Datça Koyları ve Plajları

Datça Koyları ve Plajları isimli yazımızda çok sayıda keşfedilmeyi bekleyen koyları ile bal, badem, balık üçlüsünün vazgeçilmez yeri Datça’yı sizlere anlatacağız. Keşfedilecek çok sayıda koy ve plajı olan Datça’ya dair tüm bilgiler ve keşif rotaları için hazırsanız başlıyoruz!

Önce Hazırlıklarımızı Tamamlayalım

Datça’ya gidecekseniz muhtemelen günübirlik gitmiyorsunuzdur. Bu nedenle önden bazı hazırlıkları yapmakta işinize yarayacak tüyoları kısaca hatırlatalım.

Datça’da çoğu koy taşlık olduğu için yanınıza deniz ayakkabısı almayı unutmayın.

Eğer arı alerjiniz varsa yanınıza ilacınızı mutlaka alın. Yoğun çam ağacı, badem ağacı ve çiçekli bölgeleri olduğu için arıcılık da yapılmakta ve ne olur ne olmaz deyip tedbiri elden bırakmayın.

Eğer Schengen ya da Yunan Adaları Vizeniz varsa aklınızda estiğinde gitmeyi düşünebileceğiniz Yunan adalarına geçmek için pasaportunuzu yanınıza alın.

Datça’nın her yerinde benzin istasyonu olmadığından deponuz dolu olsun.

Bazı koylarda cep telefonunun çekmediği olabiliyor. Aklınızda bulunsun.

Datça Nerede?

Burası Muğla’nın bir ilçesi. Datça yarımadası olarak tanımlayabileceğimiz batıya doğru uzanan bir kara parçasındaki tüm kuzey ve güney alanlara sahip. Marmaris’ten sonra Datça geliyor.

Datça’da sabah kahvaltısı.

Datça’ya Nasıl Gidilir?

Datça Koyları ve Plajları için üç alternatif ulaşım yolunuz var.

Uçak ile Ulaşım

Datça’da havaalanı bulunmuyor. Ancak yakınlarda iki tane havaalanı var. İlki Dalaman Havaalanı, diğeri ise Milas Bodrum Havaalanı. Peki hangisi ile ulaşmak daha mantıklı? Milas Bodrum Havaalanı ile Datça arası yaklaşık 2 saat 20 dakika sürüyor. Dalaman Havaalanı ile Datça arası ise yaklaşık 2,5 saat mesafede. İkisi de mesafe olarak yakın diyebiliriz.

Bizim tavsiyemiz ise, eğer uçaktan inip araç kiralaması yapacaksanız araç kiralama şirketlerinin web sitelerine girip hangi havaalanından kiralamanın daha avantajlı olduğuna, şartlarına ve araç modellerine bakıp kararınızı öyle verin.

Ayrıca Dalaman ya da Bodrum havaalanlarından hangisine uçak gidiş dönüş bileti daha uygun, buna da bakmak gerekiyor. Tatil planını önceden yapıp biletleri erken alırsanız her ikisi için de uygun fiyata bilet bulmanız mümkün.

Otobüs ile Ulaşım

Otobüsle Türkiye’nin çoğu yerinden Datça’ya otobüs var. Burada unutmamanız gereken husus, işin Datça merkezine gelmekle bitmiyor oluşu. Datça’nın koylarına dağılmış çok sayıda otel ve pansiyon var. Eğer merkezde kalmayacaksanız bunlara minibüs ya da taksi ile gitmek durumundasınız. Eğer otobüsten gece geç saatlerde inerseniz minibüs şansınız kalmadığı için taksiye vereceğiniz para otobüs biletinden fazla olacaktır, bu kısma dikkat lütfen.

Özel Araç ile Ulaşım

İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir tarafından gelecek olanlar en sonunda Muğla Akyaka’dan geçmek durumundalar (eğer Türkiye turu atıp önce daha güneye inip oradan da Datça’ya devam etmeyecekseniz). Bu nedenle Akyaka’dan sonraki kısım için yolu tarif edelim sizlere.

