Alanya Gezilecek Yerler

Alanya Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin en güzel tatil yerlerinden biri olan Alanya’ya dair görülmesi gereken tüm yerleri detayları ile inceleyeceğiz. Sadece Alanya merkezde gezilecek yerler değil, aynı zamanda Alanya çevresindeki diğer gezilebilecek yerler de listemizde yer alacak. Deniz, kum, güneş için hazırsanız başlayalım!

Gitmeden Önce Hazırlıklarımızı Yapalım

Antalya’nın yazın ne kadar sıcak ve nemli olduğunu duymayan yoktur sanıyoruz. Gitmeden önce sadece güneş kremi ile yetinmeyin, şapka da bulundurmanız iyi fikir olacaktır.

Her turistik yerde olduğu gibi tatilde kullanılacak ürünler burada genelde daha pahalı oluyor. Alışverişinizi tatile bırakmayın.

Alanya’da görülmesi gereken önemli yerler sadece plajlar ile sınırlı kalmıyor, bu nedenle yanınızda yürüyüş için de spor ayakkabısı bulundurmanızda fayda var.

Kalacağınız otel ya da evi ne tür tatil yapmak istediğinize göre iyi belirlemenizi öneririz. Her şey dahil otel konsepti seviyorsanız, burada anlatacağımız bazı yerler size uzak gelebilir.

Deniz, kum, güneş ve harika renkler!

Alanya Kaç Günde Gezilir?

Alanya’ya gelmişken deniz tatili yapma ihtimaliniz de son derece yüksek olduğu için, muhtemelen vaktinizin çoğu denize geçecek. Bu nedenle görülmesi gereken yerlerin tamamını gezmek için denize gireceğiniz günler hariç, en az 2-3 gün daha ayırmanız gerekiyor. Çünkü Alanya’da yapılacak şeyler çok fazla!

Alanya Merkezde Gezilecek Yerler

Bu kısmı Alanya’nın merkezindeki gezilecek yerler ile kısıtlı tuttuk. Çünkü Alanya çok büyük bir ilçe ve haliyle etrafta dağınık biçimde çok sayıda yer var. Şimdi merkez ile başlayalım.

Alanya Kalesi

Alanya’ya gelenler için klasik gidilmesi gereken yerlerin başında geliyor aslında burası. Öncelikle şehre hakim olması ve tepeden bakma şansı vermesi en büyük avantajı. Aynı zamanda nefis deniz manzarası da ekstra olarak geliyor tabii.

Alanya Kalesi’ne tırmanmak gerçekten de yorucu olabiliyor. Özellikle yaz aylarında.

Alanya Kalesi’nin surlarının uzunluğu tam 6 kilometreyi buluyor. Ne kadar büyük olduğunu buradan da anlayabilirsiniz. Roma, Bizans, Selçuklu ve son olarak Osmanlı zamanında da aktif olarak kullanılmış. Kale içine ve etrafına yürüyüş yollarının yapılması ile daha rahat gezilebilir hale gelmiş durumda. Yolun sonundaki manzarayı görmek için tüm yolu yürümenizi tavsiye ederiz.

Otopark ücreti 5 TL, giriş ücreti ise kişi başı 30 TL. Ayrıca teleferik ile de çıkabilirsiniz ancak kişi başı ücret 28 TL bu hizmet için.

Google Maps konumu için tıklayın.

Kızılkule

Açıkçası Alanya Kalesi kadar meşhur olmasa da, bizce gezmesi oradan daha keyifli bir yer. Kale sınırlarının hemen yanında kalıyor zaten konum olarak. Bu nedenle aynı gün gezebilirsiniz.

Manzaranın güzelliği.

Giriş ücreti 10 TL ancak müze kart geçerli. Otopark ise burası için de 5 TL. Zamanında tersaneyi korumak için yapılmış olan bu kulenin alt kısmından denize girmeniz mümkün. Ayrıca denizi kumsal ve taşlık karışık ancak çok sığ ve tertemiz!

