Demre Gezilecek Yerler

Antalya’nın en güzel yerlerinden olan bu harika coğrafyayı Demre Gezilecek Yerler yazımızda son derece detaylı anlatıyoruz. Demre ve civarındaki yerlere gitmeden önce tüm önemli bilgileri edinmiş hale gelip, tatilinizi rahatlıkla planlayacaksınız böylece. Hazırsanız deniz, kum, güneş ve tarihe doğru yolculuğa başlayalım!

Gitmeden Önce Hazırlıklarımızı Yapalım

Her ne kadar denize girme odaklı bir tatil planı yapıyor olsanız da, bu bölge tarihi önemli tarihi yerler barındırdığı için rahat yürüyüş ayakkabısı gerekiyor. Çünkü keşfedecek yer çok ve yürüme işi de fazla.

Su altını gözlemlemek adına en ideal yerlerden birisi de Demre’ye bağlı Kekova. Bu nedenle şnorkel ya da deniz gözlüğü almanızı öneririz.

Özellikle Kekova’da her bankanın ATM’si ya da şubesi yok. Aynı zamanda nakit gereken yerler de var. Bu nedenle önceden yanınıza nakit almak iyi fikir olacaktır.

Bazı plajlar taşlık olduğu için deniz ayakkabısı almanızı öneririz.

Demre Nerede? Demre’ye Nasıl Gidilir?

Antalya’nın batı kısmında kalıyor burası. Kaş ile Kemer arasında tam olarak. Bu nedenle ulaşım için üç alternatif var. Biz dağ bayır keşfetmeyi seven kişiler olarak muhtemelen en az tercih edilen yol olan Elmalı tarafından buraya inmiştik.

Fethiye Tarafından Gidiş

Fethiye’yi geçip Kaş tabelalarını takip ederek ilk olarak Kaş’a varıyorsunuz. Buradan Kaş merkeze girmeden devam ettiğinizde ise sıradaki yer Demre oluyor. Yolun çok güzel bir manzaraya sahip olduğunu da ekleyelim.

Antalya Tarafından Gidiş

Antalya’dan Kemer, Adrasan ve Finike’yi geçip devam ederek ulaşabileceğiniz yol da bu hattı kullanıyor. Yakın gibi düşünüp aslında beklenenden daha uzun süren bir yol…

Elmalı Tarafından Gidiş

Biz üstte de dediğimiz gibi bu yolu kullanmıştık. Çünkü Saklıkent Kanyonu’na gidip, oradan da buranın kaynağı neresi acaba diye ararken Elmalı’ya kadar çıktık. Elmalı’dan da yenilenen yol ile direkt Kaş’a inmeniz mümkün. Bu yol da 97 kilometre ve 1 saat 40 dakika sürüyor. Bu noktadan sonra yaklaşık 45 dakika daha devam ederek Demre’ye varıyorsunuz.

Peki bu yolu kimler kullanmalı derseniz, bizce kıyı Ege’deki şehirler ile Antalya tarafından gelecekler hariç diğerleri için en ideal rota burası. Kuzeyken güneye direkt buraya iniyorsunuz. Hatta ileride İzmir Aydın otoyolu, Denizli’ye kadar uzatıldığında, İzmir’den bu yolu takip edip Kaş’a ve oradan da Demre’ye gitmek kıyı Ege’yi dolaşmaktan daha kısa sürecektir.

Demre Kaç Günde Gezilir?

Demre’deki tüm görülmesi gereken yerleri de tatilinize dahil edip, aynı zamanda denize de her gün girelim diyorsanız en az 4 gün kalmanız gerekiyor. Çünkü tarihi yerler, koylar, plajlar derken günler akıp geçiyor…

Demre Gezilecek Yerler

Geldik yazımızın en kritik kısmına. Buraya geldiniz, tatilinizi en verimli şekilde kullanmak istiyorsunuz. Değerli ve kısıtlı vaktinizi nasıl kullanmalısınız?

Tavsiyemiz Kekova tarafına 2 gün, Demre merkez tarafına da 2 gün ayırmanız olacak. Görülmesi gereken yerleri düşününce dengeli ve mantıklı bir dağılım. Bundan dolayı biz de Demre’de gezilmesi gereken yerler ve plajları ikiye ayırarak anlatacağız sizlere. Çünkü Kekova tarafına ayrıca zaman ayırmanız gerekiyor ve Demre’den sürekli gel git yapmak kolay değil.

Demre Merkezde Gezilecek Yerler

Myra Antik Kenti

Demre’ye gelirseniz ya da başka yere giderken Demre’den geçiyorsanız burayı görmeden dönmeyin ya da yola devam etmeyin diyoruz. O kadar netiz bu konuda! Müze kartın geçerli olduğunu da ekleyelim.

Myra kaya mezarları.

