Selçuk Gezilecek Yerler

Selçuk Gezilecek Yerler yazımızda Selçuk’ta ne güzellikler varmış diyeceğinize emin olduğumuz yerleri ve lezzet duraklarını size detayları ile anlatacağız. İzmir’de yaşayan bir çiftin gözünden Selçuk’u keşfetmeye hazırsanız başlayalım!

Gitmeden Önce Hazırlıklarımızı Yapalım

Selçuk yazın oldukça sıcak oluyor. Özellikle de antik kent gezisi yapacaksanız gölge az olduğu için mutlaka güneş kremi ve şapka kullanmanızı öneririz.

Bol bol yürüyerek gezilmesi gereken bir yer olduğundan en rahat ayakkabınız ile gelmenizde fayda var.

Ve tabii ki fotoğraf çekmek için karşınıza bir sürü fırsat çıkacağından dolayı fotoğraf makinenizi yanınıza almanızı kesinlikle öneriyoruz.

Selçuk’a Nasıl Gidilir?

İzmir – Selçuk arası 79 kilometre ve araba ile 50 dakika sürüyor eğer otobanı kullanırsanız.

Araba ile Ulaşım

Arabanız ile gelecekseniz İzmir – Aydın otobanından devam ederken Selçuk çıkışından çıkıp 15 dakika daha devam ederek ulaşabilirsiniz. Kuşadası ve daha güneyden gelecekler ise Kuşadası üzerinden Selçuk’a doğru takip ederek yine ulaşabilirler.

İzban ile Ulaşım

Selçuk’a İzban ile nasıl gidilir? İzmir’de Aliağa’dan Selçuk’a kadar çalışan banliyö trenlerinin adı İzban. İzban’a en kuzeyde Aliağa’dan ya da güneye doğru diğer duraklardan binerek Selçuk’ın merkezine kadar ulaşabilirsiniz.

İzban sefer saatleri için tıklayın.

Bisiklet ile Ulaşım

Selçuk’a bisiklet ile de gitmek hem keyifli, hem de kolay. Bisikletiniz ile İzban’a binip Selçuk’ta inebilirsiniz. Hem güzel bir macera olur, hem de gideceğiniz yerlere daha kolay ulaşırsınız. Ayrıca gezerken spor da yapmış olursunuz. Her bakımdan mantıklı bir gezi!

Selçuk’a Ne Zaman Gidilir?

Bir çoğunuz yaz tatilinde Selçuk ve etrafını muhtemelen gezecektir. Yazın tabii ki tatil zamanı olduğu için en yoğun zamanı. Ancak yazın gezerken güneş çarpması ihtimaline karşılık, güneşin en dik geldiği öğle saatlerinde dışarıda güneş altında gezmenin riskli olduğunu da unutmayın. Bu saatlerde kapalı yerleri gezerek günü geçirebilirsiniz. Örneğin Selçuk’un merkezindeki Efes Müzesi gibi.

Diğer mevsimlerde Selçuk’a gittiğinizde de gezilmesi gereken her yeri rahatlıkla gezebilirsiniz. Yollarda bir sorun olmuyor ve her yer ziyarete açık. Kışın sadece rüzgarlı havalarda açık alanlarda çok gezince baş ağrısı riski var.

Selçuk Kaç Günde Gezilir?

Selçuk’ta görülmesi gereken tüm yerleri gezmek istiyorum diyorsanız 2 gün ayırmanız gerekiyor.

Selçuk Gezilecek Yerler

Sırada bu yazımızın en önemli başlığı var. Selçuk’ta görmeniz gereken çok önemli ve Dünya’nın her yerinden turist çeken yerler var. Tarihi eserler, ibadet alanları, köyler ve müzeler ile Selçuk’u keşfedelim.

Önemli bir notumuz da şu: Aşağıdaki sırasıyla üç yer birbirine çok yakın olduğu için, aracınızı bunlardan herhangi birine gitmek için bir yere park edince, olduğu yerden hiç almadan diğer yerlere de yürüyerek devam etmeniz mantıklı olacaktır. Çünkü otopark bulmak zor oluyor bazen.

Efes Müzesi

Selçuk gezilecek yerler listemize Efes Antik Kenti yerine Efes Müzesi’ni koyduk. Bunun nedeni de Efes Antik Kenti’nden çıkartılan asıl önemli ve etkileyici tarihi eserlerin burada sergilenmesi. Gezmek yaklaşık 1 saat sürüyor. Müze kart geçerli. Selçuk’ta merkezden Efes’e sapınca 50 metre sonra sağda yer alıyor. Otopark da var ama ücretli. Ücret 15 TL.

Efes Müzesi’ndeki eseler “harika!”

