Zonguldak Gezilecek Yerler

Zonguldak Gezilecek Yerler yazımızda Karadeniz’in bu güzel şehrinde yer alan tüm görülmesi gereken yerlerden bahsedeceğiz. Kara elmas denen kömür ile adı bilinen Zonguldak’ta ormanlar, madenler, plajlar ve görülmesi gereken kültürel onlarca yer var. Keşfetmeye hazırsanız başlayalım!

Gitmeden Önce Hazırlıklarımızı Yapalım

Karadeniz’deki bütün şehirlerde yağmura yakalanma ihtimaliniz her zaman mevcut. Bu nedenle gezmeye başlamadan önce hava durumunu kontrol etmek gerekiyor.

Uzun yürüyüşler yapacağınız için rahat ayakkabı tercih etmenizde fayda var.

Eğer arı alerjiniz var ise ilacınızı yanınıza almak iyi fikir olacaktır.

Zonguldak şehir merkezi.

Zonguldak Nerede? Zonguldak’a Nasıl Gidilir?

Araba İle Ulaşım

Batı Karadeniz’in bu güzel şehrine ulaşmak için 2 alternatif yolu tercih edebilirsiniz. İlki, Düzce üzerinden önce Akçakoca’ya gidip, oradan sahil boyunca ulaşan yol. İkincisi ise Bolu üzerinden devam eden ve Devrek’ten geçen yol. İlki genelde İstanbul tarafından gidenlerce seçilen bir yol ilen, ikinci yol ise Ankara tarafından gelenlerce tercih ediliyor. Özellikle sonbaharda Zonguldak – Ankara yolunun Zonguldak – Bolu arasındaki kısmının rengarenk orman manzarasına sahip olduğunu ekleyelim.

Zonguldak – Ankara arası 274 kilometre ve yaklaşık 3 saat sürüyor.

Zonguldak – İstanbul arası 323 kilometre ve yaklaşık 4,5 saat sürüyor.

Uçak ile Ulaşım

Zonguldak’ta Çaycuma havaalanı aktif olarak kullanmakta. Hali hazırda İstanbul ve yurt dışı olarak Almanya’dan seferler yapılıyor. Özellikle Filyos Limanı aktif hale geldikten sonra havaalanına da çoğu yerden seferlerin olacağını tahmin ediyoruz.

Zonguldak’ta Gezilecek Yerler

Her ne kadar burası kömür madenleri ile en çok bilinen bir şehir olsa da, gelmişken görülmesi gereken çok sayıda güzel yeri barındırıyor. Ağırlıklı olarak doğal güzelliklere sahip olan Zonguldak, özellikle son yıllarda dünyanın en yaşlı porsuk ağacının da burada olması ile daha çok anılır oldu. Keşfetmeye başlayalım…

Cehennemağzı Mağaraları

Ereğli Müzesi’ne bağlı olarak işletilen bu mağaraların sayısı 3 adet ve Cehennemağzı Mağaraları ismi bunların hepsine verilen genel bir isim. Ayrıca girişte müze kartınız var ise onu kullanıp ücretsiz girebilirsiniz. Aksi durumda ise ücret 10 TL. Ereğli’nin merkezinde diyebiliriz konum olarak.

Birinci mağaranın adı Kilise Mağarası. İlk kısımda yerlerdeki mozaikler ve ikinci kısımda da şapel bulunuyor. Hristiyanlığın ilk yıllarında gizli olarak kullanılan yerlerden biri burası. Bu nedenle tarihi önemi de var.

Heyecan verici bir geziydi!

İkinci mağaranın adı Koca Yusuf Mağarası. Normalde dağın içine doğru 1,5 kilometrelik derinliğe sahip olan mağaranın günümüzde gezilebilen kısmı 350 metre civarında. 1960’larda düşen bir kaya parçası nedeniyle daha ileriye ulaşım mümkün değil. Bunları öğrenince mağarada gezmek insanı biraz korkutmuyor değil açıkçası…

Üçüncü ve son mağaranın adı ise Ayazma Mağarası. Burası yüzölçümü bakımından en büyük olan mağara. Ayrıca tabanında su da bulunuyor. Buranın diğerlerinden farkı insan eliyle yapılmış olması ve diğer ikisinin su ihtiyacını karşılamak üzere tasarlanması.