Tiyatrosu Likya’daki en büyük antik tiyatro ve çok iyi korunmuş durumda. Tabii asıl olarak kaya mezarları ile gündeme geliyor sürekli bildiğiniz gibi. Ve kale mezarları fotoğraflarda gördüğünüzden çok daha heybetli ve heyecan verici. Tarihi yerleri gezerken, geçmişte yaşamış yetenekli insanlara her zaman saygı ve hayranlık hissediyoruz. İşte burada o hisleri fazlasıyla yaşadık.

35 adet oturma sırasına sahip 10.000 kişilik dev tiyatrosu zaten bizi son derece etkiledi. Yetmezmiş gibi, şehir düzeni ve daha yukarı kısımdaki kaya mezarları da eklenince iyi ki geldik diye diye gezdik. Likçe yazı ve sikkeler sayesinde buranın tarihinin milattan önce 5. yüzyıla kadar dayandığını da ekleyerek bitirelim. Güzel Akdeniz’in, hayranlık uyandırıcı bu tarihi kentini inşa edenler selam olsun…

Google Maps konumu için tıklayın.

Demre Kuş Cenneti ve Andriake Antik Kenti

Bu iki yeri Demre Gezilecek Yerler yazımızda birlikte anlatmayı uygun bulduk. Çünkü iç içe geçmiş durumdalar.

Kuş Cenneti

Öncelikle Demre Kuş Cenneti’nden başlayalım. Demre çayı ve etrafındaki alanda onlarca türde kuş gözlemlemeniz mümkün. İlk gittiğinizde burada ne var ki diyebilirsiniz. Ancak asıl sürprizler denize doğru ilerledikçe başlıyor.

Kamp Alanı

Burası hem deniz için, hem de yakınındaki kamp alanı için aklınızda bulunsun. Çünkü deniz haricinde çok nezih ve iyi işletilen bir kamp alanı da var. Andriake Kamp Alanı isimli yerden bahsediyoruz. İşletmeciler son derece ilgili, olası problemlere çok hızlı çözüm üretiyorlar. Ayrıca bizim en çok hoşumuza giden kısım ise akşamları yaktıkları ateşte, ılık bir Akdeniz akşamında kendi ızgaramızı yapmak oldu. Çadırınız varsa ücret 70 TL. Yine olsa yine gider miyiz? Evet!

Google Maps konumu için tıklayın.

Telefon: 0242 871 31 30

Andriake Antik Kenti ve Likya Uygarlıklar Müzesi

Myria Antik Kenti’nin limanı olarak da bilinen Andriake Antik Kenti de işte buraya giderken yol üzerinden bulunuyor. Likya Uygarlıklar Müzesi’nde ise Olimpos, Termessos ve Myra Antik Kentleri’nden onlaca farklı eser var. Bu bölgeye dair bilgi edinmek ve eserleri görmek için mükemmel bir müze yapılmış.

Likya Uygarlıklar Müzesi

Andriake Antik Kenti ve bu müze aynı yerde bulunuyorlar. Aynı zamanda ikisinde de müze kart geçerli.

Google Maps konumu için tıklayın.

Soura

Antik çağların en büyük kehanet merkezi Soura (İzmir Menderes’teki Claros Antik Kenti de bilicilik merkezi olarak geçiyor ve ziyaret etmenizi öneririz bir gün). Geriye kalanlar ise son derece az. Örneğin bu bölgedeki dev lahit burada hala. Gördüğümüzde hem çok sevindik, hem de çok üzüldük.

Bölgedeki en büyük (hatta dev) lahite denk geldik, bizzat yanına kadar gittik ve bu devasa yapıya dünya gözüyle dokunduk. Çok etkileyiciydi. Ancak aynı zamanda üzüldük. Neden mi? Çünkü koruma maalesef sıfır. Tarlaların arasında kendi kaderine terk edilmiş durumda duruyor. Bir gün yok olmadan görmenizi kesinlikle öneriyoruz. Kaş – Demre karayolu üzerinde yer alıyor.

Google Maps konumu için tıklayın.

St. Nicholas Kilisesi

Demre’deki çok önemli bir noktaya geldi sıra. Dünyada Noel Baba olarak tanınan Aziz Nikolas, Likya’nın önemli şehirlerinden Patara’da doğmuş ve Myra’da (Demre) yaşamış, aynı zamanda Aziz Nikolaos Myra’da piskoposluk yapmış. Kilise zaman içinde yağma, sel ve depremler geçirmiş kısmen yıkılmış. Sonra ise 1862 yılında Rus Çarı I. Nikolay tarafından tarafından onarımı sağlanmış.

Milattan sonra 245 yılında doğan Aziz Nikolas (diğer bilinen adlarıyla Aziz Nikola, Santa Claus, Heilige Nikolaus, Noel Baba), 326 yılında yine Anadolu topraklarında vefat etmiş. Ne kadar önemli topraklarda yaşadığımızın bir kanıtı da bu aslında. Kıymet bilmek lazım…

Tüm dünyaca ünlü yerdesiniz.

Kiliseye girişte müze kart geçerli. Aynı zamanda 18 yaş altı ücretsiz girebiliyor. Kilisenin çok farklı ve etkileyici bir ambiyansı var. Akla İzmir Selçuk’taki Meryem Ana Evi’ni getiriyor huzur verici hali ile. Size tavsiyemiz girişte 20 TL karşılığında sesli anlatım için rehber cihazı almanız olacak.