Biz Efes Müzesi’ni gezerken buranın tanıtımının az yapıldığını düşündük çünkü Efes Antik Kenti’ne göre çok daha az insan vardı. Bu müzeyi gezmek büyüleyici bir deneyim, öncelikle bunu söyleyelim. Çıkartılan heykeller, eşyalar, bunların sunumu ve müze dizaynı çok etkileyiciydi. Efes Müzesi’ni gezmeden Efes Antik Kenti’ni gezmiş sayılmazsınız buna emin olun.

Bu eser tam 2,5 metre boyunda. Yanına yaklaşınca heyecan artıyor.

Bazı heykellerin büyüklüğü görünce şaşırma ile yapanlara saygı duyma arasında hislere sahip oluyorsunuz. Geçmişte yaşamış nice yetenekli ustaya buradan selam olsun…

Google Maps konumu için tıklayın.

Selçuk Kalesi

Selçuk’u tepeden seyretmek ve kalenin güzel mimarisi keşfetmek için görmeniz gereken yerlerinden bir tanesi. Kalenin içine son giriş saati 17. Müze kart geçerli. Müze kart yoksa ücret 25 TL.

Selçuk’a tepeden bakmak…

Selçuk Kalesi, Selçuk ve Osmanlı dönemine ait bir kale. Kale, Türklern eline geçtikten sonra Ayasuluk ismini alır ve bir süre Aydınoğulları Beyliği’nin elinde kalmış ve beyliğe başkentlik yapmış bölgededir.

Google Maps konumu için tıklayın.

Aziz Yohannes Bazilikası

İsa Peygamber’in 12 havarisinden biri ve St. John olarak bilinen Aziz Yohanna’nın mezarının bulunduğu yer burası. Aziz Yohanna önemli bir kişi. İncil’i yazılı hale getirenlerden biri ve Roma İmparatorluğu’nun baskılarından dolayı Hz. Meryem’i bu topraklara kadar getiren kişi olarak bilinmekte.

Keşke yıkılmamış halini görebilseydik.

Selçuk Kalesi’nin hemen yanında bulunan bu muhteşem tarih, keşfedilmesi gereken önemli yerlerden biri ve Selçuk gezinize değer katacak bir bölge. Bina, yapısı itibariyle Manisa’da yer alan Sardes Antik Kenti’ni hatırlattı bize. Girişte müze kart geçerli. Müze kart yoksa giriş ücreti 25 TL.

Google Maps konumu için tıklayın.

Artemis Tapınağı

Artık sadece yıkıntıları kalmış durumda olan Artemis Tapınağı yine de görmeye değer bir tarihi yapı. Eski görkemli haline dair çizimlerinin de gösterildiği bölgede, binanın yıkılmadan önceki halini de görebiliyorsunuz. Zaten ayakta kalmış sütunu görünce zamanında ne kadar büyük bir yapı olduğu daha net anlaşılıyor. Selçuk gezinizden 20 dakika kadar ayırıp görmenizi öneririz. Üstteki ilk üç yere araba ile 2 dakika mesafede.

Strabon’a göre tarih boyunca 7 defa yıkılıp yeniden inşa edilen bir yer burası. Antik dönemin en büyük mermer yapılarından biri olan Artemis Tapınağı’nın bugün gördüğümüz kalıntıları Helenistik Dönem’den kalma.

Google Maps konumu için tıklayın.

Yedi Uyuyanlar Mağarası

Üzülerek söylemek istiyoruz ki yıkılma tehlikesi nedeniyle ziyarete kapalı. Burayı yıllardır her sene ziyaret ederiz ve şimdiye kadar ziyarete açılması için bir çalışma maalesef göremedik.

Asıl görülmesi gereken yerler ziyarete kapalı. Buradaki yerleşim Kapadokya ve Ihlara Vadisi civarında yer alan yer altı şehirlerindekilere oldukça benziyor.

Bir gün ziyarete açılır diye umuyoruz.

Yedi Uyuyanlar Mağarası, hem İslam dininde, hem de Hristiyanlıkta zikredilen yedi gencin uyuduğu mağaradır. MS 250 yılında İmparator Decius zamanında yaşayan yedi genç, imparatorun tanrılaştırıldığı tapınağa kurban sunmayı reddeder ve ölüm tehdidi alınca bu mağaraya sığınırlar. İmparator da bu yedi gencin uyuduğu mağaranın girişine duvar örülmesini emreder. Bu gençler bir gün uyanır ve yiyecek almak için her şeyden habersiz kente giderler. Ancak kentte kullanılan paraları görünce bir süre sonra anlarlar ki tam 200 yıl boyunca uyumuşlardır. Aynı zamanda Hristiyanlık tüm Roma İmparatorluğu’na yayılmıştır artık. Gençler mağaraya dönerler ve bir daha hiç uyanmazlar…

Google Maps konumu için tıklayın.

