. Lezzetli bir yemek olacağını garanti ediyoruz!

Pastırma’nın kilosu 170 TL. El ile o kadar hızlı ve ince kesim yapıyorlar ki, kesim sırasında çalışanları özellikle takip edin deriz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Etrafta Gezilecek Diğer Yerler

Suğla Yaylası

Azdavay’da bulunan Suğla Yaylası, hem yayla keyfi yapmak hem de kamp yapmak için çok ideal bir yer. Ayrıca her sene Temmuz ayının üçüncü haftasında Azdavay Motosiklet ve Doğa Sporları Festivali yapılıyor. Bu tarihlere Kastamonu gezinizi denk getirirseniz ve motor sporlarına ilginiz varsa bu heyecanı yaşamanızı tavsiye ederiz.

Google Maps konumu için tıklayın.

750 Yaşındaki Anıt Ağaç

Azdavay, Hoca Köy’de yer alan 750 yaşındaki anıt çam ağacını eğer yolunuz buralara düşerse gelmişken görün ve fotoğraf çekin deriz. Çok görkemli işin açıkçası.

Google Maps konumu için tıklayın.

Altında piknik masaları da bulunuyor.

Tüm gezilecek yerlerini keşfettiğimiz Karabük keşif rehberimiz için tıklayın.

Bolu’nun yaylaları, gölleri ve şelalelerini keşfettiğimiz rehberimiz için tıklayın.

Kastamonu’ya yakın konumda olan Amasra’yı anlattığımız Amasra Gezi Rehberi için tıklayın.

Kastamonu’ya yakın konumdaki Safranbolu’nun tüm gezilecek yerlerini anlattığımız yazımız için tıklayın.

Böylece Kastamonu Gezilecek Yerler yazımızın sonuna geldik. Muhteşem doğası ile Kastamonu’yu keşfetmek için artık hazırsınız!