Datça’ya saptıktan sonra önce Marmaris’e varacaksınız, sonrasında hedefimiz Datça!

En İyi Koylar ve Plajlar

Türkiye’de en iyi koylar, diğer bir deyiş ile en iyi bükler nerede sorusunun cevabı bizce Datça. Burada tatil anlayışınız da önemli. Daha sakin, yapılaşmanın daha az olduğu ve doğası korunmuş olduğu için bizim cevabımız Datça oldu işin doğrusu. Çünkü buraya ne zaman gelsek kendimizi dinlenmiş hissediyoruz.

Merkezden en uzakta yer alan koydan, merkeze en yakın olana doğru aşağıdaki listemizi yaptık.

Tekir Bükü

Datça’nın merkezine 34 kilometre mesafede yer alan Tekir Bükü ile merkez arasında yaklaşık 1 saatlik yol var.

Palamutbükü ile burası arasında 20 dakika civarında mesafe var. Ancak ulaşım bakımından gelmeyi düşünenleri baştan uyaralım; eğer aracınız yüksek değilse ya da 4×4 ve yüksek değilse plaja ulaşmanız çok zor. Bu nedenle aracınız uygun değilse burayı pas geçip diğer koylara bakmanızı tavsiye ederiz.

Yuvarlak ufak taşlardan oluşan plaj tertemiz bir denize sahip. Etrafta duş, tuvalet, giyinme kabini ve tesis yok. Deniz hızlı derinleşiyor. Kamp yapmak için müsait koylardan biri. Gece yıldızları izlemek adına böyle tenha yer arayanlara uygun desek yeridir. Datça’nın kuzey tarafına bakan planlarından biri. Rüzgar durumuna bakarken bunu da düşünürsünüz.

Google Maps konumu için buraya tıklayın.

Murdala Koyu

Datça’nın merkezine 37 kilometre mesafede yer alan Murdala Koyu ile merkez arasında yaklaşık 1 saatlik yol var.

Datça’nın kuzeye bakan koylarından birisi burası da. Karavan ile yola çıktıysanız ve kamping alanlarına girmek istemiyorsanız burada günlük 50 TL civarında konaklayabilirsiniz.

Yolun son 10 kilometrelik kısmı bozuk. Bu nedenle bol hoplamalı zıplamalı ama güzel manzaralı bir yolculuk sizi bekliyor.

Ayrıca burada pansiyon ve restoran da var. Kuzey yöne baktığı için genelde rüzgarlı ve dalgalı oluyor. Kafa dinlemek için ben yolunu çekerim diyenlere ve Covid zamanı uygun sakin koy arayanlara hitap ediyor.

Google Maps konumu için buraya tıklayın.

Mersincik Koyu

Murdala Koyu’na giderken yol ayrımından sağa saparsanız ormanın içinden buraya ulaşıyorsunuz. Yolu ciddi derecede bozuk olduğundan riske girip girmemek size kalmış.

Plaja indiğinizde bir çiftlik göreceksiniz. Futbol camiasını takip edenlerin tanıyacağı eski bir başkana ait burası.

Google Maps konumu için buraya tıklayın.

Bağlarözü Sahili ve Yazıköy Plajı

Datça’nın Knidos Antik Kenti’ne en yakın plajı burası. Klasik renkli ufak yuvarlak taşlıktan oluşuyor ve çabuk derinleşiyor deniz.

Sahile en yakın market yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta. Bu nedenle erzak alışverişinizi yapıp buraya gelmenizi öneririz. Sahilde ufak bir restoran da var, oradan yemek ya da yanınızda getirdiklerinizi piknik / kamp tarzında tüketmek size kalmış.

Yolu ana yoldan sonra 1 kilometre toprak ve taşlı olarak devam ediyor. Ciddi sıkıntı yaşatacak bir yol diyemeyiz tabii. Ancak yine aracınız alçak ise dikkatli olmakta ya da başka yere gitmekte fayda var.

Google Maps konumu için buraya tıklayın.