Son olarak, buraya gezmeye gittiğinizde hemen girişte ağaç işleri ustasına uğramanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz. Bir sanatçı ile tanışacaksınız!

Google Maps konumu için tıklayın.

Gökgöl Mağarası

Zonguldak – Karabük arasındaki yolda, henüz Zonguldak şehir merkezinden çıktıktan 15-20 dakika sonra ulaşabileceğiniz bir yerde bulunuyor. Ayrıca burayı nedense Zonguldak’ta bile bilen çok az insan olmasına şaşırdık çünkü gezmesi çok heyecanlı ve aynı zamanda güzel bir yer. Herhalde reklamı pek yapılmadığından olsa gerek bilen az.

Zonguldak’taki en önemli görülmesi gereken yerlerden.

Mağarayı aşhap bir yolu takip ederek geziyorsunuz. Bu nedenle tekerlekli sandalye ve bebek arabası ile gezmeye de uygun. Sadece yolun en sonunda merdivenli bir bölüm var. Ayrıca parkur toplamda 1 kilometre uzunluğunda. Biz yaklaşık 1 saatte gezdik ve burayı mutlaka insanlar görmeli diye de sürekli konuştuk!

Mağarada gezmeden önce yanınıza hırka tarzından bir kıyafet almanızı da öneriyoruz çünkü içerisi özellikle yazın şaşırtıcı derecede serin.

Google Maps konumu için tıklayın.

Varagel Tüneli

Zonguldak’ta, Fener semtinde bulunan tarihi bir tünel burası. İnsan eliyle yapılmış. Ayrıca zamanında kömür vagonlarının denize ulaştırılmasında kullanılıyormuş. O eski dokusunu hala koruyan, konum itibariyle denizin yanında olması ilgili çekici olan bu yerdeki tek sıkıntı etrafının bakımsız durumda olması. 1890 yılında yapılmış, bir bakıma tarihi eser olan bu tünelin çevresinin biraz daha bakıma ihtiyacının olduğunu söylemeden geçmek istemiyoruz.

Tek ihtiyacı biraz daha bakımlı olması…

Ayrıca buraya geldiğinizde Fener semtini ve deniz manzarasını da görmüş olacaksınız. Bununla birlikte tem deniz fenerinin altındaki kafelerde de bir şeyler içerken gün batımı manzarasını seyredebilirsiniz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Kent Orman Zonguldak

Doğa yürüyüşü, mangal ve piknik için her mevsim gelinebilecek bir yer burası. Özellikle sonbaharda ve kışın ormanın güzelliği nefis! Girişte 20 TL ücret veriyorsunuz. Sonra aracınızı ücretsiz park ettikten sonra bütün mekan size ait.

İçeride çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları, seyir terası, yağmur barınağı ve çadır kamp alanı bulunuyor.

Google Maps konumu için tıklayın.

Harmankaya Şelalesi

Zonguldak Gezilecek Yerler yazımızın en güzel rotalarından birine geldi sıra. Şehir merkezine yaklaşık 5 kilometre mesafede bulunuyor ve Zonguldak’taki doğa yürüyüşü / trekking yapmaya en müsait yerlerden biri. Aynı zamanda da minik şelaleler ve dere boyunca yürümek harika bir keşif oldu bizim için!

İlerledikçe parkurun zorluk seviyesi de artıyor.

İlk şelaleye ulaşmak oldukça kolay. Parkurun zorluk seviyesi için kolay desek doğru olur. İkinci şelale için ise 35-40 civarı basamağı çıktıktan sonar orta zorlukta bir parkur size bekliyor. Tüm parkuru yürümek istiyorsanız yaklaşık 2 saatlik zamana ihtiyacınız var. Ayrıca bu noktada bir uyarı yapmamız gerekiyor, parkurda ilerledikçe taşlardaki yosun miktarı artıyor, yürürken çok dikkatli olmalısınız.

Bununla birlikte çoğu yerde suyun içinden geçmek durumunda kalındığı için ayağınızda suya uygun ayakkabı olması iyi fikir olacaktır. Spor ayakkabınızla bu parkurun bazı yerlerini yürümek pek uygun değil.

Google Maps konumu için tıklayın.