Google Maps konumu için tıklayın.

Damlataş Mağarası

Alanya merkezde yer alan Damlataş Mağarası, artık Alanya için simge yerlerden biri haline gelmiş. Her ne kadar astım hastaları için iyi geldiği söylense de bu bilgiyi teyit edemedik.

Damlataş, ufak ama gezmesi eğlenceli bir mağara.

Mağarayı gezmek çok vaktinizi almayacak. İlk bölümünü biz 5 dakikada gezdik desek anlaşılır sanırım. Tabii özellikle sarkıt ve dikitlere ilginiz var ise bu süre uzayacaktır çünkü görüntü çok enteresan ve güzel!

Giriş ücreti 10 TL. Ve yine otopark ücreti ise 5 TL.

Google Maps konumu için tıklayın.

Alanya Arkeoloji Müzesi

İlçe merkezindeki önemli noktalardan biri kesinlikle burası. Ufak bir müze ancak içerdiği eserler ile sunum o kadar başarılı ki, gittiğinize pişman olmayacağınıza garanti veriyoruz. Müze kart geçerli. Yoksa giriş 60 TL.

Tarihe meraklı kişilerin özellikle görmesi gereken bir yer.

Damlataş Mağarası ile Alanya Kalesi’ne son derece yakın konumda bulunuyor. Gezinizin aynı gününe denk getirebilirsiniz. Müzede oldukça enteresan şeyler var. Örneğin neolitik çağda yapılmış bir okun ucu nasıl yapılmış olabilir? Gidip keşfedin deriz. Herakles heykeli ve mozaikler de müzenin en ilgi çekici eserleri arasında.

Google Maps konumu için tıklayın.

Atatürk Evi Müzesi

Atatürk’ün de bir zamanlar konakladığı, eski bir konak tarzı bina burası. Evin kendisi, kullanılan eşyalar, fotoğraflar ile tarihte yolculuk yapmanızı sağlıyor. Aynı zamanda burası bir kent müzesi niteliği de taşıyor. Girişin ücretsiz olduğunu eklemek gerekiyor. Alanya’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. Bu vesile ile ulu önderimizi saygı ve minnet ile anıyoruz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Kent müzesi olarak da oldukça başarılı.

Alanya Deniz Feneri

Alanya Gezilecek Yerler listemizdeki bize en romantik gelen yer burası oldu (herkesin romantizm anlayışı farklı tabii). Alanya’da gün batımında keyifli bir yürüyüş ya da sabah güneş doğarken spor amaçlı kullanılabilecek bir yer burası. Aynı zamanda deniz fenerleri bize hep keşfedilmesi gereken bir yer ve romantik bir alan gibi gelmiştir. İnsanı uzaklara götüren bir havası var. Alanya yat limanı içindeki bu yürüyüş rotası deniz fenerine gidip manzarayı seyretmenizi tavsiye ederiz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Deniz fenerlerini seviyoruz…

Alanya Merkez Dışındaki Gezilecek Yerler

Bu bölümde merkezden biraz uzakta kalan ancak yine de Alanya sınırları içindeki gezilecek yerleri keşfedeceğiz. Mağaralar, şelaleler, antik kentleri ile Alanya Gezilecek Yerler yazımızda keşfetmeye devam edelim.

Dim Mağarası

Alanya’da nereyi görmeden dönmeyelim diye soracak olursanız, cevabımız Dim Mağarası olacaktır. Otopark ücreti 3 TL, giriş ücreti ise 12,5 TL.

Dim Mağarası, Alanya’da mutlaka görmeniz gereken bir yer.

Bu mağara Türkiye’nin ziyarete açık ikinci büyük mağarası. İçerisi sarkıt, dikit ve travertenlerden oluşuyor. Bununla birlikte mağaranın sonunda girişten 17 metre daha derinde bir göl de var. Çoğu mağara gibi içerisi nemli ve biraz basık bir havaya sahip. Ancak mağaraları dışarıya göre farklı kılan özelliklerinden biri de bu zaten. Hal böyle olunca, içerisinin böyle bir havaya sahip olduğunu bilip gitmekte fayda var.