Palamutbükü Plajı

Datça Koyları ve Plajları yazımızın belki de en meşhur plajına geldi sıra.

Palamutbükü, turkuaz mavisi renkleri, uzun plajı, arkasında kafeler, restoranlar, pansiyon ve otelleri ile popüler ve çok kişinin tercih ettiği bir bölge.

Palamutbükü’ne gelince bu renklerin güzelliği ne böyle dediğimiz an…

Plaja yaklaşırken ilk olarak renkler gözünüze çarpıyor. Öğle vakitlerinde o kadar parlak ve masmavi görünüyor ki hızlıca denize girmek geliyor insanın içinden. Burada ayrıca denize sıfır diyebileceğimiz konumda işletmelerin yerleri bulunuyor ve yemeğinizi içeceğinizi denize girmeseniz bile deniz manzarası eşliğinde yiyip içebilirsiniz.

Halk plajı ve işletmelerin şezlong, şemsiyelerinin olduğu bölümler karışık sıralanıyor. Özellikle kano kiralayıp açılmak burada bizim en sevdiğimiz aktivite oldu. Bilemiyoruz, sanki dünyaya farklı bir açıdan bakmanın keyfi mi dersiniz, yoksa rutini bozmak mı… Her ne oluyorsa sonuçta eğlenceliydi.

Yeme içme ve apart fiyatları ise, örneğin balık ekmek 30 TL, lahmacun 17 TL, çupra 60 TL civarı 2021 yazında. Apartlar ise 1+1 olanlar gecelik 450 TL, 2+1 olanlar ise 550 TL bandında geziyordu. Fiyatlar uygun mu derseniz, çoğu tatil yerinde bu seviyede olduğunu gördük.

Nefis Datça yolları.

Ayrıca Knidos ile 2-3 koya uğrayan tekneler de var. Yemekli 170 TL, yemeksiz 120 TL kişi başı fiyat isteniyor. Özellikle araba ile gidilemeyecek koyları görmek adına bir gününüzü tekne turuna ayırabilirsiniz.

Market olarak Şok ve A101 bulunuyor.

Google Maps konumu için buraya tıklayın.

Uygun Fiyata Otel Bulun

Datça’daki en güzel otellerden harika fiyata rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Akvaryum Plajı

Palamutbükü’nün hemen yanında yer alan bu minicik plaj bizim favorilerimizden. Özellikle daha sakin zamanlarda gidebilirseniz tadını daha iyi çıkartırsınız. Çünkü keşfedildikçe giderek daha da kalabalıklaşıyor. Aslında bu plajı ikiye de ayırmak mümkün çünkü sağ taraf daha geniş bir alana sahipten, sol tarafında nispeten daha ufak bir alan var.

Favorimiz Akvaryum Koyu.

Hemen derinleşmemesi, nispeten daha az dalgalı olması ve insana bana özel hissi uyandırması ile keyifli bir nokta.

Erken giden iyi yeri kapar mottosu ile buraya gitmek istiyorsanız konakladığınız yerden biraz daha erken uyanıp güzel bir köşeyi kapmanızı ve günü burada geçirmenizi özellikle tavsiye ediyoruz. Ulaşım son derece kolay, hemen yol üzerinde diyebiliriz. Aracınızı bıraktıktan sonra 5 dakika kadar yürümeniz gerekiyor. Yalnız yürünen yerde dikkatli olmalısınız yamaç aşağı gideceğiniz için.

Koyda duş, tuvalet, giyinme kabini ve herhangi bir tesis yok. Ancak kimin umurunda? Bu plaj çok güzel! İhtiyaçlarınızı Palamutbükü’ndeki yerlerden karşılayıp buraya geçebilirsiniz kısacası.

Google Maps konumu için buraya tıklayın lütfen.

Hubub Bükü

Datça’da gezerken tesadüfen fark ettiğimiz bir bük burası. Fark edince de, arabadan hızlıca inip “ama burası çok güzel!” nidaları eşliğinde aşağıya doğru indik.