Efes Antik Kenti

Selçuk gezilecek yerler yazımızın sadece Türkiye’de değil, dünya çapında meşhur yerine geldi sıra.

Efes Antik Kenti’nin iki girişi var. Ana giriş kısmının otoparkı var ve çok büyük. Diğer kısım ise ana girişten gelenlerin alındığı biraz da turların çıkış noktası gibi bir yer aslında. Bu nedenle kendiniz gezecekseniz ana girişe aracınızı bırakabilirsiniz.

Mozaiklerdeki detayların güzelliği…

Girişte müze kart geçerli. Müze kart yok ise giriş ücreti 55 TL. Eğer müze kartınız yoksa ve yazın geldiyseniz 15 dakika kadar kart çıkartmak için bekleme ihtimaliniz olduğunu da belirtelim. Ayrıca içeri girdikten sonra yamaç evlerinin ve mozaiklerin bulunduğu bölüme girmek için ekstra ücret ödemeniz gerekiyor ve müze kart geçerli değil.

Eski bir kütüphane binası ve sanat.

Efes Antik Kenti’nin hep fotoğraflarda gördüğünüz kütüphane binasına geldiğinizde ise durup bir hayranlık duyma hislerine kapılmamanız elde değil.

Efes Antik Kenti’ni gezmek için en az 2 saat ayırmanız gerektiğini de ekleyelim.

Google Maps konumu için tıklayın.

Meryem Ana Evi

Selçuk gezilecek yerler yazımızın en önemli yerlerinden birine geldik.

Meryem Ana Evi, İsa Peygamberin ölümünden sonra St.John’un Meryem Anayı Efes’e getirdiği ve son günlerini geçirdiği tarihi yapı ve çevresinden oluşuyor. Nedendir bilinmez, mekana yaklaşırken giderek artan bir mistik havası var. Gezerken kılık kıyafete ve sessizliğe dikkat etmeniz gerekiyor. Zira burası aynı zamanda Hristiyanlar için bir haç yeridir.

Giriş ücreti 17,5 TL. Müze kart geçerli değil. Ayrıca otoparkın ücreti ise 15 TL. Yemyeşil çam ormanları arasındaki Bülbül Dağı’nın tepesinde burası. Selçuk merkezden 7 kilometre mesafede ve son 3 kilometresi tırmanarak devam ediyor. Müslümanlarca da kutsal sayılan bu evde Papa VI.Paul’un 1967 deki ziyaretinden sonra her yıl Ağustos ayının 15. gününde ayinler düzenlenmekte ve bu ayinler büyük ilgi görmekte. Denk gelirseniz kalabalığı görünce şaşırmayın.

Ana yoldan çıkıp tırmanmaya başladığınızda yolun sağında Meryem Ana heykelini göreceksiniz. Orada bir fotoğraf molası vermeyi unutmayın.

Google Maps konumu için tıklayın.

Şirince Köyü

İzmir’in en güzel köylerinden biri olan Şirince’ye tam olarak gezip, oranın ruhunu hissetmek için 1 gün kalmanızı öneririz. Özellikle şarap ile ilgiliyseniz ve köy hayatı ilginizi çekiyor ise bu daha da ciddi bir tavsiye haline geliyor.

Şirince yazın özellikle hafta sonu günlerinde her zaman kalabalık. Bu kalabalığın akşam geceye doğru çekilmesi ile sokakları keşfe çıkmak çok başka bir deneyim haline geliyor. Eğer günübirlik gidecekseniz de, yukarıda saydığımız yerlerin tamamına aynı gün gitmeye fırsatınız kalmayacak. Bu nedenle bir seçim yapmanız gerekiyor.

Şirince’de eğer alkollü içecekleri tüketmiyorsanız, nefis Türk kahveleri yapan yerler olduğunu da ekleyelim. Ayrıca Nesin Matematik Köyü de burada. Burayı görmeden Şirince’den dönmemelisiniz. Son olarak gelmişken heyecan yaşayalım diyorsanız zipline da sizi bekliyor. Belki 40 saniye sürüyor ancak o 40 saniyenin başındaki hafif korku ile, başladıktan sonraki ilk 10 saniyede ben ne hal ettim buna bindim hissi ve son 30 saniyede “ver coşkuyu!” kafasına girmek eğlenceliydi…

Bozulmamış otantik ortamı, daracık taş sokakları ve lezzetli yemekleri ile Şirince’yi pas geçmemenizi öneririz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Sestilio Pollio’s Bridge

Selçuk’un biraz dışına çıkıyoruz bu noktadan itibaren. Selçuk’tan Ortaklar tarafına giderken yol üzerinde bulunan ve pek az kişinin bildiği güzel bir köprü burası. Keşfetmek ve fotoğraf çekmek için son derece ideal. Yolunuz bu tarafa düşerse yanına kadar yürümeyi ihmal etmeyin. Böyle köprülerden artık çok az kaldı.