Değirmenağzı Şelaleleri

Zonguldak Gezilecek Yerler yazımızın ikinci yürüyüş rotası güzel olan yeri burası. Kozlu’da bulunan bu güzel yeri, doğa içinde olmayı seviyorsanız kesinlikle gidip görmenizi öneriyoruz. Yalnız su miktarı az olduğu için ilkbaharda özellikle suyun akışını ve şelelenin en görkemli halini görme şansınız daha yüksek. Ayrıca sonbaharda da etrafı rengarenk hali ile görmek için gidilebilir.

Şelaleye ulaşabilmek için 2 kilometrelik yürüyüş parkurunu takip etmeniz gerekiyor. Biz yaklaşık 45 dakikada etrafı seyrede seyrede ağır bir tempoda parkuru tamamladık. Ayrıca burada kamp yapan çok sayıda kişi de gördük. Etraf biraz tenha olduğu için çok güvenli gelmedi ancak aklınızda bulunsun yine de.

Google Maps konumu için tıklayın.

Gümeli Tabiat Anıtı – Dünyanın En Yaşlı Porsuk Ağacı

Bu bölgedeki en önemli görülmesi gereken yerlerden biri olduğu için ayrı bir yazı ile ele aldık. 4117 yaşındaki porsuk ağacı ve diğer yerleri keşfetmek için tıklayın.

Bölüklü Yaylası

Ulaşımı zor, yolları problemli ancak ulaşabilirseniz hiç bozulmamış doğası ile harika bir yayla size bekliyor. Buraya ulaşabilmek için altı yüksek bir arazi aracına ihtiyacınız olacak mutlaka.

Gümeli tarafına da yakın olduğu için altına yazmak istedik burayı. Doğa yürüyüşü, kamp yapmak ya da sadece Gümeli’deki porsuk ağaçlarını görmüşken buraya da gelip piknik ya da mangal yapmak için ideal bir yer.

Harika bir yer, vaktiniz varsa mutlaka uğrayın deriz.

Zonguldak merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Aslında Zonguldak ve Düzce sınırında tam olarak. 2-3 kilometre daha gidince Düzce’ye girmiş oluyorsunuz. Tertemiz havasında bol bol oksien depolamak, merasında gezmek, ağaçlarının altında oturmak için harika bir yer. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın deriz!

Google Maps konumu için tıklayın.

Karadeniz Ereğli Sahili

Zonguldak’ın sahil kesimi olarak en popüler ve turistik yeri burası. Hem kafe ve restoran çeşitliliği, hem de sahil düzelemesi ile görülesi bir yer. Ayrıca denize girmek için de uygun alanlar bulunuyor. Buraya özellikle hafta sonu günlerde deniz kenarında yürüyüş yapmak, yanında da bir şeyler yemek içmek için gelebilirsiniz. Bununla birlikte, burada gün batımı manzarasının da güzel olduğunu ekleyelim.

Google Maps konumu için tıklayın.

Manzara her zaman güzel.

Filyos Kalesi ve Tios Antik Kenti

Zonguldak Gezilecek Yerler yazımızın tarihi eser olarak en önemli yerlerinden biri burası. Filyos’a genelde plajı için geliyor insanlar. Ancak gelmişken kaleye de çıkıp hem kendisini, hem de manzarasını görmenizi öneririz. Ayrıca burada Tios Antik Kenti de var. Milattan önce 1200’e kadar dayanan tarihi bulunan bölgede, antik tiyatro, hamam ve tapınak mevcut. Her ne kadar hala kazıya ihtiyaç olan yerleri olsa da, görülmesi gereken onlarca eser var.

Burayı gün batımı zamanı keşfetmenizi öneririz.

Filyos Kalesi’nin manzarasını da şöyle anlatalım: Zonguldak’ta gördüğümüz en iyi manzara ve en güzel gün batımı izleme noktası!

Google Maps konumu için tıklayın.

Zonguldak Maden Müzesi

Bu şehir için emeğin başkenti ifadesi kullanılıyor hep. Müzeyi gezince neden böyle dendiğini, madenlerde ekmek parası kazanmanın ne kadar zor olduğunu iyice anlamış olduk. Bununla birlikte, Türkiye’de gezdiğimiz en etkileyici müzelerden biri olduğunu da ekleyelim. Yani Zonguldak’a geldiğinizde burayı gezmeden dönmemenizi öneririz.

Fotoğraf Zonguldak Belediyesi’ne aittir. Belediye, şehirde iyi iş çıkarmış durumda.