Burası da Akvaryum Plajı gibi duş, tuvalet, giyinme kabini, herhangi bir tesis barındırmıyor. Ayrıca burada gölgelik alan da pek yok. Bu nedenle şemsiyeniz yoksa günün en sıcak saatlerde sıkıntı yaşarsınız, aman dikkat.

Denizi çok hızlı derinleşmiyor, genel olarak Datça ortalamasında diyebiliriz.

Google Maps konumu için buraya tıklayın.

Akçabük Sahili

Palamut Bükü, Akvaryum Plajı, Hubub Bükü derken yolu deniz kenarından takip ederseniz Akçabük’e geliyorsunuz.

Bu kadar arka arkaya güzel yer görünce hangisinde denize girsek tartışmaları çıkıyor haliyle. En güzel tartışmalar böyle olsun!

İki sağ, iki sol ve sonra Akçabük.

Akçabük’ün diğer koylardan bir farkı var. Burada kamp alanları mevcut. Bununla birlikte duş, tuvalet, giyinme kabini, hafif atıştırmalıklar bulabilirsiniz. Türkiye’de deniz ve kamp alanının buluştuğu en iyi koylardan biri bizce burası.

Google Maps konumu için buraya tıklayın.

Kurubük

Ovabükü’nden Palamutbükü’ne doğru giderken yol üzerinde kalan bir koy burası. Özellikle yukarıdan bakıldığında renklerinin güzelliği ile kendine çekiyor.

Kurubük girişte taşlı ama su altı muazzam!

Koyda duş, tuvalet, giyinme kabini ve herhangi bir işletme bulunmuyor. Bu koyun denizi diğerlerine göre daha büyük taşlardan oluşuyor. Deniz ayakkabısı olmadan girmek zor. Taşların büyük olmasından dolayı su altını keşfetmek için ideal koylardan biri diyebiliriz.

Google Maps konumu için buraya tıklayın.

Ovabükü Plajı

Palamutbükü gibi burası da Datça’daki en büyük plajlardan biri. Aynı zamanda arka tarafında oteller ve pansiyonlar bulunuyor.

Ovabükü’ne yukarıdan bakış.

Şezlong, şemsiye, duş, tuvalet ve giyinme kabinleri mevcut. Arka tarafta ufak kafeler de var. Deniz ve balık keyfini birlikte yapabilirsiniz.

Sessiz, sakin ve güzel!

Fiyat skalası Palamutbükü ile neredeyse aynı.

Google Maps konumu için buraya tıklayın.

Hayıtbükü Koyu

Datça’da en eskiden beri bilinen ve yoğun otel, pansiyon, bungalov bulunan koy burası. Plajı çakıl ve kum ama ağırlıklı olarak kum. Aynı zamanda da sığ. Bu nedenle çocuklu aileler için en ideal yer burası. Ancak ufak bir yer olduğu için yaz aylarında kalabalık oluyor.

Şemsiye, şezlong, duş, tuvalet, giyinme kabini ve restoran bulunuyor.

Arka taraftaki işletmelerden kişi başı 75 TL’lik alışveriş yaparsanız şemsiye ve şezlonglarını da ücretsiz veriyorlar.

Google Maps konumu için buraya tıklayın.

Knidos Antik Kenti tiyatrosunun manzarası.

Gabaklar Plajı

Hayıtbükü koyundan 500 metre daha denizi takip edip (Knidos tarafının tam tersi yönde) ulaşabileceğiniz bir koy burası.

Plajı uzun ve taşlık. Deniz hızlıca derinleşiyor. Yalnız arka taraf ağaçlık olduğu için mavi ve yeşilin karışımı burada harika bir ambiyans yaratıyor. Burada yer alan işletmede kişi başı 50 TL harcama yaparsanız şemsiye ve şezlong ücretsiz veriliyor.

Ayrıca deniz o kadar berrak ki, mavi suların arasında taşların tamamı görünebiliyor. Datça Koyları ve Plajları yazımız için notlarımızı alırken burayı özellikle tavsiye etmeliyiz diye not almışız.

Google Maps konumu için buraya tıklayın.