Google Maps konumu için tıklayın.

Fotoğraf için tavsiye ederiz.

Çamlık Buharlı Lokomotifler Açık Hava Müzesi

Selçuk’tan 20 dakika daha Ortaklar yönüne doğru devam ettiğinizde Türkiye’de eşine zor rastlanır bir müzeye varacaksınız! Onlarca lokomotifin sergilendiği bu müzedeki lokomotiflerin içini ve dışını gezerken tarihte yolculuk yapmaya hazır olun.

1910’dan 1970’e kadar TCDD’de hizmet vermiş onlarca lokomotifin sergilendiği müzede, aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün tren ile seyahatlerinde çektirdiği fotoğrafların sergilendiği bir bölüm de yer alıyor.

Özellikle çocuklu ailelere tavsiye ederiz.

Özel bir işletme tarafından işletilen mekanda giriş ücreti 15 TL. Restoranı kullanırsanız gezmek ücretsiz.

Türkiye’de eşine az rastlanır bir müze olduğu için Selçuk’a gelmişken eğer vaktiniz kalırsa burayı da görmelisiniz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Selçuk ve Yeme İçme

Selçuk gezilecek yerler yazımızın konusu her ne kadar yemek olmasa da, size bu bölgenin biraz dışında çok sevdiğimiz birkaç lezzet noktasından bahsedeceğiz.

Yedi Bilgeler Bağ Evi

Hemen üstte anlattığımız lokomotif müzesinden 5 dakika ileride bulunan bu bağ evi, mimarisi, şarapları, butik otel bölümü ile görmeniz gereken bir yer. Ayrıca nefis şaraplarının yanında yemekleri pek lezzetli. Fiyat olarak ortalama üzerinde yer alıyor ancak bütçeniz uygun ise tavsiye ederiz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Salkım Burgaz

Yedi Bilgeler’den de 5-10 dakika kadar devam ettiğinizde Gökçealan’a ulaşıyorsunuz ve burada nefis bir kahvaltı mekanı var. Köy ürünleri ile serpme kahvaltı veren Salkım Burgaz, bu çevredeki en iyi yerlerden biri. Ürünlerinin tamamı kendi yaptığı lezzetler. Biz özellikçe reçeller ile cevizli ekmeğe ayrıca bayıldık! Eğer biz günün her saati kahvaltı yaparız derseniz uğrayın deriz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Kalyon Çöp Şiş

Biz et yemek istiyoruz. 10-15 dakika fazla yol gideriz. Ancak gittiğimize değsin, fiyat / kalite oranı yüksek olsun, servisi de hızlı isteriz çünkü çok açız diyorsanız Ortaklar’da yer alan Kalyon Çöp Şiş’e kadar yolunuzu uzatmaya değer. 1 porsiyonda 20 adet çöp şiş var. Yanında gelenlerle hem gözünüzü, hem de midenizi fazlasıyla doyuruyor. Kişi başı fiyat 50 TL.

Google Maps konumu için tıklayın.

Selçuk Otelleri

Selçuk’ta otel, butik otel ve ev seçenekleri var. Buradaki tüm görülmesi gereken yerleri görebilmek adına en az 1 gece kalmanızı öneririz.

En iyi otellerden uygun fiyatlarla rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Bunlar da İlgini Çekebilir

İzmir Köyleri

İzmir’de hayalet köylerden, deniz kenarındakilere, kuklaları ile meşhur olandan nefis kahvaltıları olanlara kadar onlarca güzel köy var.

İzmir Köyleri Gezi Rehberi için tıklayın.

Kuşadası

Selçuk’a 20 dakika mesafede bulunan Kuşadası’nda gezilmesi gereken yerleri, plajları ve kamp yerlerini anlattık yazımızda.

Kuşadası Gezilecek Yerler yazımız için tıklayın.

Dilek Yarımadası Milli Parkı

Kuşadası’nın en güzel koylarına sahip yeri olan Dilek Yarımadası Milli Parkı’ndaki en iyi 5 koyu, yürüyüş yollarını ve kamp durumlarını anlattık.

Dilek Yarımadası Milli Parkı gezi rehberimiz için tıklayın.

Böylece Selçuk Gezilecek Yerler yazımızın sonuna geldik. Bu güzel yeri en kısa sürede gezmeniz dileğiyle.