Maden ocaklarındaki işleyişin balmumu heykeller ile anlatıldığı bölümler özellikle etkileyiciydi. Kömürün çıkartılması, işlenmesi ve diğer aşamalar… Ayrıca saat başı yapılan sine-gösterileri de kaçırmamanızı öneririz.

Son olarak girişin ücretsiz olduğunu da ekleyelim.

Google Maps konumu için tıklayın.

Karadeniz Ereğli Müzesi

Ereğli’de bulunan 4 katlı bir bina içine yerleşmiş şaşırtıcı bir müze burası. Neden şaşırtıcı diyecek olursanız, sergilenen eserlerin sayısı, çeşidi ve müze düzeni olarak bizi çok etkiledi. Müzeyi komple gezmek bizim 1 saatimizi aldı. Çünkü özellikle bazı eserleri yakından incelemek gerektirecek kadar güzeller.

Bildik canımız yurdum insanı…

Müzenin birinci ve ikinci katı ile bahçesinde arkeolojik eserler var. En üst iki katı ise etnografya müzesi olarak kullanımda. Milattan önceki yıllardan günümüze kadar kronolojik sıra ile onlarca eser bulunduğu için, müzenin girişinin ücretsiz olması da şaşırtıcı ve sevindiriciydi.

Google Maps konumu için tıklayın.

Gazi Alemdar Müzesi

Milli mücadele yıllarında, bu mücadelenin başarılı ile sonuçlanmasında önemli rolü olan geminin aslına uygun şekilde yeniden inşa edilmesi ile ortaya çıkıyor burası. Ayrıca giriş ücretsiz. Gezerken muhtemelen siz de ülkenin hangi zorluk ve imkansızlıklar içinde kurtarıldığını hissedip duygulanacaksınız…

Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz savaşının gerçekleştiği Ereğli’yi ve bu savaşın kahramanı Gazi Alemdar Gemisi’ni mutlaka keşfetmenizi öneririz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Gökçebey Çanakçılar Hayvanat Bahçesi

Aslında burası hayvanat bahçesi olarak işletilen profesyonel bir işletme değil. Sadece özel bir işletmenin kendi iş yeri yakınında zamanla oluşturduğu mini hayvanat bahçesi desek daha doğru olur. Ayrıca giriş ücretsiz. Ancak açık olup olmadığını sorup öyle gitmenizi öneririz. Çoğu bilindik hayvanı görebileceğiniz bir yer olduğu için özellikle çocuklu ailelere öneririz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Devrek Bastoncular Çarşısı

Zonguldak Gezilecek Yerler yazımızın alışveriş odaklı noktasına geldi sıra. Zonguldak’a giderken eğer Mengen ve Devrek yolunu takip edecekseniz, Devrek merkezine geldiğinizde aracınızı bir yere park edin ve bu çarşıya direkt girin! Çünkü bastonları ile uzun yıllardır meşhur olan Devrek’teki bastonlar, artık iş görsün diye üretilmekten ziyade aynı zamanda sanat eseri haline gelmişler!

Özellikle de ailenizde yaşlı akrabalarınız varsa (hafiften benim bastona ihtiyacım mı var serzenişleri de olabilir) güzel hediye olacaktır kuşkusuz. Bununla birlikte, Devrek’e kadar gelmişken buraya özgü simiti de tatmanızı öneririz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Zonguldak Otelleri

Şehirde her bütçeye göre otel seçenekleri mevcut. İster doğa içinde, ister denize sıfır!

En iyi otellerden uygun fiyatla rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bu bölgede Zonguldak haricinde gezilecek çok sayıda başka yer de var. Batı Karadeniz, doğal güzellikleri ile neresine giderseniz gidin harika bir coğrafya.

Kastamonu

Kastamonu’yu keşfetmek için tıklayın.

Karabük

Karabük’ü keşfetmek için tıklayın.

Sinop

Sinop’u keşfetmek için tıklayın.

Horma Kanyonu

Horma Kanyonu’nu keşfetmek için tıklayın.

Valla Kanyonu

Valla Kanyonu’nu keşfetmek için tıklayın.

Safranbolu

Safranbolu’yu keşfetmek için tıklayın.

Bolu

Bolu’yu keşfetmek için tıklayın.

Böylece Zonguldak Gezilecek Yerler yazımızın sonuna geldik. Emeğin başkentini en kısa zamanda keşfetmeniz dileğiyle.