Pembe Çakıl Koyu

Özellikle kamp yapmaya çok uygun bir yer olduğunu söyleyerek başlayalım. Biz Haziran ayında gittiğimizde gece deniz, ay ve sadece biz vardık. Sadece dalga sesleri ve hoş muhabbet ile unutulmaz bir gündü.

Knidos’a giderken Durusu Çiftlik tabelalarını takip ederek ulaşabilirsiniz. Yol bir süre sonra stabilize ancak problemli değil. Bu koyda sadece deniz ve taşlık plaj var. Yani doğayla baş başasınız.

Google Maps konumu için buraya tıklayın.

Akvaryum Koyu

Datça’da yer alan ikinci akvaryum isimli yer burası. Yalnız üstteki yer plaj, burası ise koy olarak geçiyor.

Buraya ulaşmayı başardığınızda renklere inanamayacaksınız garanti ediyoruz! Kargo Koyu’na geldikten sonra patikadan yürüyerek buraya ulaşabiliyorsunuz. Yol biraz yorucu. Kondisyon ve az yük gerektiriyor buraya dikkat.

Google Maps konumu için buraya tıklayın.

Kargı Koyu

Datça merkeze artık yaklaşmaya başladık iyice. 4 kilometre mesafede burası merkeze. Şemsiye, şezlong, duş, tuvalet ve kafe bulunuyor.

Denizi Datça ortalamasına göre 1-2 derece daha sıcak. Ancak taşlık burası da çoğu yer gibi. Otopark ücreti 10 TL. Şemsiye ve şezlong bedava olsun istiyorsanız kafede kişi başı 50 TL’lik harcama yapmanız gerekiyor.

Google Maps konumu için buraya tıklayın.

Perili Köşk Plajı

Datça Koyları ve Plajları yazımızın en enteresan noktalarından birine geldi sıra. Burada denizde yürüyerek karşıdaki adaya geçebiliyorsunuz.

Sahil ince kumlu ve geniş. Deniz hızlı derinleşiyor. Otoparkı da plaja çok yakın. Burada dikkat etmeniz gereken nokta aracınızı kumun derinleştiği noktaya bırakmamak. Biz gittiğimizde çok sayıda araç kuma saplanmıştı Maalesef. Kumda saplanırsanız da traktör ile çekmek için 60-70 TL istiyorlar, acı tecrübeyle sabittir.

Google Maps konumu için buraya tıklayın.

Karaincir Plajı

Datça’daki en güzel plajlardan biri burası. En güzellerinden biri sona kaldı diyelim bu nedenle.

Plajı kum ve taş karışık. Denizi sığ. İlk girişte taşlık ancak 1-2 metre sonra kum başlıyor. Çocuklu aileler için son derece uygun bir yer. Kişi başı 50 TL’lik yemek yerseniz şezlong ve şemsiye burada da ücretsiz. Datça merkeze uzak olmasına rağmen Datça’da gördüğümüz en kalabalık plaj burasıydı. Tabii kum ve sığ olmasının da etkisi büyük.

Google Maps konumu için buraya tıklayın.

Uygun Fiyata Bilet Alın

İş ortağımız Pamukkale ile Türkiye’nin her yerine güvenli, konforlu ve uygun fiyatlı seyahat edebilirsiniz.

Uygun fiyata bilet almak için tıklayın.

Böylece Datça Koyları ve Plajları rehberimizin sonuna geldik. Bu güzel yeri en kısa zamanda ziyaret etmeniz dileğiyle…

Datça’ya kışın badem çiçekleri açtığında Badem Çiçeği Festivali için gelmeye ne dersiniz peki? Festival rehberimiz için tıklayın.

İzmir’in en güzel yerlerinden olan Eski Foça’yı anlattığımız rehberimiz için tıklayın lütfen.

Datça dahil Ege Bölgesi sınırları içerisinde yer alan tüm antik kentleri anlattığımız rehberimiz için tıklayın.

İzmir’in en güzel köylerini anlattığımız rehberimiz ile İzmir’de böyle yerler de mi varmış diyeceksiniz. Tıklayın!