Google Maps konumu için tıklayın.

Demre Merkezdeki Koylar ve Plajlar

Taşdibi Plajı

Demre’deki en güzel plajlardan birisi. Tamamen taşlık ve bu nedenle de deniz son derece berrak. Sahil uzunluğu bir hayli fazla, bu nedenle aşırı kalabalığa girmiyorsunuz. Tabii diğer taşlık denizler gibi 4-5 metre sonra boy seviyesini geçiyor deniz.

Renklerin güzelliği…

Yerel işletmelere ait şezlong ve şemsiye hizmeti de bulunuyor. İki şezlong ve bir şemsiye için 40 TL ödedik biz. Yalnız özellikle akşam hava karardıktan sonra sivri sinek problemi olduğunu da ekleyelim.

Google Maps konumu için tıklayın.

Sülüklü Plajı

Eğer kamp yapmak istiyorsanız ya da çocuğunuz varsa, bu nedenle de sığ plaj istiyorsanız burayı tercih edebilirsiniz. Kumsalı harika ve denizi son derece sığ.

Sonsuz bir kumsal gibi.

Sahilde işletmeler de bulunmakta. Onların şezlong ve şemsiyelerini kiralayabilirsiniz. Ücretler Demre ortalamasında. Bununla beraber yiyecek içecek, duş, giyinme kabini imkanları da mevcut.

Google Maps konumu için tıklayın.

Çayağazı Plajı

Denize akan akarsuların etkisi ile her ne kadar suyu soğuk olsa da, Demre Kuş Cenneti içindeki Çayağazı Plajı görülmeye değer. Çünkü su o kadar berrak ki, deniz altındaki yaşamı gözleyerek yüzüyorsunuz. Deniz canlıları demişken, burada caretta – caretta kaplumbağaları ile karşılaşma ihtimalinizin son derece yüksek olduğunu da söyleyelim!

Google Maps konumu için tıklayın.

Çağıllı Plajı

Otomobil ile ulaşma imkanınız bulunmuyor. Yalnız burası Likya yolu üzerinde bulunmakta. 1 kilometre civarında patika yoldan yürüyerek ulaşmanız gerekiyor eğer tekne alternatifiniz yoksa. Ancak yol o kadar güzel ki, hiç uzun gelmiyor insana. Aynı zamanda bir taraf orman, bir taraf deniz olunca işin sonu çok güzel bitiyor! Peki nereden ulaşabiliriz? Çayağzı üzerinden Likya yolunu takip ederek ulaşabiliyorsunuz.

Plajda ufak bir işletme de bulunmakta. Ve işletmenin şaşırtıcı derecede iyi olduğunu da ekleyelim. Bunun nedeni de hem çalışanları, hem de sahibi her ihtiyacınızla ilgileniyorlar.

Google Maps konumu için tıklayın.

Çamlık Koy

Son tavsiye edeceğimiz yere geldi sıra. Böylece koy ve plajları bitiriyoruz. Buraya da kara yolu ile ulaşım imkanı yok. Genelde tekne turları yapan tekneler buraya uğruyor. Yalnız hepsi uğramadığı için tekne turuna çıkmadan önce sormanızı öneriyoruz.

Koyun bir tarafı çam ormanı, bir tarafı nefis bir deniz. Hal böyle olunca renklerin karışımı da hariak oluyor. Yalnız uyarmak istediğimiz bir konu eğer ormanlık alana girerseniz arı problemi yaşayabilirsiniz, aman dikkat.

Google Maps konumu için tıklayın.

Kekova ve Kaleüçağız

Tabii ki Demre merkezde de son derece güzel yerler var ancak Kekova’yı görmeden dönmemelisiniz. Bu nedenle biz de ayrıca rehber yazısı hazırladık Kekova ve Kaleüçağız için. Bu yazıda koylar, plajlar, tarihi yerler, tekne turlarının yapıldığı alanlara dair çok sayıda detay bilgi var. Devam etmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Kekova ve Kaleüçağız gezilecek yerler yazımız için tıklayın.

Demre Otelleri

Demre civarında harika deniz manzaralı oteller ve evler var. Aynı zamanda her bütçeye uygun seçenekler mevcut.

En iyi yerlerden uygun fiyatlarla rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kaş

Kaş’ı keşfettiğimiz yazımız için tıklayın.

Kumluca, Olimpos ve Çıralı

Sönmeyen ateş ve harika koyları keşfetmek için tıklayın.

Kemer

Harika plajlar ve teleferik ile dağ havası keyfi için tıklayın.

Manavgat

Şelaleleri ile meşhur Manavgat’ı keşfetmek için tıklayın.

Alanya

Alanya’yı keşfettiğimiz yazımız için tıklayın.

Akbük

Akbük’ü keşfettiğimiz yazımız için tıklayın.

Datça

Datça koyları ve plajlarını keşfettiğimiz için tıklayın.