Google Maps konumu için tıklayın.

Syedra Antik Kenti

Girişi enteresan bir şekilde ücretiz olan bu antik kente ulaşmak için Alanya merkezden 22 kilometre yol gitmeniz gerekiyor. Tarih sevenler için bu mesafe hiçbir şey değilse de, pek ilgisi olmayanlara burayı görmelerini öneriyoruz. Henüz kazılacak onlarca alan olmasına rağmen, görülebilecek eserler çok dikkat çekici.

Hem kendisi, hem de manzarası güzel!

Syedra Antik Kenti’ni gezerken özellikle manzarası ve bulunduğu orman içi konum bize çok keyifli geldi. Her antik kenti gezerken kim bilir burada ne hayatlar yaşanmış diye düşünmeden edemiyor insan. Milattan önce 3. yüzyılda kurulan şehrin tarihinin, milattan önce 7. yüzyıla kadar uzandığı biliniyor.

Google Maps konumu için tıklayın.

Iotape Antik Kenti

Su kemeleri, tarihi dokusu ve bulunduğu konum itibariyle görülmesi gereken yerlerden biri. Buranın enteresan noktalarından biri ise bulunduğu koyun denize girmek için mükemmel olması ve koyda bulunan mağara. Korunması gereken bir alan olduğu için de kamp yapılmaya izin verilmiyor. Kamp içi antik kent dışındaki yerleri tercih etmelisiniz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Keşke restorasyonu yapılsa dediğimiz yerlerden oldu.

Sapadere Kanyonu

Antalya’da en güzel kanyonlardan birisi desek yanlış olmaz. Tam bir doğal güzellik ve huzur verici bir mekan. Kanyon boyunca birkaç tane doğal havuz bölümü bulunuyor. Özellikle insansız yakalarsanız tam bir kartpostal!

Alanya’da keyifli bir doğa gezisi için tavsiye ediyoruz.

Giriş ücreti 10 TL. Ulaşımda ise sıkıntı bulunmuyor. Yolun iyi durumda. Yaklaşık 800 metre boyunca kanyonun derinliklerine doğru yürüyorsunuz. Yürüdükçe irili ufaklı şelaleler sizi bekliyor. Özellikle yaz aylarında serinlemek için Alanya’daki en ideal yerlerden biri bizce burası. Ancak yazın su debisinin diğer mevsimlere göre düşük kaldığını da ekleyelim.

Not: Buraya gelecekseniz aşağıdaki Cüceler Mağarası’nı da gezmenizi öneririz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Cüceler Mağarası

Buraya Sapadere Kanyonu’na gitmişken uğramanızı tavsiye ediyoruz çünkü çok yakınlar. Ayrıca ufak bir yer olduğu için gezmesi yaklaşık 20 dakika sürüyor. Bu 20 dakikanın her saniyesinin dolu olduğunu da söylemek gerekiyor. Sarkıt ve dikitler arasından tahta köprüleri kullanarak geziyorsunuz. Aydınlatmayı ayrı sevdik açıkçası. Son olarak giriş ücretinin 10 TL olduğunu da belirtelim.

Google Maps konumu için tıklayın.

Herkül Köprüsü

Alanya Gezilecek Yerler yazımızı okuyanların buraya dikkat etmesini rica ediyoruz. Çünkü burası özellikle fotoğraf ve doğa ile ilgilenenler için mükemmel bir yer!

Ortam sanki Karadeniz değil mi? Tabii ki bitki örtüsü farklı ama hafif benzerlik de yok değil…

Doğa yürüyüşü, piknik, fotoğraf ve sessiz sakin bir ortamda doyasıya keyif yapmak adına burayı listenize kesinlikle almanızı tavsiye ediyoruz. Zaten köprünün güzelliğini görünce insanın aklına direkt Karadeniz’deki köprüler geliyor. Benzer manzara için keşfedin!

Google Maps konumu için tıklayın.

Laertes Antik Kenti

Toros Dağları üzerinde 850 metre rakımda bir antik kent düşünün. Deniz manzarası, dağ ve ormanlık bir bölge… Ve bu bölgede kentin bir limanı da var. Bu kadar yüksekte bir kentin limanı olması eskiden bu coğrafyanın son derece enteresan olduğunu gösteriyor. Yüzlerce yıl önce deniz nerelere kadar ulaşıyormuş varın siz düşünün!

Maalesef zaman içinde yağmalamalardan ötürü çoğu eser günümüze gelmemiş durumda. Bölgenin korsan faaliyet anlamında yoğun bir bölge olmasının etkisinin büyük olduğu söyleniyor. Ayrıca Apollon ve Zeus tapınaklarının kalıntılarının da görülmeye değer olduğunu düşünüyoruz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Dim Çayı

Alanya merkezine 23 kilometre mesafede bulunan Dim Çayı tam bir doğa harikası. Toroslardan başlayan yolculuğu tam 60 kilometre boyunca devam eden bu güzel çayın üzerinde çok sayıda kafe ve piknik yeri bulunuyor. Özellikle yaz mevsiminde Alanya’nın sıcağından kaçıp bir nebze serinlemek isteyenler için mükemmel kaçış noktası olduğunu düşünüyoruz.

Yazın bu serin sularda keyif yaptığınızı düşünün…

Serin çay suyunun etrafında su sesi eşliğinde yemek yemek, piknik yapmak son derece huzur verici. Ayrıca zorluk derece 1-2 olan rafting parkuru burası. Rafting için uzunluk 5,5 kilometre. Eğer aksiyonu seviyorsanız aklınızda bulunsun.

Google Maps konumu için tıklayın.

Konak Kervansaray Şarapsa Han

Alanya merkezden Antalya yönüne doğru giderken 15. kilometrede bulunuyor. Tarihi bir yapı adından anlaşılacağı gibi. Selçuklu Sultanı olan II. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1246 yılında tarihi ipek yolu üzerinde kervansaray olarak yaptırılmış bir bina burası.

Maalesef çok bakımlı diyemeyeceğimiz bir durumda bulunuyor. Daha güzel bir bakımı ve ilgiliyi hak ettiğini düşünüyoruz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Alanya Plajları

Alanya Gezilecek Yerler yazımızın en kritik başlıklarından biri hiç şüphesiz. Mükemmel plajlara ve denize sahip Alanya’ya geldiğinize fazlasıyla değecek emin olun!

Kleopatra Plajı

Alanya’nın en iyi plajlarından biri. Son derece uzun bir kumsala sahip. Arka tarafında oteller ve işletmeler bulunuyor. Ayrıca plaja giriş ücretsiz. Bununla birlikte şezlong ve şemsiye de kiralayabilirsiniz.

Kleopatra Plajı’nın henüz sakin saatleri.

Genelde kum olan plajlar çabuk derinleşmez ancak burası çabuk derinleşiyor. Bu nedenle çocuklu aileler bu konuda dikkat etmeliler. Ayrıca dalgalı olduğu günlerde de yetişkinler için eğlenceli olurken, çocuklar için aksiyon dozu fazla kaçabilir. Tabii bu özellikler sizi korkutmasın harika bir yer, harika bir deniz!

Google Maps konumu için tıklayın.

Damlataş Plajı

Alanya Kalesi’nin batı kıyısından denize girmek isterseniz işte orası Damlataş Plajı oluyor. İncecik kumlara sahip. Ancak denizin başladığı noktada taşlar var. Ve bu taşlık kısım kaygan olabiliyor. Bu konuya dikkat etmelisiniz. Kleopatra Plajı’nın hemen yanında bulunuyor burası.

Hafif bir koy havası da yok değil.

Burada da şemsiye ve şezlong kiralamanız mümkün. 2 şezlong için 40 TL fiyat talep ediliyor. Ancak tabii ki giriş ücretsiz olduğu için kendi şemsiyenizi de kullanabilirsiniz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Galip Dere Halk Plajı

Şezlong ve şemsiyenin ücretsiz olduğu bir plaj. Ancak gördüğümüz kadarıyla çok erken saatlerde doluyor bunlar. Bu nedenle en geç 9 civarı plajda olursanız kapma şansınız var.

Şehrin tam merkezinde bulunduğu için genelde kalabalık oluyor. Kalabalık demek de kirlilik ihtimali demek olduğu için beklentilerinizi çok yüksek tutmamanızı öneriyoruz. Çünkü gemilerin geçtiği yere de yakın olduğu için pek iç açıcı değil açıkçası.

Google Maps konumu için tıklayın.

İncekum Plajı

Alanya’daki bizce en iyi plaj burası. Harika bir kumsal, son derece sığ deniz, tertemiz çevre… Alanya’nın merkezine 30 kilometre mesafede bulunmakta. Burada en çok hoşumuza giden şey denizin son derece berrak olmasıydı. Dibini seyrederek balıklarla yüzmek pek eğlenceli!

Şarkı Ortaçgil’den geliyor: Denize Doğru.

Otopark imkanı mevcut ve fiyat 5 TL. Ayrıca plaja giriş ücretsiz ancak şezlong ve şemsiye kiralamak isterseniz, bunun da ücreti iki şezlong ve bir şemsiye için 40 TL. Plajda kafe, duş, giyinme kabini ve tuvalet var. Zaten bu bölge çok sayıda otel ve pansiyonu da barındırıyor.

Google Maps konumu için tıklayın.

İncekum Orman Kampı

Hazır yeri gelmişken buradan da size bahsetmek istiyoruz. Antalya kamp alanları ya da Alanya kamp alanları diye arattığınızda karşınıza çıkacak yerlerden birisi de burası. Denize sıfır konumu, ormanlık olması ve mekanın güzelliği ile harika bir kamp alanı burası. Aynı zamanda içinde bulundurduğu koy da tek kelimeyle “harika”!

Fotoğraf işletmeye aittir.

Kamp alanı bekar ve aile bölümü olarak ikiye ayrılmış durumda. Eğer kendi çadırınız varsa 1 gecelik fiyat 70 TL, çadırınız yoksa 110 TL. Bununla birlikte buzdolabı kullanacaksanız da fiyat 20 TL. Diğer tavsiyemiz ise minimum 10 metre boyunda priz uzatması götürmeniz olacak. Çünkü ulaşım için mesafeler biraz fazla.

Google Maps konumu için tıklayın.

Telefon: 0242 517 16 11

Oba Beach

Öncelikle burayı neden ekledik hemen onu açıklayalım. Alanya’da yazın deniz sıcaklığı neredeyse 28-29 dereceye varıyor yer yer. Bu nedenle de zaten dışarısı 40 derece olunca serinleme hissetmek zor oluyor. İşte burası yanından akan dere nedeniyle diğer plajlara göre daha soğuk bir suya sahip. Hal böyle olunca, serin deniz suyu sevenlerin imdadına bizce yetişiyor!

Deniz taşlık olunca renkler de mavi ve tonları haline bürünüyor haliyle…

Plaj derinlik olarak dar, kayalık yerleri var ve hemen derinleşiyor. Ancak sonuçta Alanya burası ve en merkezi yerler hariç deniz hep güzel. Bu nedenle biz de burayı listemize ekleyip tavsiye listemize aldık.

Google Maps konumu için tıklayın.

Tosmur Beach

Alanya’daki ikinci serin sulara sahip yere geldi sıra. Buraya Dim Çayı akıyor değerli okurlarımız. Yani Dim Çayı demek, denizin buz gibi suyla buluşması demek. Bundan ötürü de deniz suyu sıcaklığı nispeten düşük. Kimileri serin ya da soğuk deniz sevmez ama bize Alanya sıcağında ilaç gibi işin doğrusu.

Sahil çakıl taşları ve kumlarla karışık durumda. Tabii aynı zamanda hızlı da derinleşiyor. Bu nedenle çocuklu ailelerin dikkat etmesini öneririz. Ayrıca iki şezlong ve bir şemsiye ücreti 50 TL.

Google Maps konumu için tıklayın.

Alanya Yemek Yerleri

Yazımızın içeriği her ne kadar Alanya Gezilecek Yerler ile ilgili olsa da, bizzat gidip beğendiğimiz birkaç yerden size bahsetmek istiyoruz. En azından Alanya’da ne yenir diye iyi kötü bir fikriniz olur.

Hasır Restaurant & Bar. Özellikle Meksika mutfağında başarılı olduğunu duyduk. Sonra tabii meraktan bizzat denedik. Oldukça başarılı. Ayrıca Kleopatra Plajı’na da çok yakın, tavsiye ederiz. Konumu için tıklayın.

Mezze Grill Restaurant & Ocakbaşı. Meze ve kırmızı et konusunda bizce Alanya’daki en iyi yer. Ayrıca çalışanların ilgi ve alakası, hijyene dikkat edilmesi, mezelerin harika lezzeti ve nefis etlerinin tadı damağımızda kaldı. Konumu için tıklayın.

Ravza Restaurant. Alanya’ya tatile geldiniz ve canınız kebap, döner ya da lahmacun tarzında bir şeyler istiyor. O zaman aradığınız adres burası. Konumu için tıklayın.

Uygun Fiyata Bilet Alın

İş ortağımız Pamukkale ile Türkiye’nin her yerine güvenli, konforlu ve uygun fiyatlı seyahat edebilirsiniz.

Uygun fiyata bilet almak için tıklayın.

Uygun Fiyata Otel Bulun

Denize sıfır, birkaç adımda denizde olacağınız oteller mi? Yoksa her şey dahil dev kompleksler ya da dağlardaki nefis manzaralı oteller mi?

En iyi otellerden çok uygun fiyatlarla rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Manavgat

Şelaleleri ile meşhur Manavgat’ı keşfetmek için tıklayın.

Kemer

Plajlar diyarı Kemer’deki tüm güzel yerleri ve teleferik ile çıkacağınız yerleri tek tek sıraladık. Okumak için tıklayın.

Kumluca, Olimpos, Çıralı

Sönmeyen ateş ve harika koyları keşfetmek için tıklayın.

Kekova

Siz hiç denizin içinde lahit gördünüz mü? Enteresan antik yerleri ve harika koyları görmek için tıklayın.

Kaş

Tekne ile koyları keşfetmek için en güzel yerler yazımızda. Tıklayın.

İzmir

İzmir için dev gezi rehberimiz sizleri bekliyor. Okuyunca İzmir’e tamamıyla hakim olacaksınız.

İzmir Gezilecek Yerler yazımız için tıklayın.

İzmir Plajları

Hazır İzmir demişken, İzmir’in en iyi plajları için çok detaylı bir yazı hazırladık. Kuzeyden güneye, kumsallar, koylar ve kamp alanları bu yazımızda.

İzmir Plajları rehberimiz için tıklayın.

Denizli

Pamukkale, antik kentler, yaylalar, dağ evleri ve mağaralar ile Denizli çok eğlenceli bir yer.

Denizli Gezilecek Yerler yazımız için tıklayın.

Isparta

Antalya’ya 1 saat mesafede olan Isparta’yı her şeyiyle 7 güde keşfettik. Gül ve lavanta bahçeleri nerede? Hangi haftalarda gidilir? 1700 metredeki Sagalassos Anaitk Kenti ve nefis tandır kebapçıları…

Isparta Gezilecek Yerler yazımız için tıklayın.